Translate

torsdag 25 april 2024

Fästningen en solskensdag i april.

 

Utefika på verandan...
Vad kan vara skönare en solig, varm dag i april. 
Kaffet smakar ju dessutom så otroligt gott när man intar det utomhus. 
Ännu hade isen ett tag om sjön, men den minskade för varje dag. Nu hade jag INTE gått ut där.
 Man ser mer och mer vatten
jag trodde att isen snart skulle få släppa taget om sjön. Det är så skönt att se detta. 
Så var det den här björken då..
Kommer ni ihåg björken jag fotade som hade istappar hängade på stammen och som det faktiskt droppade av när det var minusgrader.  Tror inte att det var vatten alls... För nu såg den ut så här. 
Helt rosa och det droppade av den.... Det som droppade var rosa....
 15 april tog jag årets första tur upp till fästningen. 
Solen sken, men det var kyligt i alla fall.
På väg upp såg jag dessa vackra stabbur.

 Aamodtgården låg tyst och stilla. Fåglarna sjöng för mig i alla fall. Här var det ett fint fik en gång. Nu vet jag inte helt vad huset används till. 
 Nästan uppe. En vacker siluett är det i alla fall. 
 Vakterna på fästningen var vakna och kikade noga på mig en annan när vi kom upp. Här kommer man inte in utan att bli upptäckt. 
 Glomma låg blå och vacker där nere.  Det var mera vatten i än normalt. 

 För några år sen så plockade dem ner murarna runt om. Märkte upp varje sten för att sen bygga upp dem igen. Murarna var i stort behov av renovering. 
År av väder, erosion och slitage hade gjort dem farliga att gå på. 
Nu fick jag höra att det var dags att göra om allt! Arbetet var inte bra nog. Det var något med murbruket dem använde. Så nu får vi se hur lång tid det tar den här gången.
 Det var helt vindstilla där uppe på toppen vilket är ovanligt. Men det var otroligt skönt. Kanonen är riktad mot Sverige. 
 Utsikten över stan är fantastisk. Nu är det ju hotell på fästningen och det här är deras parkering. Det är ett museum i huset där. 
 Radaren vid Kongsvinger fengsel snurrar otrötligt dygnet runt. Vet inte om dem fångat upp något som inte ska vara här. Eller om det är de på fängelset som dem ska kolla av. 
 Där ser man en minnesplats, 
och mot Skarnes till. 
 Brunnen framför markan är inte i bruk längre. Men det är väldigt fin. 
 Smög mig in på uteserveringen till hotellts frukostmatsal. Kommer man som turist och vill köpa sig en kopp kaffe så går det inte... Det är ENBART för hotellgäster blev jag upplyst en gång! Det är tråkigt för jag tror att dem förlorar många kunder på det viset. Där nere ligger Vingersjön och bakom trädkronan (om man förstorar upp bilden) så ser man rosa slottet. 
 Nere vid uthuset så kommer det en promenadstig. Den blev klar för några år sen och går runt hela fästningen. En lagom lång runda om man vill ut en tur och bara gå. 
 Norges Äldsta kastanjeträd står rakt utanför stora porten. Ser fram emot att det slår ut och blir grönt, att få se när det blommar.
 Det droppade från gräs och torv på stentaket så man fick passa sig.  Det är ett vackert arbete dem gjorde när de byggde fästningen på slutet av 1600-talet. Kongsvinger festningsanlägg blev påbörjat 1681 och blev färdig 1689.  Den vänder mot Sverige men blev som följd av Karlstadförliken tagen ur bruk 1905. Fästningen har aldrig varit i kamp, men ett fort som är tillknutet fästningen var i kamp 1940. 
Tänk vilket arbete det måste varit att bygga det här. Slit och släp, för det fanns ju inga maskiner som vi är vana vid nu. 
Glomma som var flomstor, och Vingersjön bakom. 
Mitt på bilden, förstora upp så ser man det rosa slottet. 
Det var mycket avstängt här uppe nu, så jag gick ner en "våning" och gick runt där. Här ser man hur vindstilla det är... flaggan hänger rakt ner. 
Från fästningen så gick jag ner i Övrebyn.  En stadsdel som blev till när man byggde fästningen. För soldater, byggnadsarbetare, värdshus och annat som hör till, skulle ju finnas här. För en del år tillbaka ville man riva hela övrebyn! Tack och lov var det någon som var förnuftig och sa stopp!
Här stod jag och pratade med man en stund. Han skulle åka över till Sverige och handla. Så kom damen som bor i cykelhuset ut med en högtryckstvätt. Det var dags för vårstädning. Vi pratade cykelfärger.... Hon funderade på att måla dem röda till sommaren sa hon. Jag höll med henne. 
Jag fortsatte ner Storgatan och plötsligt kände jag mig iaktagen.... 
Den här röda traktorn såg ut som en ilsken insekt eller en kokt krabba....  Men jag tror den var ganska snäller... för den stod helt stilla. 
När jag gick här för några dagar sen tog jag bild på en glad lampa.... Idag såg jag dens kompis...en mycket ledsen lampa.....
Vet inte heller hur man ska bära sig åt för att se den här skylten..... 
Ja jag tror jag var i fin form.... Klarade dock inte av att stå på huvudet för att läsa.
Så var jag på fik igår då..
Inte ensam utan med bästa vännen Maria.
En tur på Promenaden kafè. Kan rekomenderas om man har vägarna förbi. Mycket gott fika har dem där. Inte dyrt heller. 
Idag på morgonen var det grått ute. Lite småsurt.
 Maken skulle ner till verkstan och lägga om till sommarhjul och jag fotade och gick in. 
Men det är så godt att se sjön utan is så jag stod en stund i blåsten och njöt. 
Så nu, med sommarskorna på bilen så ÄR det sommar.... Vare sig vi vill eller inte...
Med det önskar jeg er en trevlig torsdagskväll.
Kram.....Related Posts with Thumbnails