Translate

lördag 28 februari 2015

Synnövesbagarbullar......

Ja och en och annan tulpan förstås.
Jag bakade bullar idag.
Något jag inte gjort på länge.
Då menar jag LÄNGE!
Så här blev dem.
Den utan formar är det ett tunt lager med
smör, riven mandelmassa, rörsocker 
och en däsj vaniljsocker i.
I den med form är det mandelmassa och 
hemkokt hallonsylt.
Degen:
4-5 dl ljummen mjölk.
1 påse torrjäst.
lite kardemumma.
1,5 dl socker.
100 gram rumsvarmt smör.
De slänger du i degen i små bitar som rörs
in i degen medans du tillsätter mjölet. 
så vetemjöl tills du får en deg som
DU tycker är lagom kletig.
Jag körde degen i maskin.
Idag fick den gå i 15 minuter.
Jäste med handduk över, i lite mer än 
2 timmar. Jag jäser alltid mina degar länge.
Så delade jag den i två delar och 
kavlade ut dem ganska tunt.
Smorde på rumsvarmt smör, 
rev mandelmassa, strösslade lite råsocker
och vaniljsocker på. Rullade ihop, 
skar i bitar och la rätt på bakplåtpappersklädd 
plåt. Den andra degbiten, lite smör, rev mandelmassa
och så på med den hemkokta hallonsylten.
Rullade ihop. Skar i bitar och la i formar.
De fick jäsa tills ugnen var uppe i 225 grader.
Penslade med uppvispat ägg.
Strödde på mandelflagor.
Grädda i mitten tills de fått fin färg.
Ca 10 minuter.
Fick svalna under handduk på galler.
Smakade gott till lördagsfikat.
Gick mig en liten tur idag.
Ser ni....
Videung börjar vakna....
Kan det vara våren?
Mina tulpaner sprider färg runt sig.
Det kan behövas nu, för det är så grått
och trist ute. Snön är nästan borta...
Det blåser.... det regnar och det snöar....
Då är det gött att vara inne.
Sista dagen i februari....
Vart tar tiden vägen?
VART?
I morgon är det mars... 
När är det påsk?
Nu ska jag strax se lite på tvn,
eller om vi faktiskt ska se en film.
Vi har inte bestämt oss ännu.
Ha nu en fin lördagskväll alla.
Kram.....

fredag 27 februari 2015

GJÖLSTADFOSSEN.

Regn, blåst, snö, blåst,
regn, blåst, snö och blåst...
Ja sån går no dagan.
Vi var en tur in till den stora staden
Kongsvinger idag.
När vi åkte hem stannade vi till vid
Gjölstadfossen.
Det kom snöblask uppifrån, men det var 
inte kallt att gå ner till vattenkanten.
Men jag gick INTE över den bron!
Just här tror jag inte isen lägger sig
riktigt under vintern. Det strömmar
på väldigt bra här.
Inget hhögt fall på vattnet men det
har inte så stor betydelse egentligen.
Det går undan i alla fall.
Vackert är det i alla fall.
Här är det mot söder och Kongsvingerhållet
till. Glomma är en vacker älv.
Skulle önska ni kunde höra älven.
En stjärna i isen. Vattenivån 
har sjunkit och då blir det så här,
säger de som vet.
Man kan sitta här och njuta i lugn 
och ro. Det är inte mycket trafik på
vägen förbi heller.
Glomma mot norr och Brandval.
Några kilometer till så är vi vid Brandval.
Hade inte velat gå ut på den här isen.
Tänk när vårflommer drar igång.
Då går det inte att stå här där jag står
nu när jag fotar.
Inte första udden, men andra...
Där har vi vår badplats....
Med sista bilden säger jag tack för idag,
och hoppas våren är på gång.
En dag igen av Februari.
Tiden bara rinner iväg.
Med det säger jag tack och godnatt.
Hoppas på att man får sova i natt.
För natt till idag var det hemskt.
Vi åt starkt kryddad mat igår och när klockan var runt 02, så satt jag i badrummet och önskade att någon
kunde klubba ner mig...
Ont som....
Med detta säger jag godnatt nu.
Ha en fortsatt trevlig fredasgkväll.
Kram.....




torsdag 26 februari 2015

Hönökakor.


Bakdag igen.
Idag blev det hönökakor.
Det är så gott.
Recept här.
25 gram jäst.
3 dl ljummen mjölk
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4-6 dl vetemjöl
Kan säga att jag direkt dubblade ett par gånger.
Jag utgick från 1 liter mjölk.
Inte värmde jag den heller
utan torrjäst och kall mjölk.
Funkar kanon som synes.
Gör så här:
Smula jästen i degbunken. Tillsätt mjölken och 
blanda tills den lösts upp. (färskjäst)
Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl
lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt sen jäsa under bakduk i 60-80 minuter.
Dela sen degen i 4 bitar.
Kavla ut dem till runda kakor ca 27 cm i 
diameter. Kavla sista varvet med en 
kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du 
inte har kruskavel.
Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk, 25-30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda sen bröden mitt i ugnen i 6-7 minuter.
Kan variera på ugnar.
Håll koll på att de får lagom färg.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Går bra att frysa.
Har du torrjäst så blanda den med de torra ingredienserna. Ha på vätskan och sirapen.
Knåda en bra stund och tillsätt det rumsvarma
smöret. I övrigt som med färskjäst.
Ja man vill ju hoppas på att det är
våren som kommit.
Igår såg vi staren på fågelmatarn.
Idag flög den upp framför bilen när
vi kom körandes.
Tror inte riktigt att det är vår ännu.
Ska visst bli rejält ruggväder i helgen
säger di lärde...
Så det är väl ingen ide att 
ställa undan varken sparken, pulkan
eller snöskyffeln.
Nu är det dags att ta en duch, sen är det boktid
en stund. Kvällen kommer så fort...
Förstå det den som kan.
Så jag säger godnatt och kram....

Related Posts with Thumbnails