Translate

torsdag 22 maj 2008

() En tur till Torsby ()

Idag for vi på en tur till den stora metropolen Torsby i Värmland.
Vi skulle dit och byta en digitalbox som sa upp sin anställning förra veckan efter bara 8 månaders jobb. Jag tycker det var himmla dåligt gjort då, men strunt i det.
Vi fick en fin daxtur ialla fall
Vi for hemifrån runt halv nio så det var lite trafik ute på vägarna. Det var ganska skönt.
Beklagar bildkvaliteten på en del bilder. Tagna från bilen i fart hehe.


Vägen är väldigt varierande så man är nyfiken på vad som dyker upp efter nästa vägkrök. På norska sidan heter vägen 200. Mötte någon som faktiskt trodde att det var hastighetsskylten tror jag. Det gick lite väl fort.....
Här finns det mycket små sjöar och vattendrag längst med vägen.

Strax innan man kör över gränsen ligger tullstationen. Den är nedlagd sen några år tillbaka, men tullarna har inte glömt den här gränsövergången kan jag försäkra.
I dag stog de i en sivilbil precis innan man körde över till Sverige. Mötte en del bildar som säkert fick stanna efter att ha kört över gränsen.


Efter att ha kört en bit kommer man in i ett landskap som är som klippt och skuret ur Astrid Lindgrens böcker. Björkar i skir vår/försommargrönska. Kullar med gräs och unga björkar där kor, hästar och får betar. Vägen är krokig och inbjuder till att stanna och titta på omgivningarna.

Efter ett tag kommer vi till Lekvattnet. Här har jag varit och dansat en midsommar. För många herrans år sen. Till Jigs orkester. Jag och väldigt god vän, kan säga vi är som systrar. For med husvagn hit upp för att fira midsommar här.
Vi, andra dansanta människor och miljarder av mygg och knott.....
Men kul var det.
Nåväl, här fanns förr en dagligvarubutik. Men som på många andra små platser i glesbygden så läggs de ner. En efter en.
Hit kom en dag en familj från Holland. De trivdes och tog över butiken. Förutom det nödvändigaste i mat så har de startat ostaffär.De har ost från Holland. De brukar även stå på torget i Arvika. Men har ni vägarna förbi så stanna och gå in. Det är värdt det.


Så var vi framme i Torsby. Efter gränsen så heter vägen 239 i Sverige. Det är ett evigt vägarbete på den, men de påstår att det ska vara klart till hösten.
Här kommer vi in till stan och passerar Volvo, deras resturang och ICA Toria. Där brukar vi handla.

Fixade först digitalboxen på Euronix, sen var det dax för dagens första kaffe.
Den drack vi på Wienerkonditoriet. Ett av de absolut mysigaste fik jag vet om.

Här kan man njuta av kaffet vid små bord och skön atmosfär. Sen är priserna bara hälften av vad de är här i nabolandet. Det finns mera att välja mellan dessutom.

Idag valde vi kaffe,(Löfbergs förstås ) och riktigt smarrig bananbakelse.....
Kan känna smaken ännu hehe.


Så gick vi en runda i stan. Inte så mycket folk ute och det var skönt. Sist vi var där var i September. När det var marknad. Den skulle ni komma till. Hela stan är bara bodar med allt möjligt krimskrams. Allt från strumpor, knivar, korgar, korvar och jag vet inte allt. Värt ett besök ialla fall. Första helgen i September...

Vi tänkte slå på stort och äta ute idag då. Alla vi känner som kan Torsby säger att Blå Huset är bäst. Ok tänkte vi, går dit.
Vi var i ett celebert gäng ska jag säga. Brolin, Björn Borg, Pernilla Wiberg och Anja Pärson och Svennis. Jo, dom var faktiskt där. Men inte som gäster. Utan på menyn.....Pizzorna var döpta efter dom hehe...
Vi åt varsin Pärson.

Så var det dax att fara hemmåt. Jag skulle jobba.
Vi passerade samma gårdar, hagar, träd och sjöar på hemturen. Men nu såg man det från ett annat håll. Här skulle man egentligen stannat och fotat, men det gick inte. För den här gården ligger så vackert vid vattnet, med björkar i sin skira grönska, får, hästar och kor som gick i sina hagar. Vackert alltså.

Vädret förändrades till det sämre och det började regna. Det var stora tunga droppar. Maken sa att det var sånna som gjör ont när man är ute....

Det regnade mer och mer. Dropparna smattrade mot frontrutan. När vi körde över gränsen såg vi inte själva byggnaden så mycket regnade det.
Vindrutetorkarna jobbade hårt......


Så plötsligt som regnet börjat, slutade det....
Ska inte säga att solen kom fram, för det gjorde den inte....
Men det blev ljusare ialla fall.
Vi passerade Lunderseter, då har vi inte långt hem. Där finns en liten sjö. Vi stoppade till där. Jag var ju snabbt ut med kameran förstås. Men var ganska fort färdig. Det blåste så kallt.....

Här är en fin badplats om sommaren. Men inte idag.
Får se om vi packar bilen full och far iväg med ungar och jycke en dag och tar ett dopp....

Från Lunderseter tar det bara tio minuter till så är vi hemma.

Det har vi gjort idag. Känns som jag gått minst så här långt.....
Hoppas ni får en fin kväll.
Simma lugnt.

Related Posts with Thumbnails