Translate

torsdag 5 mars 2015

Bakdag och ledsna tulpaner....


Ja dags för mera brödbak igen.
Var lite surt ute idag, så vi gick 
inte ner på isen. Men det sitter en
tapper själ där nere vid stenbryggan.
Han satt där i några timmar...
Bakade matbröd.
Enkelt.
5 dl kall mjölk.
1 påse torrjäst.
100 gram rumsvarm smör.
2 matskedar socker.
lite salt
Så manitoba cream.
Ha mjöl och torrjäst, salt och socker i degbunken.
Rör runt. Ha på mjölken. KALL!
Så klickar du i det rumsvarma smöret, 
lite i taget.  Låter maskinen jobba ihop
degen i 10 minuter.
Jäs. Min deg jäste nog i 2 timmar.
Bakade ut som två limpor.
I bakplåtpappersklädd form.
Pensla med ägg och strö på vallmofrö.
Jäs i 1,5 timme.
Grädda i 225 grader en ca 30-40 minuter.
Känn på botten annars om den låter ihålig
när du knackar på den är den klar.
Låt den svalna på galler uten bakduk.


Så gjorde jag chokladbollar.
Vanligt recept.
Körde 3,5 dl i havregryn i fodproffesorn.
I med 100 gram rumsvarmt smör, 100 gram mandelmassa, 
2 matskedar nugatti, 1 dl socker, 1,5 msk kakao
och en skvätt kallt kaffe.
Rullade sen i strössel. Kokos saknas i huset.
In i kylen, en stund och så njut dem till en kopp
kaffe på eftermiddagen.
KANONGOTT!
Jag älskar tulpaner.
Fullständigt och hämningslöst!
Ju flera desto bättre. I alla färger och
varianter. I många vaser runt om i huset.
Men jag har en fråga....
Här har jag röda, som ser rosa ut och blommat
över. Snygga än då.
De gula är från samma inköpstillfälle.
Varför slår de inte ut som de röda?
Det verkar som de torkar in?
Någon som har tips?
Kan säga att de är köpta på Plantasjen.
Nu ska jag ta en titt in i Kakburken innan
jag lägger ner locket på Berta.
Ni andra får ha en fortsatt trevlig torsdagskväll.
Tjingeling...

Related Posts with Thumbnails