Translate

fredag 26 september 2014

Från marknad till marknad.


Ja så kan man väl nästan säga om
det här inlägget.
Vårmarknaden i Kongsvinger gick
av stapeln i maj månad.
Bra väder var det, om än lite
småkyligt.
Ballonger....
Hoppborgar och rutschkanor.....
Ruggiga karuseller.....
Stora vikingaskepp som gungade 
bra på vågorna i Glomma.....
En lite speciell bil såg jag med.
 Det här är nog lite speciellt med.
Vi köpte en pastamaskin som används 
flitigt. Det är lättare att göra egen pasta än
vad jag trodde.
Lång deg....
Köra genom maskinen ett par gånger.
Veva på......
Sen är det bara att koka pastan.
Ha olivolja på, och ät och njut!
Recept?
Kommer här....
Till ca 1 kg pasta.
700 gram durumvete.
1 tsk salt.
7 medelstora ägg.
1 matskedar olivolja.
Lägg mjölet på bakbordet.
Gör en grop och knäck äggen i.  Ha i olivoljan och saltet.
Använd en
gaffel och rör sakta in äggen ihop med mjölet.
Till en början är degen lös och kladdig, men 
efterhand som du arbetar den blir den mjuk och smidig. Packa in degen i en plastpåse och låt och vila 30 minuter i kylksåp.
Sen kan du göra pasta.
Och månen vandrade tyst över himlen.... 
Bakat bröd med.
Duvebröd kallar jag det.
Recept på det kommer här:
Duvebröd.

400 gram durumvete.
600 gram manitoba cream.
7dl vatten.
50 gram jäst.
2 msk olivolja.
2 tsk salt.

Gör så här:
Värm vattnet till 40 grader. Häll det över mjölet
och torrjästen. Ha i salt och olja.
Kör degen i 10 minuter i maskin.  Både
durumvete och manitoba cream behöver 
längre tid. Men degen ska var lite kladdig.

Jäs 30 minuter. Ha degen på mjölat bakbord.
Dela i två bitar och knåda lite och så forma till 
två rektangulära bröd.

Strö lite mjöl över bröden, gör mönster med en skarp
kniv. jäs i 30 minuter under bakduk.
Ugnen ska vara varm. 275 grader. Låt gärna plåten bli varm innan bröden läggs på. När du
ställer plåten i ugnen så sänker du till 220 grader.
Kasta in lite vatten innan du stänger luckan.
Grädda i 30 minuter.
Låt svalna på galler.
Tårtan med gjorde jag men det är ett tag sen.
Tårtbottnar.
En fyllning som består av lemoncurd och den andra med smörkräm smaksatt med päron.
Kavlat ut marsipan och lagt på. Smakade gott
faktiskt. Så den gör jag flera gånger.
De här bröden gör jag ofta.
25 gram jäst.
25 gram smör.
3 dl mjölk.
0,5 tsk salt.
3 msk sirap.
3 dl rågsikt.
4 dl vetemjöl.
Värm mjölken och smält smöret. Smula jästen
och häll den fingervarma vätskan över.
Tillsätt resten och blanda till en deg.
Jäs i 30 mimuter.
Så tar du degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 10-14 bitar.
Trilla bullar som du sen kavlar ut, gärna med
kruskavel. Stek på en steketakke eller en
varm stekpanna UTAN fett.
Låt dem svalna under handduk.
Går utmärkt att frysa.
Jag gör gärna både dubbel och tredubbel sats.
Nu är hösten här.... Men snart...
Då blommar åter körsbärsträdet.
Träffade på en argsint, tandlös paprika häromsistens.
Den var så arg så den var röd i ansiktet, fniss....
När man ser körsbärsträdet så här går det INTE
att vara arg. Man blir varm i hjärtat.
Det blommade och blommade, var alldeles vitt!
Det blev minst lika mycket körsbär som blommor.
Så nu kan jag koka saft i vinter.
Blomsterfärgringen var stor hela sommaren.
Prästkragarna längst med vägen fick vara 
modeller många gånger.
Andra modeller var lupinerna.
Mitt i allt det blå, två vita och två rosa...
Till och med glassen var solig denna
varma och vackra sommar.
Med goda svartavinbär i....
Men regn och åska följde...
Vägen hem var mycket lång....
Det gröna på åkrarna och vägen i mitten...
På väg in i de mörka molnen.
Vi hann hem innan det kom.....
Ja, fika  måste man.... Men snart får man
 njuta det hemma.
Denna bakelse och två kaffe kostade 136 kronor!
När vi for förbi Sigernesjöen så 
såg vi glada människor som badade.
Jag har nog ALDRIG sett så många här förut som i år.
Vi badar inte här. Vi har vår egen sjö...
Hade nog kännt mig liten där....
När jag står bredvid den här tröskan så känner
jag mig absolut liten!
158 cm över havet är jag..... då förstår ni....
Den har gjort sitt för i år. Så idag fick den det
årliga badet för att sen få sin välförtjänta vila.
Vi ses nästa år!
Jag bakar på....
Den här gången är det
ANISKRINGLOR.
50 gram jäst. jag kör med torrjäst. En påse.
5 dl mjölk.
1,5 dl socker.
2 tsk hel anis.
ca 12 dl vetemjöl.
Pensla med ägg och ha på anis.

Smält smöret. Ha i mjölken och värm det fingervarmt. 40-42 grader OM du har torrjäst.
Blanda de torra ingredienserna i degbunken.
Så häller du över mjölken och smöret.
Blada och jäs i 45 minuter.

Ha så degen på mjölat bakbord. Knåda och dela i 24 lika bitar, som du sen trillar ut och formar som en kringla.
Lägg på bakpappersplåtklädd plåt och jäs i 35-45 minuter.
Så penslar du med uppvispat ägg och 
strör anis över. HEL anis.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under duk.
Dela dom, ha smör på och en god ost.

Och när jag ändå höll på...
WHISKEYBOLLAR.
125 gram smör.
1,5 dl socker.
5 dl havregryn.
1,5 tsk kakao
1 dl Mackmyra Bee whiskeylikör.
Blanda allt och rulla i strössel och kokos
blandat. Låt ligga en stund i kylen. Ät och njut!
Men det här är INTE för barn alltså....
Efter allt ätande borde man ut och jobba lite...
Men jag orkade inte....
Så var det marknad igen.
Ja det här är ju gubben förstås....
Vi gick över gamlebron, och jag passade 
på att fota lite. Så vackra färger.
Inte så mycket vatten just nu. Men det är
vackert vid ruinen i alla fall.
Sentrum videregående tittar fram bakom
färgsprakande träd.
Ligger vackert där vid Glommas strand.
Här kan jag stå och njuta länge.....
Undrar hur det var här för 200-300 år sedan....
Street Art.... 
klicka på länken.
Hört talas om det?
Här har vi haft konstnärer och elever
från skolorna runt om som målat.
På hus.....
På trottoarer....
Ja, jag har alltså inte målat, men tycker det här är
så härligt. Man blir så glad när man möts av färger.....
Som här....
... och svansen....
Eller är det framdelen?
Inte säker, men roligt är det.
En annan figur som inte var street art var
den här gula bamsen.....
Jag betalade INTE för att bli fotat kan
jag säga med en gång.
Liv och rörelse på sydsidan den här gången.
Våren är marken på "are sia elva" och på
hösten här. 
Inne på gågata var det full kommers.
Loppisar och stenar... 
Ja sådana där magiska  och vackra.
Här var det korv i långa banor.
Älgkorv med blåbär.
Salami och jag vet inte allt. 
Här spelar ett bluesband som heter
Blues Drivers. Killarna är mycket unga.
Sångaren som även skrivit en del låtar är
bara 14 år.
Så bra.... 
Här kunde man köpa svele.
Inte MRF svelene då, utan Romedalssvele.
Det var russ som sålde för att tjäna pengar till
bilen de ska ha till russefirandet.
Gott var det i alla fall.
Tyvärr så hade de inte kaffe... gick in på
gågata för att låna toalett.
Det kostade 10 kronor.
Jag köpte en kopp kaffe för 25 att ta med,  och frågade om att låna toa... men nix...
Men svelen var jättegod.
Gick bort till Mega och lånade toaletten där senare.
Gratis!
Väl hemma hörde jag ett otroligt tutande på himlen.
TRANOR....
De flög i cirklar över mig, liksom
för att ta säga farväl....
Hoppas de kommer fram till sitt vintermål...
Så skulle jag ju prova på en sak.
Köpte Kung Markattas lakrispulver när vi handlade sist. Fick för mig att jag skulle baka muffins och
så ha det på.
Sagt och gjort! Vanliga muffins, men de blev som
kladdkakemuffins. Så smörkrämen på.
Jag VET! Det ser inte vackert ut, men jag har ingen
sprits! ÄGER ingen.... har ni något bra tips
på en så hojta till....
En plastpåse fick duga...
Resultat som synes...
Gott, jovars, men så mastigt!
Gubben och jag delar på en, jag får inte i mig en hel.
Men den här var god!
Fast dyr....nästan 45 kronor.
Vill du ha en Synnöve?
21 september såg det ut så här hemma
hos oss. Så vackert....
Så höstligt....
Nu är den här.
Hösten...
Om ni orkat läsa så här långt, så vill jag bara 
säga tack och hoppas ni får en fin helg.
Kram......


Related Posts with Thumbnails