Och en höstvandring genom dagarna som varit....
Vad är nu det för något säger ni som
aldrig hört om brunost eller
rauost som de säger i Sjåk och Lom.
Egentligen heter den Gudbrandsdalsost och
kommer ursprungligen från den
vackra Gudbrandsdalen.
Där vid ett litet ysteri har
den här goa osten gjorts i många är.
Den kom till där redan 1863.
Nu vill TINE, svensk motsvarighet är ARLA,
flytta tillverkningen av den osten ner till Oslo.
De vill stänga mejeriet och 17 personer blir utan jobb.
Det är inte så många procent av Gudbrandsdalsosten som
faktiskt tillverkas där, men den som kommer
därifrån är vi rädda om.
Den smakar helt annorlunda än den som lagas tex i Oslo.
Allt har med grytan den kokas i att göra.
I Lom/Sjåk är det fortfarande järngrytor
som används. På andra ysterier är det av rostfritt.
Vi har en grupp på facebook som heter
La G35 leve.
Där är vi nu 41 512 medlemmar
som kämpar för att behålla
denna specifika ost.
Blir liksom inte helt det samma om den ska heta
Gudbrandsdalsost och komma från Oslo.
Det handlar inte bara om arbetsplatserna
i Lom/Sjåk.
Utan även om arv, kultur och historia.
Det var en kvinna vid namn Anne Hov
som av misstag blev ostens moder.
Hon har fått Kongens fortjeneste medalj
för osten.
Nu har kocken Arne Brimi tagit upp kampen
för att rädda ett litet stycke Norge.
Ett litet stycke som betyder så mycket för så många.
Den finns att köpa i Sverige tror jag.
I cirkeln står det ett nummer.
Titta där.
Står det 164 så är den från Lom/Sjåk.
Köp den!
Du som aldrig ätit den, smaka,
hyvla en skiva eller två och ha i såsen.
Baka med den.
Ät den på smörgåsen men hallonsylt under.
Det finns många möjligheter.
Men det ska stå 164 på den.
Så här föredrar jag den.
På en knäckesmörgås, gärna hembakad.
Till en god kopp te.
Men den är lika god när som helst.
Tycker du som vi andra snart 42 000
att vi ska bevara den här osten och
låta den komma från platsen där den föddes
så gå in på facebook, leta fram gruppen
La G35 leve
och bli med oss i kampen.
La G35 leve!
Hösten är här.
Men mina blommor ute hade
inte helt gett upp när den här bilden togs.
Nu står krukor med pellisar i källaren.
Hortensian är nergrävd och de andra säsongsblommorna
ligger i komposten.
Julen närmar sig.
Det ser man överallt nu.
Här har julmusten smugit sig fram....
Längtar efter dess goda skum....
Behövs ingen närmare förklaring på det här.....
Annat än att jag tycker det är tidigt i början av oktober
då den här bilden togs....
Fick lite sommarkänsla när jag såg grannflickans
ena foppatoffel ligga
i gräset vid trampolinen.....
Men sen kom....
Hösten!
En tur längst med Nugursvegen visade klart
och tydligt hur långt det har gått.
Här var träden fulla av gula vackra löv för
några dagar sen. Nu är det kalt på träden,
men så vackert där vid vattnet.
Morgondiset for som skira spetsgardiner
över vattnet och försvann sakta
upp i luften.....
En skön promenad.
Inte lätt att ha med kameran runt halsen
när man är ute och stavar sig fram.
Maken följde med en dag och förevigade mig
där jag kom med stavarna.
Skönt att gå med.
Man får upp fart, blir varmt och hjärtat jobbar.
Armarna tränas och ja, det är väl i stort
sätt bara skidorna som saknas hihi.
Men det är varning för snö i morgon så....
Lupinerna längst med vägen är sen länge utblommade.
Men deras vackra blad blir ännu vackrare med
lite frost och regndroppar på en kall, klar förmiddag.
Även sjön deltar i naturens lek med årstider.
Dimman och diset ligger lågt och
himlen har en alldeles speciell färg
när solen klättrar upp över bergskammen
när natten går över till dag.
På min vandring såg jag även en stackars vilsekommen
smörblomma som försökte solen och värmen.
Men skuggan och kylan hade den redan i sina klor.
Men skuggan och kylan hade den redan i sina klor.
Nu är den borta.
Frosten tog den.
Lönnen som var så vacker med sina löv i
alla regnbågens färger är nu kal.
Solrosorna har frosten lekt med.
Men minnet av den här vackra dagen
finns fortfarande kvar i mitt bildarkiv.
De flesta morgnar ser det ut så här genom fönstret
när man vaknar och drar ifrån gardinen.
Det är vitt!
Men det är dimman och diset som blir när sjöns varma vatten
möter den kalla luften.
Vackert är det i alla fall...
Åkerns mjuka backar inbjuder till
skidåkning när Kong Vinter kommer.
Hör nästan suset från skidorna när man far iväg.
(har ännu inte åkt skidor här då, fast de står nere i källaren)
En av de fem hängbjörkarna här visade sin vackra
stam en dimmig morgon.
Kunde inte låta bli att fota.
Granntjejen kommer till mig efter skolan
några gånger. Den här dagen bestämde vi att
vi skulle ta en promenad.
Hon hade fått en kamera när hon fyllde år i
september så vi skulle ta en fototur.
Klart Erri skulle med.
Här är det väl lite funderingar om åt vilket
håll de skulle gå åt.
Tror Erri vann hihi.
Vi hittade inga blåbär, jo ett par stycken.
Men innan vi hann ta dom hade Erri ätit upp dom.
Hon hade ju närmare ner till blåbärsriset än vi....
Hon hade ju närmare ner till blåbärsriset än vi....
Vi hittade kråkebär.
Vet inte helt vad de heter på svenska.
Vet inte helt vad de heter på svenska.
Men goa var de, saftiga och stora.
Vi stoppade de i munnen.
De ska egentligen inte växa här sägs det.
För det är en kustväxt mest.
Sommarens sista Prins Gustavs Öga
ropade på mig när jag gick ut en dag.
Den ser lite luggsliten ut, men du verlden
Den ser lite luggsliten ut, men du verlden
vilken skönhet det är.
Det är en av mina absoluta favoriter.
Finns även med svart blomma.
Med den största favoriten säger jag hej
då för den här gången.
De här kom upp i vår grusgång.
Självsådda.
De är så vackra med sin ljusblåa färg.
Självsådda.
De är så vackra med sin ljusblåa färg.
Har letat frön med just den här färgen
Inte lyckats!
Så vet du vart man kan hitta de så säg till!
Nu önskar jag er alla en fin fortsättning på veckan.
Ska sätta på ett element här.
Centralvärmen ville inte ställa upp idag.
Men den kommer nog snart tillbaka med full värme igen.
Ingen sno här, som jag sett hos många.
Men det är förvarnat till i morgon.
Så nu får ni köra försiktigt, gå försiktigt och använd reflex
när ni är ute och rör på er.
Jag har ingen god vän att förlora!
Å du, hade da du!
Gillar inte den osten;)Men jag tycker den skall bevaras för alla som tycker om den!!
SvaraRaderaHär hotas det med snö under natten, minst två månader för tidigt, räcker om det snöar på julafton, sedan kan det bli vår igen!!
Ha en skön kväll!
annette
kloka ord om osten, varför ska man ta bort allt som är genuint o tradition och försöka sig på nya varianter, osten är en favorit till oss och vid varje besök har vi med oss några bitar hem till släkt o vänner som älskar osten - den finns ju i sverige på vissa ställen men det är inte samma känsla - tack för tipset om märkningen ska skiva upp det o kolla noga i fortsättningen ,kan tyvärr inte hitta fb gruppen . kan du länka den till mig?http://www.facebook.com/carita.backman
SvaraRaderatack.
Oi, i dag har du skrevet mye! Kan ikke kommentere alt...
SvaraRaderaG35 er god, kanskje den beste smaken av alle brunoster. Men her er det kun lettvarianter når jeg en sjelden gang spiser ost.
Du har satt deg inn i historien til G35 og presenterer den kjempebra. Dette burde Brimi'en lest!
Klem til deg
Sitter å spiser nybakt brød med gudbrandsalsost på. Det er godt. Vet ikke om jeg kommer til å kjenne forskjell på om den blir kokt i jerngryte eller rustfritt. Men jeg forstår ikke hvorfor ting som går godt må forandres på.
SvaraRaderaSyns også at en godt kan få nyte årstidene og ikke måtte hoppe rett fra sommer til jul. Alt for tidlig å starte med julesalg nå. Men når ting er så billig klarer jeg ikke la være å kjøpe selv om jeg er imot julevaresalg nå. Så da motsier jeg vel meg selv. Jaja.
Ha en fortsatt flott høst der på Hedmarken :)
Oj, så mycket fint du har att komma med! Som vanligt och som alltid beundrar jag dina bilder alldeles speciellt. Du har öga att fånga det där lilla extra, så är det. Fast det har jag sagt förr.
SvaraRaderaJa, hösten... kommer med stormsteg nu. Med storm också. Var precis ute och fick minsann känna av vindarna. Snöhot finns det också,men jag vill verkligen inte vakna till ett vitt landskap i morgon! Men skulle det bli så, fick man ju ta det också. Liksom inget att göra åt.
Har inte tagit bort blomkrukorna ännu, men visst börjar de se ledsna ut. Tagetesen har blommat tappert ända till nu, men idag såg de ganska bruna ut. Nåja, som du sa... allt har sin tid!
Annars har jag försökt med en liten utevistelse varje dag, även om den ibland blir kort. Men det går ju även att blogga, läsa böcker, sticka och sådant.
Jag hoppas att du får en fortsatt bra höst och att nya bilder kommer på bloggen.
Min Sotis hälsar till dig, han kom precis in här!
Varm kram
/Ailas
Konstigt att allt som har en historia bakom sig ska tas bort. Bra att ni kämpar för den. Jo, jag gör mitt bröd i römmertorpfsgrytan. Bara att lägga den i blör och sedan olja in den ordentligt. Även här har dom varnat att det kan komma snö.
SvaraRaderaKram mamma C
Oh, så många vackra bilder. Härligt med foppatoffeln som ett spår av sommaren!
SvaraRaderaJulavdelningarna i affärerna passerar jag hastigt, tycker att det är väl tidigt än... Och julmust dricker jag bara på julafton :)
Flitigt med stavar! Jag har bara provat en gång, men tyckte att det blev för mycket att släpa på. Har ju fullt upp med kameran och alla fina motiv.
I efta var den særegne oste-bilen på Hamar. Jeg måtte stoppe opp på vei til treninga og bar se;) Kamera lå igjen hjemme - skulle ønske det lå i treningsbagen når slike syn dukker opp.
SvaraRaderaSnø i mårra? Hu og hau...håper den ikke kommer hit opp på ei god stund ennå.
Kos deg videre på nydelige Digernes.
Syns du talar varmt og fint for G-35 men som tidligere ansatt i Tine i Ørsta må eg få kome med nokre kommentarer. Anne Hov var opprinnelsen til brunost med fløte i, det er korrekt. Ut av oppdagelsen med å tilsette fløyte og melk i mysosten fekk ein fram produktet som den gang vart kalla rauost. Sidan utvikla det seg til Fløtemysost, Gudbrandsdalsost og ekte geitost. Denne G-35 har vore produsert på dei aller fleste meieri rundt om i landet sidan den tid og fram til at Tine ønska å samle all prouksjon på færre anlegg for å få meir rasjonell drift. No er det berre lom/sjåk og Ørsta som framleis produserer den i gryter og på begge plasser er det i rustfritt. Byrkjelo i Sogn og Fjordane og Storsteines i Troms produserer den i kontinuerlig linje dvs litt meir rasjonellt. Det som no er til behandling i Tine er om dei skal legge ned produksjonen i lom/sjåk og i ørsta, eller berre i lom/sjåk eller berre i ørsta. Viss både lom og ørsta blir lagt ned vil all G-35 produsert i Tine bli laga på Byrkjelo og på Storsteinnes. Altså ikkje i oslo - der har dei ikkje utstyr til denne produksjonen.
SvaraRaderaVidare kan eg opplyse om at produksjonen foregår akkurat likedan alle plasser etter ei felles oppskrift frå Tine. Denne oppskrifta kan ikkje avvikast uten at ein begår eit lovbrot i forhold til mattilsyn og merkeforskrifter. Eg er utdanna meierist og ostedommer dvs har hatt ansvar for kvalitetskontroll på ost i mange mange år. Det at Brimien hevdar at osten frå lom smakar annleis er berre tull - eg har blindsmaka på ost ved et utall av ganger og kan aldri klare å kjenne kvar osten er produsert. Sidan dette er handarbeid vil det vere en liten forskjell frå gryte til gryte, men den variasjonen er på alle anlegga som lagar den. Eg skulle ønske at både ørsta og lom får bestå i tillegg til dei andre. Men sidan salget går så drastisk ned er det nok lite truleg at verken ørsta eller lom vil overleve. Men måtte eg velge - ja så velger eg meieriet i ørsta på sunnmøre - der har G-35 vore produsert like lenge som alle andre plassar og osten der har vunne gullmedalje mange ganger for kvaliteten på sin G-35
En osteklem frå ei som har kokt G-35 i Ørsta frå 1985 til 2008
Morrn Synne.
SvaraRaderaJag tycker "osten" är "oppskryt".
Lagrad Wästerbotten det är ost det!
(All Wästerbotten är lagrad)
Fina bilder som vanligt.
En fröjd för ögat.
Just nu är det 6,8 BLÅ.....
Klockan är 00:15
Ha de bra.
Hasse A
Hej o hå.
SvaraRaderaDen där osten undrar jag om jag inte ätit uppe hos brossan. Lite trist när de lägger ner och gamla godingar går i graven. Hoppas Ni kan stoppa det, men de som bestämmer brukar ju inte lyssna så mycket. Trist.
Fina bilder, återkommer o tar del av resten av inlägget tog just bara osten nu så blev jag hungrig..*ler*
Kramiz
Haha...nu är jag här igen. tror minsann du var hos mig när jag var hos dig..som de kan bli.
SvaraRaderaVi fick ca 2 cm snö, kanske 3.
Oh ja, i morgon hoppas jag de rosa stallet är i min blogg...haha
Vi har inte kört igång någon värme här ännu, vi eldar bara i spisarna o de håller ca 18 grader, så de räcker, lite kallare på morgonen inna man tänder upp, fast de glöder bra hela natten.
Kramiz Kramiz
The Moon
SvaraRaderashines
on a cat
Meow
As a native Swede, I am particularly proud of my love poetry suite Sonnets for Katie.
My Poems
My wallpaper art Babes!
Sexuality introduces Death to Being; and indeed Life simultaneously. This is the profound Myth of the Eden. The work of the Serpent. Bringing us out of "blessed" Standstill. So, in contrast to the mindless pietism of vulgar Christianity, my personal "Christo-Satanism" should be given serious thought by the Enlightened Few, the Pneumatics, the 1% Outlaws. The Light Bringer must be rehabilitated, beacause if not, the All of it simply doesn't make sense: true Catholicism is necessarily Meta Catholicism.
My philosophy
Arthur Rimbaud, Max Jacob, Saint-John Perse, René Char, Henri Michaux, Roger Kowalski, Peter Ingestad...
LE FRUIT DU CIEL
Un orage nocturne illmuna maintenant l'Amazonie, franchis les Andes, envoya des jeux de cartes gigantesques et frappantes en bas à la Pampa –
Puis: petit déjeuner à melon; café fumant!
À la bague du cigare tu lis, étonné: GÉOGRAPHIE.
My prosepoetry in French:
Poétudes
Schwarzes Birne!
Aufforderung zur Erotik.
My poetry in German:
Fremde Gedichte
Casualidad sopla la sangre
de alguno señor desconocido
durante los pocos restantes
momentos del resplandor de faroles
que se vislumbran tras el follaje
flameando de las obsesiónes
igual efimero como gotas
del cinzano de la soledad –
En aquel tiempo me levanta
dentro uno incidente avejentado
que en seguida palidece
al camouflaje de abstraccion;
chica, nadie conoce que tus grisos
ojos significan aún; con todo
el sueño que hube evacuado
tu escudriñas nuevamente.
Mi poesía aproximadamente española
And: reciprocity: for mutual benefit, you will do me a favor promoting your own blog on mine!
The best way to do it is lining up as a Follower, since then your icon will advertise you indefinitely, and I will follow you in return. Let's forge a mighty alliance of synergy and common interest.
Yours,
- Peter Ingestad, Sweden
HIV
Den osten har jag alltid gillat!:-) Kram Stina
SvaraRaderaTror inte jag smakat den osten, men jag känner igen omslaget! Jag hoppas ni får behålla ert ysteri, tyvärr kan jag inte gå med er i er fbgrupp, du vet jag och den mättade tekniken...
SvaraRaderaHoppas ni fått igång lite värme nu, det kan ju behövas när nu hösten är här på riktigt!
Varm kram till dej
Haloj du underbara vän i Naboland!
SvaraRaderaJa du bra att du uppmärksammar sådana saker. Osten ska självklart tillverkas där den har efter de konstens alla regler! Kan bara se i mitt inre att dom skulle tillverka Västerbottensost i Skåne! Nä ! Man har lust att knacka i skallen på dessa människor som "beslutar" och fråga -och hur tänkte ni nu då?
Ser att hösten klivit på hos er, samma sak här! Jag eldar i spisen och värmen sprider sig så mysigt!
kram!
Tråkigt det som händer med den goda osten.Hoppas er kamp ger resultat.
SvaraRaderaSå har man fått gå med dig på tur igen. Det är alltid lika roligt. Jag önskar jag också kunde komma till en liten skogssjö där dimman ligger på ytan. Det är så vackert. Ett sådant foto vill jag också ta! Brunost tycker jag också man ska bevara. Det smakar så typiskt norskt, så man vill alltid ha det när man kommer till Norge. Visserligen är den söt, och jag försöker ju i alla fall inbilla mig att jag inte gillar sött. Den där knäckemackan...Jag tror det är dax för kvällsmat;)
SvaraRaderaKram
Klart att man ska bevara det gamla!! Hoppas att ni får ha kvar ert gamla ysteri!
SvaraRaderaOst i alla former gillar jag!!! Men tror inte att jag smakat denna...den påminner mej om mesost?! (kan det stämma!?)
Kram på dej
Heeij... nee, så tråkigt om de läggs ner.. så många som får lida för det..usch!Hoppas ni får ha kvar det i byn. Har aldrig själv smakat osten, nog för att jag känner igen förpackningen åså.
SvaraRaderaSååå fina bilder du bjuder på .. hösten är fin, men inte kylan å mörkret..nee, usch! Inväntar bara ljuset å snön, så vi får ha ljust dygnet runt, nästan.
Hoppas allt är bra med dej... kram på dej. Helén.
Är inte säker men kanske har jag smakat den och jag gillade den iså fall!
SvaraRaderaMinus 8 här idag...och inte vet jag men har då svårt att få upp nån värme inne! Hoppas dina värmeproblem löste sig!! Nån snö har vi inte fått...fick ni?
Kramen!
Ragnvi
PS. Idag har vi födelesdag här, fniss!
När jag var liten var vi med mammas dåvarande sambo till Norge när han jobbade som tradarchaffis. Minns att vi var in på ett cafe där vi köpte våfflor med smör och brun ost på :)
SvaraRaderaEtt skojigt barndomsminne, ett av väldigt få sorgligt nog!
Kram Carina
Ja gamla traditioner å nami bevarad ost måste man ju behålla!
SvaraRaderaDen osten har en speciell smak och konsistens. Vet att morfar gillade den men jag tyckte aldrig om den.
SvaraRaderaVad vackert ni bor! Underbara bilder du visar!
Ha en härlig helg!
kram
nina
Trevlig helg vännen....
SvaraRaderaom du bara varit här hade du så gärna fått följa med idag o kolla hästar...de var rätt roliga faktiskt....
Kramiz Kramiz
Jag är helt säker på att jag och "gubben" hade gillat osten.
SvaraRaderaSjälvklart ska den vara kvar hos er.
Som vanligt tar du oss ut på fina vandringar och du, du ska bara veta att du är bäst.
Kramen >Maidi
Klart jag vet vad brunost är !!!! Lärde mig tyck om den under dotterns Norgeperiod...
SvaraRaderaI augusti förra året fick vi på min bästa väns (Norska)begravning...suck....ledsen fortfarande...
Nå ...i alla fall så fick vi efter kyrkan nygräddade våfflor med brunost hallonsylt och grädde.... Jisses vad gott det var tillsammans...
Vet du...det konstiga är att Hanna och jag åkte förbi kyrkan I ONSDAGS och då sa jag att vi måste köpa brunost... Konstigt sammanträffande....
Det bästa med den är att den håller så länge i kylen....om man inte äter upp den förståss...hihi.
Klem på deg lilla nabo
Margaretha
Ja, reflex får vi nog börja använda lite mer nu när kommunen dessutom stänger av alla gatlampor på natten.
SvaraRaderaMåset säga att både gardin bilden och denna närbilden på mönstert i åker är helt underbara mönsterbilder.
Är lite svag för just mönster -
Här är ett som 8 andra inte kunde gissa vad det var.
http://alltkangronska.blogspot.com/2010/10/nya-inne-grejen.html
Ja, tänk julmust har jag också sett i affären men jag är en "good girl" och skall hålla på mig i alla fall ett tag till men ända till jul kan jag nog inte vänta.
Ett och annat sommar minne hittar man när man tittar runt du hitade foppan och jag hittade massa sandlådeleksaker.
torro att någon nämnde att det heter kråkbär på svenska men de är inte så populära att äta här.
Har du någon gång gjort sylt saft på dem?
Den där osten såg allt kul ut, undra om jag tycket om det? Är inte så mycekt för ost och messmör tycker jag inte om.
Sköt om dig och fortsätt svänga med armaran framöver.
Kram MB