Translate

tisdag 6 maj 2008

<> Russefeiring <>

Först vill jag bara säga grattis på födelesedagen till min älskade gubbe.
GRATTIS. Jag älskar dig.
Din Synne :D

Idag ska jag visa några bilder många av er ALDRIG har sett, men kanske hört talas om.
Den norska russefeiringa. Alltså, när killar och tjejer gått färdigt skolan. Gymnasiet och tar studenten.
Det som följer är annat än lövade hästkärror och cab-bilar.

Detta handlar det om :
Russ og russefeiring er et norsk kulturfenomen som bygger på en dansk tradisjon. Når elevene avslutter videregående skole, kaller de seg russ, og markerer dette med festing og spesielle russeskikker. En markering av fullført gymnasium fins mange steder i verden, men den norske feiringen er på mange måter særegen. Russeskikkene omfatter blant annet russekro, russerevy og russeavis (som utgis og selges 17. mai). Tradisjonelt har det vært såkalte rødruss, det vil si elever med examen artium fra gymnas (i dag studiespesialisering), og blåruss, det vil si elever fra handelsgymnas (i dag studiespesialisering med økonomi). Flere ukers feiring topper seg ofte opp mot og avsluttes på nasjonaldagen 17. mai da det mange steder er egne russetog etter barnetoget. Russeaktivitetene arrangeres ikke av skolene, men av elevene selv. I alt omkring 42 000 ungdommer er avgangselever ved norske videregående skoler hvert år.

Den mest intesnsiva tiden är nu.
Norge är nog det enda land som firar att man tagit studenten INNAN man tagit examen.
Ska väl säga innan någon undrar att jag har INTE varit russ......

Flera år innan dagen D närmar sig börjar de spara till russebilar, eller russebussar. Det är inte vilka bilar /bussar som helst.
Ifjor var det en buss i Oslo som kostade russen över 1,5 miljon kronor.
Inte just den som är på bilden.

Många har ju bara bilar då, för det ska ju köras med oxå.
De får de lokala näringsdrivande att sponsra bilarna genom att göra reklam för företaget på bilen eller bussen. Så har de oftast sparat pengar till bensin/diesel.
Bilarna är oftast caraveller eller andra stora bilar. För de är väldigt ofta mellan 4-8 personer i varje bil. I bussen är de oftast upp till en 12-14 personer kan jag tro.

Eftersom det dricks en del under den här tiden så har de ofta hyrt in en chaufför. Många har ju inte ens körkort.
Är det en buss det är prat om måste ju förarn ha körkort på buss.

På och i dessa bussar så futsar man, bygger om, bygger till, tar bort och bygger gärna en våning till på taket.
Varför undrar ni? Jo för man måste ju ha världens stereoanläggning i bussen.
Med x antal högtalare och förstärkare och gu vet vad.
För de ska höras när russen kommer si.....
Detta är samma buss.


Inne i bussen finns det oftast den lyxia inrdedningen för att alla ska kunna sitta och dricka så mycket som möjligt på kortaste tiden.
Då ska ni veta att de ska sköta skolarbetet samtidigt och läsa till prov och examen.


De far runt i stan och finner allt möjligt bus. INTE allt är så oskyldigt som man kan tro.
Ett år så blev vi helt nersprutade med såpvatten. Inte så kul, för man fick det i ögonen. Funkar skitbra med linser, NOT....
I barnvagnar hade de kletat en massa smörja och det var absolut inte poppis.

Inte ens hemma har man det så lyxigt som de har i bussen.Som alla studenter har även russen sin mössa. I knuten ska det bli många knutar till slut. För de har olika stunt för sig.
När min kusin var russ 1981 så fick de en knut om de drack en hel back med öl under en natt. Borstade gatsten med tandborste var en knut. Det är ju ganska oskyldigt och harmlöst.
För nått år sen var det mycket sex inblandat i russefeiringa. Man fick knut om man haft sex med en kille när någon såg på. En knut om haft sex med en av samma kön.
Det var till och med en norsk porrskådis som heter Rocco Hansen som betalade en russebuss med tjejer för att de skulle ha sex framför kameran. Filmen kom ut på marknaden. Blev ett jädra hallå om jag säger så.


De åker runt festar och härjar. Russen har stora samlingsplatser dit de kommer från nästan hela Norge. Bland annat i Lillehammer tror. Rätta mig om jag har fel nu. Då är det fest kan jag säga. De kommer i allt som kan rulla.

Vare sig det är en buss eller bil.

Den här har säkert några år på nacken, men jag tycker den är fin med sitt shell märke på taket.

Den här är något yngre vill jag tro.
ska väl säga att inte alla russ festar och härjar, men för många slutar festen så här. Hur kul är det då?

Andra fester är mera skojiga sammankomster. Man träffas ute och grillar och har det väldigt trevligt tillsammans. Även om alkoholen flödar även på sådana tillställningar.

Eller går ut och festar på lokal ihop med andra russ. Alla varianter finns.
Man firar alltså att man gått färdigt 12 år i skolan.

Allt kulminerar sen den stora dagen. Då pratar vi 17 mai. Norges Nationaldag.
Då man går i tåg med flaggor och varje skola har sin flagga. Men det återkommer jag till senare. Efter att det stora tåget har gått så kommer alla russebilar och bussar körande i en kortege. Det är en stämning som är helt enorm.
Ska väl faktiskt säga till russens försvar är att de gör många bra saker med. Inte bara fyll och bråk. Många har sett fram mot den här tiden länge och klart att det kan spåra ur. Men ibland undrar man hur de tänker.
En del bilar är inte godkända. Det hände en del olyckor i fjor med dödlig utgång. Häromdagen så var det en stor buss som välte. Alla klarade sig dock, tack och lov.


Så alla ni som är russ i år och läser det här. Jag önskar er lycka till, men snälla, tänk på att inte alla uppskattar alla era påfunn. Många av våra nya landsmän kanske inte ens vet vad ni är för ena. Hoppas ni kan visa er från eran bästa sida.
Jag gillar era bilar, blir varm i kroppen av glädje när ni låter barnehagebarna få åka med er i eran bil/buss.
Vi ses i tåget 17 Mai....

Ja, det var dagens blogg.
Kan väl avsluta med att vattnet håller på att dra sig tillbaka. Men faran är inte över än. Det finns mycket snö kvar i fjellet än.

Hoppas nu att ni andra får en fin och vacker dag.
Kram Synne.
Här nedan kan ni lyssna på årets russelåt....
Lyssna och njut.......nåja hmm.....
(Har lånat bilderna från nätet. )
Klems igen :D


Related Posts with Thumbnails