Translate

söndag 11 mars 2012

Honungspomelo på is.....


Vi brukar köpa det ibland.
En stor honungspomelo.
Det är en stor citrusfrukt som
är så god. Här kostar den runt 25 kr styck.
Vi delar på 2. Räcker gott och väl till både 3 och 4.
Skalet är tjockt och gult.
Det har en mild och behaglig lukt.
Frukten kan vara svår att skala, då skalet
är väldigt tjockt!
När du väl lyckats med konststycket att få upp skalet, 
uppenbarar det sig en stor frukt.
Det vita på frukten ska du ta bort.
Smakar inte så gott och är väldigt segt.
 Så det är bara att dra bort skinnet...
 Sen kan du öppna den härliga frukten.
Säger öppna, för det är som att öppna 
en burk eller något.
I vår var det mycket små kärnor. De ligger här
och jag ska försöka sätta som i jord
så får jag se om det kommer upp något.
 Klyftorna är stora och köttiga.
Fruktköttet är saftigt och gott.
Inte alls rinnigt som till exempel apelsiner.
 Du får dra bort skinnet runt om innan du äter
fruktköttet. Men när du väl fått bort det så
är det bara att njuta av den goda och väldigt 
c-vitaminrika frukten.
Klicka på länken högst upp, på ordet honungspomelo 
så får du veta mera om den här frukten.
Snön har ju nästan smält bort...
Den är ganska rutten just nu där den ligger.
Men den bildar många vackra konstverk.
 Eller små jöklar på gräsmattan....
 Ser kallt ut tycker jag....
 Som en spetsgardin ligger den där och
bara väntar på att solen ska ta bort den...
Ute på isen tränar grannen sin travhäst...
Isen håller bra än så länge.
 Jag sitter på verandan med kaffekoppen...
Fåglarna sjunger, det droppar från tak och grenar...
 Här har hyresvärden kört traktorn ner på isen
för att åka skridskor med unge herr E.
Så nog håller isen bra vill jag säga.
Jag fick lust att baka en kaka...
Valet föll på en toscakaka.
När jag skulle göra toscan så upptäckte jag
att jag hade för lite flagad mandel...
Tänkte lite och så kom jag på att kokos måste
ju gå bra.
I toscaröran tömde jag ca 1 dl kokos, rörde samman
och så bredde jag på kakan innan jag
skjutsade in den i ugnen igen.
Det smakakade mycket bra.
Så det här blev en ny sort...
Toscocoskaka....
Gott som bara det....
 Så fick vi påfyll....
Det snöade bra under natten.
Men det är vackert att fota tycker jag...
Använd blixt så får man fram alla
snöflingor på bilden.
 En morgon när vi vaknade 
så var hela världen vit...
Ja det var då dagen efter.
Vitt, vackert och förädiskt halt.
All is som låg på backen var ju gömd under
snötäcket och gjorde sitt till
för att man höll på att dratta på rumpan...
Men jag klarade mig som tur var...
Sparkolatorn var ju inte till mycket nytta heller,
eftersom det var bart på vägen under snön....
Snart påsk!
Det här är så gott.
Men jag får äta det själv.
Mina finska vänner gav mig mycket smaksupplevelser
när man var hemma hos dem som yngre.
Memma är bara en av dem.
Så gott med lite grädde till...
Någon säger det smakar tjära och växer i munnen...
Jag säger bara ett ord...
GOTT!
 Så var det det där med att fota månen igen då...
Jag ger inte upp så lätt.
Ut med kameran när det nästan är mörkt..
Fångar Gubben i månen på bild....
 Så bestämmer vi oss för att vi ska ut och prova
oss fram. Plockar fram stativen till
kamerorna. Monterar på, ut i beckmörkret.
På hal is, trädgrenar som slår av en glasögonen,
som pannlampan fastnar i.
Så hittar vi trygg grund att stå på. På
parkeringsplatsen här.
Vi provar oss fram med bländare,
exponerinstid och ISO...
Stod ute över en timme.
Då var vi så blåfrusna om fingrarna 
och Erri funderade på vad vi höll på med...
Klart hon var med....
Efter mycket om och men fick jag den här bilden.
Är ganska nöjd.
Börjar få LITE begrepp om inställningarna nu...
Lite sa jag...
 Som avslutning tog jag den här.
Månen hänger där...
Björken står där.
Lyser i vårt hus och nere vid ladan...
Jodå, jag blev nöjd.
Gav mersmak. Vi ska prova att
åka in till Kongsvinger
och ta bilder vid älven mot bron när
det är mörkt.
Säger bara tusen tack till
Martin Högberget som
hade kursen på Kongsvinger bibliotek
och öppnade en helt ny värld för mig och
de andra som var med.

Paula i Pörtet undrade vad vi köpt för böcker
på bokrean i Arvika.
Ska ta bild på dom och lägga ut snart så du vet Paula.
Nu är det nog dags för lite morgonfika.
Ute är det 3 minus, det börjar ljusna och
senare idag är det sista sändningen från
skiskytinga i Rhupholding.
Inte bara Magdalena Neuner som slutar såg jag.
Helena Ekholm slutar oxå efter den här säsongen.
Trist att två så stora profiler försvinner.
Men det kommer säkert nya.
Ha en förträfflig söndag där ute.
Här blir den kanon.
Kram

Related Posts with Thumbnails