Translate

tisdag 8 april 2008

Tilslørte bondepiker

Här kommer en mycket god efterrätt som jag lovade Carina på bloggen "Carinas bloggvärld"
Håll till godo......

Disse bondepikene er ikke bare tilslørte; de er søte og gode og mettet med minner fra bestemors kjøkken. Pass på; her er det lett å forspise seg! Har du tilgang på en eplehage, så ta med deg en kurv og plukk den full. Vil du spare tid, kan du kjøpe ferdiglaget eplemos. Det er lov å jukse litt. Men epleslang ( att palla äpplen) er ikke lov, selv om det er spennende.



Til fire porsjoner:
7 stk. kavring, knust ( skorpsmulor)
3 ss sukker ( ss = matsked)
2 ss smør
½ ts. malt kanel
2 ½ dl kremfløte (vispgrädde)

Lag eplemos av:
½ kg eple
2 ss sukker
3 ss vann


Fremgangsmåte:
Rens og skjær eplene i biter som kokes i vann og sukker til de er møre. Moses og avkjøles. Du kan også bruke ferdig eplemos.

Bland knust kavring, sukker, smør og kanel i en stekepanne. Rør hele tiden ved svak varme, til blandingen blir sprø og får en gylden farge.

Pisk kremfløte. Legg eplemos, stekt brød/kavring og krem lagvis i en egnet dessertbolle. Tilslørte bondepiker bør serveres så nylaget som mulig.


Här kommer ett försvenskat recept.
De här bondepikene är inte bara beslöjade utan även söta och goda,och mättade med minnen från mormors/farmors kök.
Var försiktig, det är lätt att föräta sig.
Har du tillgång till en trädgård med äppleträd så ta med dig en korg och plocka den full.
Vill du spara tid kan du köpa äpplemos. Det är lov att fuska lite.
Men palla äpplen är inte lov, även om det är spännande.

Till 4 port.
7 st skorpor som smulas, söta skorpor. kex går bra med.
3 matskedar socker.
2 matskedar smör,
1/2 tesked mald kanel.
2 1/2 dl vispgrädde.

Gör äpplemos av
1/2 kg äpplen
2 matskedar socker.
3 matskedar vatten.

Gör så här.
Skala och skär äpplena i bitar som kokas i vatten och socker tills de är mjuka.
Mosas och avkyls.
Eller använd färdigt äpplemos.

Blanda skorpor, socker, smör och kanel i en stekpanna.Rör hela tiden och ha svag värme tills blandningen blir crispig och får en guldgul färg.

Vispa grädden. Varva äpplemos, den crisipga blandingen och grädde i en dessertskål och servera helst genast.
Hoppas det smakar.
Kram Synne :)
Related Posts with Thumbnails