Vad kan det bli av det....
Ja, jag hade lite torrjäst, en nypa salt,
Ja, jag hade lite torrjäst, en nypa salt,
några matskedar sirap och samma med
olivolja. Rev skalet av hälften av
apelsinerna och den ensamme ryttaren
i det här gänget. Citronen.
Sen pressade jag dem hårt på information.
Fick veta att det blev 5,5 dl
Sen pressade jag dem hårt på information.
Fick veta att det blev 5,5 dl
juice av 5 apelsiner och den ensamme ryttaren,
Citronen. Hade 3-4 dl rågsikt i bakbunken,
Citronen. Hade 3-4 dl rågsikt i bakbunken,
så i med torrjästen, saltet, oljan och sirapen.
Så på med juicen och mjölken. Det var
Så på med juicen och mjölken. Det var
ungefär 4-5 dl kvar i mjölktetran.
Jag var kall idag sa mjölken, vilket den i och för
Jag var kall idag sa mjölken, vilket den i och för
sig alltid är när jag bakar.
Så startade jag maskinen.
Varv efter varv, medan jag fyllde på med vetemjöl.
Men jag tappade räkningen till slut.
Så mängden vetemjöl är tills du
Så startade jag maskinen.
Varv efter varv, medan jag fyllde på med vetemjöl.
Men jag tappade räkningen till slut.
Så mängden vetemjöl är tills du
tycker degen känns bra när du tar i den.
Sen fick den jäsa. Doften av apelsin låg
Sen fick den jäsa. Doften av apelsin låg
över köket. Och degen jäste och jäste.
Den stod säkert så där i 1,5-2 timmar.
Tömde sen ut degen på bakbordet.
Knådade lite och delade upp degen i två
Den stod säkert så där i 1,5-2 timmar.
Tömde sen ut degen på bakbordet.
Knådade lite och delade upp degen i två
delar. La varje del i en bakform som var klädd
med bakplåtspapper. Tröck til degen ett par
gånger, bara för att den skulle inse att
jag var bossen. Så la jag en bakduk över, så
jag skulle slippa se den våndas i formen.
Där fick den stå tills vi nästan ätit färdigt
Där fick den stå tills vi nästan ätit färdigt
vår middag. Så där ungefär en 20 minuter.
När ugnen var lagom varm för att jag
skulle kunna grädda dessa bröd, så var
den uppe i 250 grader.
Ställde in bröden och hörde hur de ropade att
Ställde in bröden och hörde hur de ropade att
det var för varmt. Så jag sänkte till 200 grader.
Tänkte att det får de stå ut med.
Och de jäste.....
Tänkte att det får de stå ut med.
Och de jäste.....
Efter ungefär 45 så tyckte jag de såg färdiga ut.
Tog ur dem ur formarna.
Knackde på dem för att höra om de var
Tog ur dem ur formarna.
Knackde på dem för att höra om de var
klara och de skrek att vi vill inte in igen
i den varma ugnen.
Helt ok sa jag och la dem på ett galler
Helt ok sa jag och la dem på ett galler
för att svalna. Där ligger dom ännu.
Men de får allt ligga där utan bakduk på sig.
Men de får allt ligga där utan bakduk på sig.
Ute var det lite kyligare än 250 grader.
Bara ett par minus. Men det räcker för
Bara ett par minus. Men det räcker för
att smältvattnet ska frysa i stuprännorna
runt om huset. Blir vacker konst det.
Det snöade idag i alla fall.
Vinden som kom, kom från söder.
Man skulle ju tro det att det var en skön vind!
Vinden som kom, kom från söder.
Man skulle ju tro det att det var en skön vind!
GLÖM DET!
Snön som blåste i ansiktet när man sparkade sig
Snön som blåste i ansiktet när man sparkade sig
bort till postkassa var som nålar!
Små, vassa, nålar, SYLSKARPA!
Så jag har inte så mycket till övers för sydligare
Små, vassa, nålar, SYLSKARPA!
Så jag har inte så mycket till övers för sydligare
vindar just för stunden.
Vimpeln i flaggstången tycker det samma.
Den ser ut att ha tappat halva spetsen i
Vimpeln i flaggstången tycker det samma.
Den ser ut att ha tappat halva spetsen i
blåsten. Tur det finns att köpa nya.
Någon som vet vad som händer med flaggor
Någon som vet vad som händer med flaggor
och vimplar tar vägen när de har "dött"?
Även idag var det folk ute på isen.
Men jag tror inte de får så mycket fisk.
Det de får är frisk luft. I massor.
Gäller att vara gott klädd där ute.
Men jag tror inte de får så mycket fisk.
Det de får är frisk luft. I massor.
Gäller att vara gott klädd där ute.
Nu ska jag ta lite egentid, sen ska
njuta ett gott glas vin tillsammans jag
och gubben. Vilket det blir vet jag inte ännu.
Berättar om det var gott...
Ha en förträfflig fin lördagsafton.
Sista januari 2015.
I morgon är det ny månad.
Kram...
Berättar om det var gott...
Ha en förträfflig fin lördagsafton.
Sista januari 2015.
I morgon är det ny månad.
Kram...
Men va gott det lät med apelsinbrödet! Smaka det då, för jag vill veta om det var gott? ;)
SvaraRaderaJag bakade citronsockerkaka idag när Dotera med lilla familjen kom en sväng och fikade lite snabbt! Gott var det och slut är den!
Kram vännen!
Jison