Translate

torsdag 8 maj 2008

Vattenmärkning av bilder.....

Efter en lång dag, bland annat i bilen till Arvika. Så kom man hem lagom seg.
Har två kameror med bilder vi ska föra över till datorn, men det får bli imorgon.
Just nu är vi ganska uppgivna. Picksmarken jag använder för att vattenmärka mina bilder strular.
Så jag bad om hjälp.
Och hjälp fick vi. Från Pixi och hennes goa son O.
Han försökte hjälpa oss för allt han var värd. Vi ladda ner, klicka och fixa. Men hjälpte det? Nix. Det var photoshop vi skulle lasta ner. Ett gratis program där, men nehe då....
Tror vi satt i minst 2 timmar. Denna tålmodiga son försökte och försökte, men tyvärr...
Vi får pröva igen i morgon och se om vi kan öppna det på nått vänster.
Säger ialla fall ett jättestort tack till Pixi och sonen O.
Vilka vänner.....

Så det blir "gamla" bilder idag med.....
För en fotoblogg är inte en fotoblogg utan foton......

Här har vi varit ofta, fast inte på vintern. Det är Geiranger. Den otroligt hmm plats. (försöker undvika ordet vacker "fniss")
Här går det in ett antal cruseship varje sommar. Det kan bli riktigt trångt inne i fjorden ska jag säga. Den som inte har råd att åka på en sån kryssning kan ta Hurtigruta från Ålesund och in Storfjorden för vidare färd in till Geiranger. Eller bil till Hellsylt och så färjan därifrån till Geiranger.
Alternativ två är bil till Åndalsnes, upp Trollstigen, så färja Eidsdal-Linge. Över fjället så ner Örnesvingande och stopp nere i Geiranger.
Så alternativen finns.


Här kommer en bild från toppen av Sandvikhornet, som jag skrev om i förra inlägget. Det var ett jädra slit för att komma upp som sagt. Bad maken om att dra till ett mycket varmare ställe flera gånger om när vi gick upp. Men ångrar inte att han släpade mig upp sista biten. Det var en god betalning för slitet kan jag säga.


Här är en bild över Sykkylven. Man ser hur trångt det är inne i Sykkylvsfjorden.
Men ack så hmm.....


Där långt ner ser man molnen som speglar sig i Fet vattnet. Högt där uppe står man på Skopshornet och ser ner i dalen. En mäktig syn kan jag lova.
Alla som har möjlighet skulle försöka att ta sig upp på en fjelltopp. Slit, svordommar och skavsår är nått man får på köpet, men det är värt var enda blåsa när man väl är uppe.....

En vinterdag i Sykkylven. Inte så färglatt kanske, men ett blått ljus som jag älskar.
Den stora fabriken på bilden heter Ekornes möbler. De gör bland annat den så berömda Stressless stolen. Den som jag sitter i när jag ser på tv. Eller när man såg ut genom fönstret på de mäktiga fjelltopparna runt omkring en.

En liten plats långt ut i fjorden som heter Gjevenes. Här är det inte många som bor. Men de som bor här trivs. Bor i föräldrahemmet, eller har en gård de faktiskt kan leva av. Så är det på många platser i Norge. Vi har nått som heter odel. Det vill säga att den förste av barnen som föds ska ta över gården när föräldrarna inte vill, orkar eller blir sjuka. Det kallas odelsjente eller odelsgutt. Vet inte om det finns i Sverige eller på Island.

För några måndare sen så var det storm på kusten på vestlandet. Den drabbade bland annat Sunnmöre och mina hemtrakter. Om inte mitt minne sviker så döptes den stormen till Sondre. Vi har det med att ge alla oväder namn. Det blir så mycket lättare att hålla reda på dom då.
Så här såg det ut inne i Ålesund. Inte lätt att undvika vatten där nej.....


Här uppe på sunnmöre är vi ju väldigt beroende av färjor för att ta oss fram överallt. De går även i full storm. Så har man anlag för sjösjuka bör man hålla sig på landbacken. Annars så kan det fort hända att man matar krabborna......


Annars så ser min absoluta favoritstad ut så här en solig sommardag. När man gått de 428 trappstegen upp till Fjellstua på fjellet Aksla, så finner man en resturang på toppen. Där kan man köpa mat och fika för att sen sätta sig ner och njuta av den hmmm utsikten. Men ett litet råd. Ta med den stora plånboken hehe.


Så avslutar jag dagens fotosväng med en bild från Flåm. Om man tar tåg från Oslo till Bergen så kommer man till Voss, och så Flåm. Söker man på nätet på Flåmsbanen så får man veta mera.
Tänk att den lilla vita pricken högt där uppe är ett hus på en gård. En gård som faktiskt är i drift idag. Den heter Stigen.
Tänk att driva en gård så högt upp, utan någon rejäl väg upp.
Satt och funderade på hur de fick upp byggmaterial, djur, möbler och jordbruksmaskiner.....
Envishet kanske....

Detta om detta.
Nu sänder jag ut en efterlysning till er därute.
Någon som vet om, som har eller haft ett gratisprogram för att sätta vattenmärke på bilder som ska ut på blogg eller andra sidor på nätet?
Har ett program som heter Picmarkr. Har funkat jättebra, men nu......
Inte en chans....
Så säg till om ni har eller vet om ett program.

Så nu stänger vi dörren, slår av datorn och borstar tänder.
Kryper upp trappan, utan stegräknarn. Den har tickat fram 20 086 steg idag....
Så nu får den vila till i morgon.
Höres i morgon, friska och med nollstäld stegräknare....
Kram Synne.
Related Posts with Thumbnails