tisdag 4 maj 2010

Kort säsong.....



Eller vad ska man kalla det...
Vaknade till detta.




Hade 253 fåglar i trädet
som trätte på mig när
jag kom ner.
Maten var ju borta!
Går väl inte att föda upp
en kull ungar på snö heller...
De träter fortfarande där ute.
Jag går inte ut idag alltså.
Då blir man väl anfallen.
När jag öppnade ytterdörren 
så flaxade det till.
Där satt det ett gäng fåglar till.
Inget fågelbord!
Vad är det här för sylta?
Vintern är ju här...
Nuguren syns knappt där nere
för snön som faller...
Varför skulle Ulf Lundell skriva
en låt som heter 
Snön faller...?
Det sitter som klistrad i min hjärna.
Vad är det för fel på
Öppna landskap?
Någon som vill slå
sig ner och få
en kopp kaffe här idag?
Trodde väl det....
Tittar på vägen.
Förstår inte varför bilarna 
kör så sakta...
Näe jag får gå och hämta snöskyffeln
så man kommer till postkassa 
och hämta posten.
Pulkan är framme,
så man får väl ta sig en åktur
ned för backen.
Blir fika inne idag.
Bullbakarväder skulle jag vilja
kalla dagen idag.






Bakade matbröd en dag.
Skånsk limpa.
Så gott det blev.
Receptet kommer här:

Dag 1.
5 dl vatten.
4,5 dl rågmjöl.
Mät upp mjölet och lägg i en stor bunken.
Koka upp vattnet och häll över.
Rör om. 
Plasta bunken och låt stå över natten.
DAG 2.
50 gr jäst.
1,5 dl vatten. jag tog kallt.
7,5 dl rågsikt.
2-3 tsk salt.
Arbeta degen några minuter.
Täck över och låt jäsa en timme.
Så tillsätter du 11 dl rågsikt.
11 dl vetemjöl.
4 dl vatten. jag tog kallt.
1,5 dl rapsolja.
2 dl ljus sirap.
Knåda i maskin (helst) 7-8 minuter.
Låt jäsa en timme.
Slå ner degen efter halva tiden.

Ta upp på mjölat bakbord,
och knåda ordentligt.
Dela degen i fyra delar.
Rulla till runda bullar.
Vila under bakduk i 10 minuter.
Forma så bullarna till avlånga
limpor och lägg dem i en smord 
braspanna. (vet inte vad det är, tog en långpanna jag)
Strö över mjöl och låt jäsa i 45 min
under bakduk.

Ugn på 250 grader.
Ställ in bröden på sista falsen/rilla
i ugnen, spruta in lite vatten med
en blomspruta.
Jg tog en lite form och fyllde med vatten
och satte in i nederst i ugnen. Gick lika bra.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Vädra ugnen efter ytterligare 10 minuter.
Grädda totalt i 50 minuter.
Så kan man göra så kallad limpstrykning
Koka upp 2 dl vatten.
Blanda 0,5 dl vatten med 1 msk potatismjöl,
och häll det i det kokande
vattnet under omrörning.
Koka upp.
Pensla de färdiga bröden med blandningen
och låt dem sen svalna på galler.

Det är ett bökigt resept.
Men det är värt allt bök.
Godare limpor har jag nog inte ätit 
någon gång.
Sorry Skogaholm hihi.
Lycka till.



Det var mitt lilla bidrag idag.
Det snöar ännu...
Måste skotta...
Leta fram bilen under snön...
Fram med tjockskorna...
Attans jag som tog fram sandalerna igår...
Ha det.



Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails