Translate

onsdag 9 januari 2008

Längtan...........Inte till Italien ialla fall...

Men jag längtar faktiskt upp till Sunnmöre igen. Jag saknar fjällen, havet, fjordarna, lukten av tång och tare. (så var det det där med språk igen då, heter det så på svenska, tare?)
Jag saknar till och med måsjäklarna som skrek dygnet runt i häckningssesongen :)
Trodde inte det var möjligt men där ser man.
eftersom min mor kommer från en komun som heter Haram så är det där upp jag har (nästan) alla min norska släkt.
Några bor i Ålesund, några utanför Molde, några i Kristiansand, ja, jag har till och med släkt på Svalbard. Den platsen har alltid haft en magiskt dragning på mig. Vill jättegärna dit, men det kostar så in i norden mycket att flyga dit. Det är det enda sett man kommer dit på.
Ålesund är för mig den vackraste staden jag vet.Kan inte säga världen för jag har inte varit ialla städer hehe.
Den ligger så vackert ute i havgapet, med några öar framför sig och de mäktiga sunnmörsalperna i ryggen.
Hela Ålesund är byggd på öar, tror det är 7 stycken. Kan ha fel.
1904 natten till den 23 januari brann hela Ålesund ner. Branden startade i en margarinfabrik, strax efter klockan 2 på natten. Det rådde storm ute, med orkan i vindkasten så elden fick fort fäste i bebyggelsen som bestod av träbyggningar. Brandkåren ryckte ut, men var maktlösa mot flammorna. Folk tog med sig det dom klarade att bära med sig och flydde till släkt och vänner utanför staden.
När morgonen grydde, var det nästan bara ruiner kvar av Ålesund.
En enda människa omkom under branden. Hon hade klarat sig om hon inte gått in i sitt hus för att hämta sin väska. Det blev hennes öde.
Ett hus stog kvar oskadat efter branden. I huset bodde en mycket religiös man. han vägrade ge sig från sitt hus och bad högre makter om hjälp. Vilket han tydligen fick eftersom huset stog kvar, helt oskadat.
Hela staden bygdes så upp igen, fast nu i sten och betong.
Hjälen kom från alla håll och kanter.
Från Tyskland kom det hjälp från Keiser Wilhelm II.
Uppbyggningen av Ålesund skedde nu i den så berömda jugenstilen.
Man ville inte bygga i trä igen, med tanke på evetuella nya bränder.Som minne efter den här händelsen så anordnas varje år en bybrannvandring i Ålesund.
Den startar som sagt mitt i natten, och går samma väg som branden spred sig.
Eldsjälen (hmm) heter Harald Grytten, han går först med sin gamla slitna pall, när han stannar för att berätta något så kliver han upp på den så att alla ska höra och se honom. Han är byhistoriker.
Han skriver dessutom många bra böcker.
Denna vandring brukar dra massor av folk. Många har varit med och gått alla vandringar som varit. Vi, maken och jag har gått 2. Det är så spännande.
Lägger med en länk för den som vill läsa mera.
http://bybrann.alesund.kommune.no/infotorg/Annars så har dagen varit lugn. Har hållit mig inne. Det har regnat och blåst hela dagen. Haft runt 2+ så vintern har nog tagit semester tror jag. Vill ha några minusgrader ialla fall. Blir inte så blött då.....

Nu ska jag snart fixa lite kvällsfika. Sen se på dumburken en stund.Så jobba 22-24. Aldrig en dag utan hehe.
Klems fra nabolandet :)

Onsdag hela veckan......

En bild från Åndalsnes i Møre og Romsdal, med de mäktiga Sunnmörsalperna i bakgrunden.
Visst sjöng Kurt Olsson så?

Vaknade strax efter klockan 6 av att telefonnen ringde. Han ju inte svara då, eftersom man famlar och letar efter den gröna knappen i mörkret.När jag äntligen hittade knappen hade den som ringde lagt på. Naturligtvis stog det "ukjent" i displayen hmm!
Men jag hade mina aningar ialla fall. Ringde upp den jag trodde det var. Hej säger mannen i andra änden, ska inte du på jobb klockan 6? Nej säger jag och flinar lite, inte förren klockan 8-10 och 11-13. Då blev han i luren ganska stum, stammade sen en ursäkt till mig och sa han sett fel. Det är helt ok det, sa jag. Sånt händer :)
Så lade jag mig ner för att sova 1,5 timme till.

Nu sitter jag och jobbar, har pratat med den olycklige mannen igen. Vi skrattade gott och länge. :)

Ser ut genom fönstret nu. Vinden har tagit i igen, det regnar! Fint det....
Plogbilen har kört förbi, eller om det var saltbilen, vet inte helt. Det var en ganska stor bil, med ett skär fram och saftblandare på taket som blinkade.

Gillar inte salt på vägarna. Vi köpte bil när vi bodde i Ålesund/Sykkylven.Ingen rost på. Det är en 94 modell.
Flyttade hit ner samma vinter. Satt och såg ut genom fönstret en morgon, på lite mer än en timme körde saltbilen förbi 3 gånger! Helt idiotiskt! Nu har vår bil fått rosttyfus.....
Salt är inte bra.

Igår kväll ringde telefonen. Maken svarade. Hörde sen bara att han slängde på luren. Vem var det frågade jag. Du tror mig inte sa han, det var en marknadsundersökning. Med tyck och tryck! Du ska sitta i tre minuter och höra på ett band, där någon ställer en massa frågor. Sen ska du trycka på 1 för ditt, 2 för datt osv....
Då tycker jag det gått lite för långt när de inte kan ringa upp själva och prata.
Flera som råkat ut för det?

Mmmm det luktar kaffe här, men det är konstigt. För ingen har satt på nått kaffe. Men det doftar så gott....blir frestad nu. Ska jag ha en kopp nu, eller vänta tills vi fått äta frukost...svårt val :)
Klems från mig här i nabolandet:)


Related Posts with Thumbnails