tisdag 31 januari 2017

Mycket prat och liten verkstad....

Säger man ju ibland...
Här är det varken eller just nu.
Är genomförkyld, hostar, feber och 
en infernalisk huvuvärk.
Men det går väl över.
Någon gång!
I alla fall så är det här sista blogginlägget
för januari månad. I morgon är det
februari.
Vi har ju nästan inte haft snö här
den här vinter så här långt.
Men för några dagar sen snöade det.
Men några mängder blev det ju inte då.
Hembakad pizza är nått av det godaste jag vet.
Här hade vi köttbullar på, oliver, paprika och tomater.
Så ost. Jag är ju ostoman så det är både 
mozzarella och annan ost på. Mmm..
Känner doften ännu.
Samma sak med bröd.
Bakar ju alt här hemma.
Här är det ett bröd som heter
ankarstock. Gott som bara det. Lägger med receptet.
ANKARSTOCK SPECIAL.

Dag 1:
5 dl hett vatten
3,5 dl rågsikt.
2 dl havregryn.
1 msk brödkryddor. 

Dag 2:
5 dl ljummet vatten.
Mjöl/havregrynsblandingen från dag 1.
1 påse torrjäst
1 1/4 liter rågsikt
1,5 msk salt
1,5 dl mörk sirap
3 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Dag 1
Koka upp vattnet som du direkt häller över mjöl/havregryn och kryddor.
Rör ihop så det blandas, täcker med plast och låter stå natten över.

Dag 2
Ljumma vattnet som du häller över blandningen från dag 1. I med torrjästen och 1 1/4 liter rågsikt. Rör ihop degen rejält och jäs den i 4 timmar i rumstemp.

Tillsätt salt, sirap och den lilla mängden rågsikt och nästan allt vetemjöl. 
Arbeta degen med kraft och kläm. Den kan bli ganska stadig, men det är som det ska. jäs övertäckt i 20 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar. 
Forma dem till limpor och lägg i formar som rymmer minst 1,5 liter. Klä med bakplåtspapper. Jäs i 20 minuter övertäckt.

Sätt ugnen på 200 grader. Flytta ner gallret nästan i botten. Sätt in formarna där och grädda i ca 1 timme. Ta ut brödet och knacka i botten, är det ett ihåligt ljud är de klara. Ta ut och pensla med vatten direkt, låt dem sen svalna inlindade i bakdukar på galler. 
Smakar ljuvligt och går att frysa. 
Egentligen ska det vara grovt rågmjöl istället för rågsikt. Men jag hade inte sånt hemma. Tog därför lite havregryn i. 
Men vill du göra med rågmjöl så följer du bara receptet. Det är samma recept. Men då tar du istället 5 dl grovt rågmjöl och har skållhett vatten över.
Lycka till och smaklig spis 
Har en verklgit god vän som heter Maria.
En dag här så om på besök dit där jag jobbar.
Jag tog min lunch och vi tog en fika och pratade lite.
Så gick hon runt i butiken och kollade 
på det vi hade där.
Vi har ju porslin, ljus, lyktor, leksaker och mer
där till. Ja hade precis plockat upp det här 
porslinet på hyllan och sa att jag verkligen gillade
det. Snygga koppar, stora och bra.
Helt plötsligt står jag med en påse i handen. Ett
halvt dussin koppar med fat och assietter.
Det var en gåva. Jag blev helt paff.
Hon är en så otroligt fin människa och
jag är så lyckligt lottad som har henne i mitt
liv. vi har inte känt varandra så länge,
det är bara knappa två år.
Men hon förgyller mitt och Jimmys liv, 
både hon och Roger,  hennes man.
Två helt underbara vänner som jag verkligen uppskattar.
Maria du ska veta att jag är såå gla i dig. 
Dagens bild från Digernes och Nuguren.
Inte mycket snö som synes.
Isen är tjock, så jag ska ner en tur snart.
Måste bara bli bättre först.
Lägger med en bild från i sommras.
De röda vinbären har mognat.
Det var så gott att stå och repa av och 
stoppa i munnen.
Det dröjer några månader så är vi där igen. 
En liten tur med mig när jag tar bussen till jobbet.

Nu tänker jag säga godnatt.
Det är dags att ta sin medicin och
ta bok och gubbe med sig en trappa upp.
Det är 3 minus ute och kolsvart.
Ha en fin kväll vidare nu och
i morgon när vi vaknar är det 1 februari.
Kram.....


Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails