Translate

måndag 18 januari 2016

JANUARI 2016.


SNADDER.
Ja just det, snadder.... När ni läst inlägget så förstår 
vi vad snadder betyder.
Gjorde något gott till jul
Brigadeiros.
Såå goda.
Recept?
Vassegoa.
Ingredienser till ca 35 stycken.
I burk kondenserad mjölk ca 400 gram.
50 smör
3 matskedar Kakao
1 kryddmått salt.
Strösocker att rulla dem i, eller strössel i olika färger. 

Så här gör du.
Häll den kondenserade mjölken och smöret, kakaon och saltet i 
en tjockbottnat gryta/kastrull.
Sätt plattan på högsta värme och RÖR HELA TIDEN, 
med en trägaffel. När smeten tjocknar, så sänk plattan till
medeltemperatur.
Blir det klumpar, rör under några sekunder med en visp.
Smeten är klar när den är tjock. Tar ca 10 minuter.

Låt den kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Min stog nog 
i två timmar tror jag.
Sen formar du kulor av smeten och rullar dem i strössel/ströscoker.
Ha dem i kylen i en burk med lock.
Smakar absolut bäst kalla.
Kommer göras flera gånger kan jag säga.

Pepparkakor. Jag gör alltid egen deg.
Blir absolut bäst.
Finns några kvar i burken ännu. Men de åker med
till kaffet. Smakar lika gott nu som innan jul.
Jag använder mig av ett recept i Sju Sorters Kakor.
Skansen julpepparkakor. Säg till om någon vill ha. 
Har inte provat att äta dem så här då...
Undrar om man kan ha brigadeiros i en fralla?
Jansson äter vi till jul och påsk.
Men varför till dessa högtider?
Vi har små behändiga formar som vi köpte 
på IKEA. Passar utmärkt till att göra jansson i till en person.
Eller potatisgratäng.
Vi gör två olika Jansson.
En vanlig med grädde som jag äter.
Så gör vi en med öl i till maken.
Blir såå gott. Prova.
Lägg potatis skuren i stavar i formen först.
Skiva lök och lägg ett lager.
Så lägg några ansjovisfileer på det.
Vi använder ansjoviskryddad sill. Går lika bra. 
Så varvar du lagen med potatis, lök och ansjovis/sill...
Lite peppar fungerar bra med.
Salt är onödigt då sillen/ansjovise är ganska salt i sig.
Toppar med lite smör i tunna skivor, ströbröd och så grädde eller öl.
Gräddas i varm ugn. Tror vi har den på 225 grader
i 40-50 minuter. Känn efter så potatisen är klar.
ÄT och NJUT.
Kylan har kommit.
Det har varit ner mot 26 minus här nu några nätter.
Rutan vid ytterdörren blir så otroligt vacker med frostrosor.
Så här blir det. Otroligt vackert mönster.
Frosten och kylan lägger ett vackert täcke av
flortunn spets över allt.
Sparrisen ser ut så här. Så vackert.
Ogräss, frost och lite sol....
Vintern är vacker....
Kristall som glittrar och glimmar. 
Granarna är tunga av kottar. Vilket är bra för djuren nu när
det är så extremt kallt. 
Det gör sig på bild med. 
Snön var ren och vit.
Inte så djup... Än!
Där borta bor vi.
Nuguren ligger vit och tyst.
Isen håller för att gå på. Väntar på
att få se alla som brukar pimpla. 
Mera snadder. 
Hembakad pizza.
Degen gör du så här.
3 dl ljummet vatten. En halv (knappt) påse torrjäst.
Jodå färsk jäst går bra. Men bara en knapp halva.
0,5 dl olivolja. 
En nypa salt och så blandar du vetemjöl/manitoba cream och Durumvete.
ha gärna i en tesked bakpulver med.
Blanda, låt jäsa länge. Ett par timmar är helt ok.
Du kan göra degen på kvällen och kalljäsa. Men då tar du KALL 
vätska. Blandar och plastar in och ställer i kylen över natten.
Den här gången blev fyllningen kyckling, räkor, hemgjort
tomatsås, champinjoner, jalapeno och så ost.
Cheddar, vällagrad och hushållsost.
Vek den som ett vikingaskepp den här gången.
Hmm... ja skulle bli det då...
Grädda på pizzasten i 250-275 graders värme.
Ta ut när den är klar.
Pensla med olivolja och strö på oregano.
ÄT.
Bakade bröd med.
Limpa.
5 dl kall mjölk. Knappt en halv påse torrjäst.
Så 3-4 dl vetemjöl.
Kör ihop i maskin. Låt det gå länge.
Den ska vara lös.
Plasta och låt stå på köksbänken. Gärna över natten.
Jag lät min stå hela dagen och gräddade på kvällen.
När fördegen stått sina modiga timmar,
ta av plasten. Tillsätt rågsikt, 100 gram rumsvarmt smör 
i små bitar. Här hade jag i 2 dl brunfarin, lite salt.
Kryddor som nejlika, pommerans, anis, fänkål och kummin.
Malda kryddor.
Kör ihop degen, låt jäsa en timme till.MINST.
Så har du ut degen på mjölat bakbord.
Delar den i två. Knådar lite och lägger i formar.
Jäs igen, en timme.
Så gräddar du i 200 grader runt 40 minuter.
Sen har du två KNALLGODA limpor.
Jag vet det tar tid, men med fördegen så blir brödet saftig 
och gott. Det får jäsa länge och det gör det också saftigare.
Smular inte så lätt. Smakar såå gott med en god ost på.
Går att frysa.
Den här gången slutade det med en liten katastrof.
Min älskade mortel i marmor får nu vila.
Pistillen gick av! Helt plötsligt stod jag med den lilla
biten i näven. Fick kasta alla kryddor som jag höll
på att mortla då jag inte visste om det kommit några
flisor i. Sorgligt är det... 
Vårat kära äppleträd gillar oss inte tror jag.
Den inringade grenen speciellt har något emot oss.
Jag slog i skallen där en dag, så hårt att jag stod och svajade
en bra stund. Tur man hade mössa på sig.
En riktigt bula fick jag kan lova. Bulan är borta, men det gör 
ont när jag kliar mig i skallen... Skulle visa gubben så han kunde
undvika den där grenen. Men vad hjälpte det. Den tog ut sin hämnd
på honom med. Mössan for av, men han fick ingen bula. 
Hoppas ni inte tröttnat på snadder.
Här kommer mera.
Gjorde några goda bakelser eller vad man ska
kalla dem. En smet som består av 
4 dl havregryn som jag kör i en foodproffesor, hihi.
Så har jag i 100 gram rumsvarmt smör.
1 dl socker, 3 tsk kakao. 200 gram mandelmassa/marsipan, och
0,5 dl julmust.  Kör ihop smeten. Ställer kallt en stund. 
Tar fram min färgade marsipan. Kavlar ut den.
 Gör små bollar som jag plattar till, av den kylskåpskalla smeten.
Lägger sen marsipan över, inte runt hela, och tar en trissa 
och rullar ut smala remsor som jag formar till rosetter.
Ställ i kylen i en burk med lock.
Vid serveringe strör jag lite florsocker på.
Så gott till fikat.
Ja som sagt, kallt är det ute, vi har varmt om än lite kyligt i de rum 
vi inte vistas i så ofta. Men jag skulle se på tvn en kväll
och då boltrade jag mig rejält i varma plädar.
Så gött. Det är inte så kallt alltså. Men det är skönt när man ska 
sitta en stund vi tvn. 
Ute fallar skymningen på. Det är blåtimmen.
Älskar det här blå skenet. Borde gå ut och fota.
Men det är 21 minus ute nu och innan man fått på 
sig alla kläder så är det mörkt. Får passa på i morgon.
Ha nu en fabelaktigt måndagskväll.
Själv ska jag fixa middag.
Kram i vinterkylan.



fredag 1 januari 2016

NYÅRSDAGEN 2016.

Så var det nytt år.
2016.
Hur ska det bli?
Vad ska hända under året?
Ja, mitt tips är att det fortsätter i 2015 års
fotspår. Visst kommer det hända saker...
Men det som sker det sker.
Mycket kan vi ju inte göra något åt.
Nåväl...
2015 avslutades med gott vin.
Att bara dricka det här för njuta blev fel. Det 
var lite strävt, men smaken var god.
Det här vinet passar gott till nötkött, viltkött och
hårdostar.
Det blev på kvällen.
En Gryuere de reserva, en ost med päronkonjaksmak, 
två cheddarostar från Engelmans.  Klicka på länken så ser du.
En med Whiskysmak och 
en vällagrad.  Lite oliver och kex.
Måste man ha mera?
Fin etikett..
2011 produktionen.
Gott och prisvärt...
185 kr på systemet. 
Prova.
Klicka på länken så får läsa mer om det. 
Nyårsdagen... Eller 1 januari.
Vaknade till ett mera vitt landskap än när vi la oss.
På isen låg snön, bara några fläckar 
med våt is syntes.
Gick ner en bit på åkern.
Vackert på något vis. 
Snön som låg var ganska kram.
Fick lust att "leka" lite...
Så jag gjorde en gubbe.
En Digernesgubbe. Tur ingen såg mig.
Har intagit middagen nu. 
Picnicbog på vitlökspotatis me gräddsås.
Klicka på länken så kommer du till receptet.
Så underbart gott.
Det är inte det man köper i burk. Utan riktigt kött.
Enkelt och smidigt. Sköter sig själv.

Nu blir det en stund vid datorn, så blir det väl lite tv senare.
Önskar er alla en riktig god fortsättning på 2016.
Kram...

torsdag 31 december 2015

December 2015.

Sista delen av December 2015.
Den innehåller allt från 
julkärve på gamlebron i Kongsvinger....
Till den allra nyaste bron i stan.
Bron över dammen på gågata.
Den höll, hihi.
Här kan man stå och titta ner i dammen under.
Undrar om de planterar ut några nya fiskar där nu.
De gamla har tagit slut.
Mitt på dagen....
Det var nästan lite spökligt, så tomt var det...
Mitt och mitt förresten, klockan hade passerat 15.
Pyntat utanför butiken här var det i alla fall.
Man blir lite ledsen när man ser hur tomt det är.
Här finns många bra, små och trevliga affärer.
Kongsvinger Festning och där finns det ett hotell...
Eller fanns... eller det finns... äh... stängt är det.
När vi for in till stan så fotade jag när vi for över bron.
Broräcket kom ju med förstås.. Men jag går INTE så gärna över 
den här bron. Den gungar på tok för mycket och det är alldeles för brett mellan
slanorna. Kommer det en tung bil så gungar det skapligt... 
Är ju livrädd att ramla ut i vägen och bli påkörd eller 
ramla ut mellan slanorna och i älven.
Vad är värst?
Märkliga moln... men vackert...
Träd och byggnader framträder som spöken ur dimman.
På förmiddagen den 19 december... Ja klockan var 10:44 så
det är väl förmiddag...
Då såg det ut så här över sjön....
Visst...
är....
det.....
Vackert.
Lillejulaften ringer telefonen.
Det var från blomsterbutiken på Kirkenär...
De undrade om vi var hemma, för de hade ett blomsterbud
åt oss.  Ja säger jag och låter nog förvånad.
Han frågar efter vägen och säger att han kommer.
Ett par timmar senare ringer han på dörren.
Jag packar upp blommorna och ser kortet.
Det är från en riktigt god vän i England.
Ann heter hon. Vi har pratat mycket på nätet och via mail.
Blev så otroligt glad. 
Vi höll på att pyssla lite senare på kvällen.
Julskinkan gjordes klart. När
guben står vid köksbänken börjar det smälla och
banka på rutor och i väggar...
Vi vet vem... Det är smånissene som är ute
för att hitta på rampestreker.
Jag öppnade dörren och ropade men fick inget svar....
Men jag vet ju vart de där smånissarna bor så jag tänkte jag
ger igen senare.
Mitt i natten, ut med glitter, tejp, julklappspapper och skumtomtar.
Kamera och sax... kallt var det....Här hamnade
glittrer och skumtomtarna. Nu ska de få tänkte jag. 

Tyckte mitt papper var stort... men det var det ju inte.
Men jag nådde inte högre upp i alla fall.
På förmiddagen på julafton så gick vi upp för
att överlämna julklappar och önska god jul.
Då säger dem att småsnissarna varit där och hittat
på ramp.... Jasså sa jag... ja de var nere hos oss med igår...
Kaffet smakade gott, hembryggt julöl var inte heller fel.
Sen var det dags att gå ner till oss och se Kalle. 
Maken och jag var själva. Så vi delade upp julbordet 
på två. Julaftong var det skinka, korv och köttbullar, ägg, surkål,
rödbetssallad och ost och bröd.
Julöl och snaps. Det hör med.
Maten räckte och blev över...
Men såååååå gott det var.
Vi hade förväntat oss en massa paket.
Men plötsligt låg det en hel hög där.
Nej vi tog inte ner granen i år. Men tomtarna 
fick komma ner.
Här ligger en annan stor överraskning ska jag säga.
Plötsligt när vi fått ut julskinkan ur ugnen så
bankar det på dörren....
Jag går och öppnar. Utanför står det två människor som
vi är så glada i.
Maria och Roger. De hade med sig en påse full av paket
och ville komma och överraska oss.
OM de gjorde det... ja så absolut. Fram med kaffe och
kakor och så blev det mysigt prat vid köksbordet 
ett par timmar. Kändes lite rart för vi hade ju inte
några paket åt dem...
Där fanns även paket från grannen, från en annan god vän
som också heter Maria, sen hade jag lyckats 
smussla ner ett litet paket åt maken.
Uppackat och klart. Så mycket fint.
Från Harry-Arne kom det ett fint paket.
En Sykkylvskalender. Men fina gamla bilder
från Sykkylven. Den sitter på väggen från och med ikväll.
Blandat snadder.
Sitter i stolen och slappar. Skön kväll. 
Juldagen såg vi vad smånissarna gjort....
Det satt flera meter med glitter runt vindrutetorkarna.
Tog en stund att få av. Men det är ganska mysigt med de här smånissarna.
För de ställer inte till med nått elakt.
När jag stod där och pillade med glittrer så mullrade
det till nere på vägen.
Sandtraktorn.  De är jättebra på att sanda här.
Är så glad för att de inte använder salt.
Anandagen så luftade jag den här gamla skrotten med
en tur ner till sjön, tillsammans med grannen.
En liten ruska med torra löv prasslade över huvudet på mig.
En tunn isskorpa låg på sjön. 
Så stilla, så vackert.
 Spegelblankt och sol.
Nästan som det vore vår.
Några månader så.... Längtar.
Men snart blir det kallt och då lägger sig isen.
Så var det bara den tunga vägen upp igen då...
Mördarbacken väntar.
 Nu ska jag börja gå den upp och ner två gånger om dagen. 
Tomten på trappan frös nog lite.
Han var knallröd om näsan ju.. 
Men han var inte ensam. Tomten och Snögubben stod där med.
Som alltid den här tiden på året.
Det började j snöa som synes.... Hela landskapet blir
förändrat när det blir vitt.
 Tredjedag jul var man lite trött på julmat.
Det blev pizza. Hembakad sådan. Smakade förträfflig.
Deg till två pizzor.
1/2 påse torrjäst.
3 dl vatten. Har du dåligt med tid, värm vattnet. Annars kör du på kallt så får
degen jäsa ett par timmar. Så gör jag.
1 nypa salt.
0,5 dl olivolja
Så durumvete tills du får en deg som är bra.
Knåda ihop. Jäs efter hur du gjorde med vätskan.
Knåda den på bakbordet. Dela i två delar.
Kavla ut, på med pizzasås, fyllning och så ost.
Jag gräddar på pizzasten i 250 grader.
Lägger degen på bakplåtspapper när du ska kavla ut.
Dofta över med mjöl först. Kavla tunnt. När du fått på fyllningen, 
ta en pizzaspade eller träskärbräda där du får plats med
hela bakplåtspappret och skjut in i ugnen. På stenen.
Grädda i 8-12 minuter.
Ät.
Ute låg den lilla snön kvar. 
28 December så låg den kvar. 
Isen hade lagt sig på sjön igen. Men den är tunn.
Grannarna var ute. Pulka och snöskyffel för att få ihop till ett hopp.
En glad hund som for runt som en galning.
Kallt om totta, men så roligt.
Här går det undan.... titta på bilden ovan. De kom långt ner på åkern.
Tänk om ungarna hade fått lite mera snö att boltra sig i.....
Årets sista bild.
31 December 2015. Nuguren. Med is 
som har fått sitt mönster med hjälp av vinden.
Tittar ut genom fönstret nu. Det är mörkt.
Det smäller av fyrverkeri och det är är för tidigt.
Och det snöar.... årets sista snö tänker jag...
Hoppas att ungarna får lite mera snö att ha rolig i nu då.
Avslutar 2015 som jag gjort de sista åren.
Med Alfred Tennysons dikt
NYÅRSKLOCKAN.
Ring, klocka , ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö...
Ring själavandring öfver land och vatten!

Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första skälfvade minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.

Ring våra tankar ut ur sorgens häkten
och ring hugsvalelse till sargad barm.
Ring hatet ut mellan rik och arm
och ring försoning in till jordens släkten.

Ring ut hvad dödsdömdt räknar sina dagar
och forngestaltningar af split och kif.
Ring ett ädlare, ett högre lif
med bättre syften, mera rena lagar.

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden, 
och ring den frusna tiden åter varm.
Ring ut till tystnad diktens gatularm, 
men ring till sångarhjärtan skaparglöden.

Ring ut den stolthet, som blott räknar anor, 
förtalets lömskehet, afundens försåt.
Ring in det rätta på triumfens stråt, 
och ring till seger mänsklighetens fanor.

Ring, klocka, ring... och seklets krankhet vike;
det dagas. släktet fram i styrka går,!
Ring ut, ring ut det tusen krigens år. 
ring in den tusenåriga fredens rike!

Ring in den tid, då andarne befrias
ur själfviskhetens sammansnörda band.
Ring mörkrets skuggor bort ur alla land:
ring honom in, den bidande Messias!

Med det önskar jag er alla ett gott slut på 2015.
Ett gott nytt år 2016. 
Kram.....



Related Posts with Thumbnails