Translate

lördag 24 januari 2015

Gofika och snökatt......


Idag kom det mera snö.
Stackars Trulta var helt snöklädd 
när jag kom ut.
Men hon klagade inte.
Det var vackert ute när snön föll
och la sig som ett tjockt täcke
över landskapet.
Gick ner bakom huset och såg den här
fina snökatten. Det är ett mycket sällsynt
djur här i våra trakter.  Så här långt har
väl bara ett exemplar setts. 
Jag vågade mig fram för den låg så stilla
och snällt i snön. Men jag vågade
inte klappa den.
Den passar på och håller utkik över Nuguren.
Det är grannens barn som gjort den.
Jag är så imponerad. För den är
så välgjord. Synd att den kommer 
smälta bort när det blir töväder.
Den stora hagefugeltellinga är i gång.
Det gäller Sverige med hörde jag. Men
jag vet inte vad det heter där.
Så nu har jag räknat fåglar nästan 
hela dagen och ska sända rapport i morgon.
Steglitsen var på plats idag med.
En otroligt vacker och färglad fågel.
GOFIKA.
Vi fick besök av ett par av våra bästa vänner.
Då bullar man upp med det bästa och
godaste man har hemma.
Det var lussekatter, pepparkakor, 
heta hallongrottor, engelska julkakor,
drömmar och tugg i helsike.
Ja kokostoppar alltså, hihi.
Ja och så mina apelsin och vaniljsrutor så klart.
En höjdare på fikabordet.
Har bara bakat de en gång. Men kan
lova att det blir flera gånger.
Helt utom bakningen kommer man inte.
Bakade frallor idag.
På must!
Inte vilken must som helst heller, utan 
påskmust från påsken 2014.
Årgångsmust minsann.

Så här gör du dom.
ca 11 dl vetemejöl
5 dl rågsikt.
50 gram eller en påse torrjäst.
2 flaskor (33 cl) must eller 6,5 dl must.
1 dl matolja.
2 tsk salt.

Värm musten (jul eller påsk går lika bra) till
den blir ljummen. Det bubblar som rackarns i
kastrullen av kolsyran.
Så tar du jästen i degskålen och häller julmusten över,
rör så att jästen löser sig.
Tillsätt matoljan, salt och rågsikt. Nästan allt vetemjöl.
Använder du torrjäsen, så blanda med mjöl och salt, 
så häller du på must och olja.
Arbeta degen för hans i ca 10 minuter eller med
maskin i 5 minuter, tills degen släpper bunkens kanter.
Jäs i 40 minuter.
Ta upp och knåda degen smidig på bakbordet.
Dela i 25 bitar som du formar till runda bullar.
Lägg den på bakplåtspapper på plåt och jäs
i 20 minuter. Grädda sen i 225 grader i ca 
10 minuter. Låt kallna på galler under duk.
Har inte smakat dessa ännu, men ska ta mig 
en med bara smör på innan jag hoppar i säng.
Har sett ett program på
kunskapskanalen som handlade
om terrakottakrigarna från Kina.
Otroligt spännande och intressant.
Vi får nog börja tänka om lite när
det gäller vår historia om hur inteligenta 
folk var för 2000 år sen.
Går det i repris så se det.
Det var allt från mig idag.
Kram.....



Related Posts with Thumbnails