Translate

tisdag 20 januari 2015

Baka, baka liten kaka......


Ute var det snöfall...
Men bara 3 minus.
Lite otäckt när man gick ut, för 
man såg inte isen under snön, förren det var försent.
Men idag tog jag sparken när jag
skulle ut. Det var det bästa tror jag.
Gissa att det gick i 180 på isen, hihi.
Bakade en ny kaka idag.
Så god.
Men jag ska ta det från början.
250 gram rumsvarmt smör.
2 tsk bakpulver.
2 dl socker.
2 msk vaniljsocker.
5 dl vetemjöl.
Fyllning.
2 ägg.
2 dl creme fraiche.
1 dl socker.
1 msk vaniljsocker.
Rivet skal av en apelsin.
Det kan bytas mot citron eller lime.
Garnerar sen med florsocker.
Så gör du som följer.
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp sen ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula så hälften i en bakform med kanter.
20x25 cm. Lägg i bakpapper.
Går bra med något större form, men 
då blir rutorna tunnare.
Rör så ihop ingredienserna till fyllningen
i en skål och häll smetetn jämt över smuldegen.
Så smular du över resten av degen.
Gräddar kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter.
Låter den kallna i formen innan du skär den i rutor.
Pudra florsocker över innan servering.
Nu hade jag inte florsocker på hela 
för jag ska stoppa den här i frysen.
Bättre då att ha på det när du ska tina den.
Ska dock skära den i rutor.
Serverade den med ett fruset hallon.
Borde kanske använt sked, men
det gick lika bra utan.
Kan rekomendera den här kakan.
Så enkel och så god.
Så den kommer göras flera gånger här i huset.
Nu är det dags att plocka in i diskmaskinen, 
läsa lite mail och så slappa en stund 
med en bra bok. Tyvärr har jag 
snart läst ut den braiga boken.
Så jag får väl finna mig en ny.
Ha en fin tisdagskväll.
Kram....

måndag 19 januari 2015

Jag och min spark....


Snön föll ner när jag vaknade.
Tänkte att näe nu ger jag upp.
Inte för att det snöade, men
för att den livsfarliga isen 
då hamnar under snön och kan göra
så att man halkar ikull rejält.
Så jag gick över åkern när jag hämtade posten
idag med. Det var tryggast.
Sjön såg ut som igår.
Men utan pimplare då.
Undrar hur de orkar sitta där ute
i blåst och kyla.
När jag skulle tillbaka från postkassa
så gick jag på vägen i snöremsan.
Då kunde jag snyggt kliva ut på
åkern om det för halt igen.
Men det gick bra, och bäst jag gick där
så hörde jag en av grannarna ropa på mig.
Han sa att jag skulle ha en spark på isen.
Jag har en som inte används, den ska du få
sa han, och hastade in i sin lada och
kom ut med....
TADDA...
Rultan.
Japp, det blev en Rultan.
Jag har ju en spark, men den står 
nere i ladan och dit kommer jag inte nu.
Där inne står Tultan. Hon har inte varit
ute i vinter ännu.
På handtaget hänger en postväska.
Ja inte en äkta postväska då...
Men det är en postväska för den har vi
när vi hämtar posten.
Vi fick den av Maria i julklapp.
Jag sa den skulle komma till användning Maria.
Rultan står nu parkerad vid köksfönstret så jag 
kan hålla kollen på henne.
Är så glad att vi har goa grannar.
Rultan har en del år på sparken 
tror jag, ska googla lite på det
som står på den.
Tack bäste granne för den fina presenten.
Nu är det strax tv.
Ska bli gött att kura ihop sig i
gostolen och glo lite på
burken. Sen blir det nog te och rostmacka
till kväll. Ha en fin afton vidare nu.
Kram....

söndag 18 januari 2015

En helt vanlig söndag.....


6 minusgrader, solen försökte ta sig igenom
molnen, men det blev inte helt bra.
Gick en kort runda för att få några bilder.
Smedjan ligger där nere...
Undrar om myrorna har tagit över den helt.
Lite ogräss med frost/rim på blir
den vackraste pynten tycker jag. Vackert 
och lite skört. Ser ut som det skulle kunna
gå av bara man tog i det.
Det gamla fårstaketet står
stadigt, men det ser ut som det
rinner nerför backen.
Blå himmel, lite moln och rosa färg 
utgör en vacker kuliss.
Granarna ramar in.
Flygstripen på himlen...undrar vart det
flyget skulle gå?
Ser ni pricken där ute?
Den lilla svarta pricken?
Han var ute och pimplade.
Han fick nog inte torsk i alla fall.
Det hade jag hemma i frysen.
Så idag blev det att få bort skinnet.
Fin filè. Som blev en god middag.
När jag var färdig så var det
ugnsbakad torsk som stod på menyen.
Klicka på menyen så får ni fram receptet.
Bakade bröd idag igen.
Maskinen får jobba.
Men det blev bara en liten deg, då 
det är ganska fullt i frysen.
Blev rostbröd idag.
Receptet kommer här.
25 gram jäst, eller en halv påse torrjäst.
5 dl ljummet vatten.
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Pensla med ägg och ha på vallmofrön.
Degen gör du genom att smula jästen i en bunke. 
Ha på vattnet och blanda till jästen löst upp sig.
Rör i socker, olja, salt och vetemjöl. Lite i taget 
med mjölet. Rör ihop till en smidig deg och knåda 
den kraftigt under några minuter, så
att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
Använder du torrjäst så blandar du alla torra ingredienser först. Med torrjästen.
Så har du i vatten och olja. Sen följer du receptet.

Degen ska jäsa i 50-60 minuter.
Ha upp den på bakbord, forma till två släta
limpor som du lägger i  formar. Ha i
bakplåtspapper så fastnar det inte.
Jäs en timme till ungefär. Under handduk.
Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i 30-35 minuter längst ner i ugnen.
Den ska först vara 250 grader. När du sätter
in bröden sänker du till 200 grader.
Låt bröden svalna på galler.
Ja, jag ser att jag behöver nu grytlappar.
Sliter ut dem så fort.
Nu ska jag ha på en kanna te.
Ska nog smaka på brödet.
Hoppas ni har en fortsatt fin kväll.
Kram.....










Related Posts with Thumbnails