torsdag 7 maj 2020

Från mandel till sparris.

Skulle mala mandel en dag. Men maken kom på att
det tar lite tid och man får många blåsor i händerna 
av att mala för hand. 
'
Maken kom på en fin ide. Skruvdragaren!
Fram med den, ta bort veven på kvarnen.
In med skruvdragaren och voila...
Malde nästan 1,5 kilo mandel på ca 20 minuter.
Har vi gjort det för hand har det tagit ett par timmar och 
många, många onda blåsor i händerna. 
Gick som en dans det här. 
Våren blir allt grönare och grönare hemma hos mig.
Det blir ljusare i vegetationen runt sjön.  Det är en 
härligt tid nu. Fast man snuffsar, nyser och det rinner i ögonen. 
Snart kan jag nog göra en god rabarberpaj, koka lite saft och
kanske lite kräm. Rabarbern har vaknat och kommer
mer och mer för varje dag. Härligt.
Så kom första ovädret med åska glidande in över
oss här. Det blev svart och mörkt. Började blåsa upp lite och man
såg regnet falla över vestsidan på Brandval.
Mörka moln spred sig över himlen.
Lite ruggigt, men samtidigt häftigt. 
Gillar färgen på himlen i alla fall. 
Kunde inte helt slita mig heller.
Väder är spännande. 
Magiskt på nått vis....
Drog mig inomhus för jag skulle baka ut en deg. Hinner nog 
inte mera än komma in, så kommer regnet här.
En blixt rullade över himlen och jag sa till maken, undrar
om jag har ström nu när jag ska baka. 
Strömmen stannade kvar.
Degen blev utbakad. Blev bullar med
mandelmjöl i degen. Degspad 5 dl juice av pressade apelsiner som jag haft i frysen. Fyllningen blev mandelmjöl, smör, lite socker och
lite florsocker. Blev sååå gott. 
Så kom dagen det var dags att ta fram trallen och lägga 
golvet på verandan. Vi tog in den i höstas och nu skulle den ut.
Förra året så var det jag och govännen Irene som la den. Det tog minst 3 timmar.... Maken la den här på 30 minuter....
Körsbärträdet är full av knoppar. Jag bara väntar
 tills dem slår ut! Det blir så vackert och vitt. 
Gick runt hörnet på huset och där stod den...
En sparris hade tittat opp, den stod där så fin med sin knopp.
Nu har det kommit flera, så de ska tas in och grillas i 
grillpannan till en god köttbit i helgen. Egenodlat är bäst. 
Med trallen på plats, åkte stolarna ut. Verandabordet upp. Kaffet bubblade i kaffebryggarn och till och med parasollet kom upp
fast solen var bakom de grå skyarna där bakom.
Men det spelar ingen roll. Det var mysigt i alla fall. 
Nu ska vi strax iväg in till stan.
Maken ska hämta några presenter. Så ska vi handla lite.
Inte ofta vi är inne i stan nu, under den här koronakrisen.
Hemma är bäst.
Vill bara förtydliga att bilderna som försvann i förra inlägget är det inte jag som tagit bort. Det är något galet med blogger tror jag.
Får se hur många bilder som blir kvar idag. Flera som upplevt det här?
Håll er hemma nu så gott det går. Det blir bättre.
Ha en fin torsdag vidare nu.
Kram











6 kommentarer:

  1. Alltså, det där med att mala mandeln är ju bara så smart!!! Sen får jag erkänna att jag är lite avis på sparrisen, jag älskar sparris <3 Ha det så fint :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det gick ju enkelt att mala så där :D
      Sparrisen har växt här sen vi flytta in. Har den i två rabatter. Kommer upp så vi får njuta av dem några korta veckor om året. Ha en fin helg nu ni damer. Kram.

      Radera
  2. Just idag känns det som att alla odlar sparris...utom jag! Du är duktig på att hålla igång med bakning, både bröd och bullar. Här bakas inget, men idag lagades första nässelsoppan. Vad gör du av all rabarber? Kräm? Jag har ingen fantasi så den brukar bli kvar i marken.Trevlig helg o kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj i Pörtet. Jag odlar inte sparrisen. Någon har gjort det under många år innan vi flyttade in här. Men vi njuter av den nu när den kommer. Det är så gott.
      Jag bakar ju det mesta. Men om det blir bra sen är en annan femma. Men det doftar gott i alla fall. Jag kokar saft, lite sylt och stoppar i frysen. Gott att ta fram senare under året. De är för små för att tas upp nu, så det får bli om någon vecka tänker jag. Ha en skön helg du med fina vännen. Kram.

      Radera
  3. Så kul att se att du bloggar ibland, en av mina allra första bloggvänner ju. Bloggen är som gift, svår att stänga:) Skruvdragare är bra, Janne byggde ett speciellt fäste som han använder när han hissar upp och ner husvagnen, brossan satte på en visp och vispade grädde en sommar minns jag när ingen elvisp fanns. Ni malen, jag skruvdragare är bra grejer.

    Ingen sparris hos mig, odlar ingen ting jag. De som ska vattnar på sommaren är man inte är hemma okar sällan äta upp :) i år borde man passat på eftersom man förmodligen är mycket hemma denna sommar.
    Brorsan (som bor i Norge) har jag inte sett sedan ni stängde gränsen, man får sitta i karaktär länge om man gränsar över har jag förstått.
    Ha de gott.
    Kramiz

    SvaraRadera
  4. Ja vi har varit bloggvänner i många, många år. Försöker hålla liv i bloggen med i alla fall ett inlägg varje månad. Det är roligt när man väl börjat skriva inlägg. Ger inte upp den.

    Ja Jimmy kom farande med den där ganska fort. Och fort gick det ju. Vispen du berättar om lät hur bra som helst. Man måste nog vara lite om sig och kring sig.

    Sparrisen odlar jag egentligen inte. Den kommer varje år i rabatten vid verandan och källardörren. God är den ju med. Så jag ska skära av de som kommer nu och stoppa i kylen. Gott till en god köttbit. I år har jag inte odlat något. Tappat gnistan på nått vis. Men vi får se. Blommor blir det ute i alla fall. Ska sätta ner några potiser i lådan med. Det är alltid gott.

    Nu är det väl prat om att öppna upp mera, så jag hoppas det. Vi måste till Norrköping och besöka mor, innan det är försent.
    Ha en sköner helg nu och hälsa maken. Kram.

    SvaraRadera

När du ändå är här, så lägg gärna igen ett tassavtryck så jag kan besöka dig och din blogg.

When you are here, so please write a comment, then I know who Im going to visit.

Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails