Translate

måndag 22 augusti 2011

No knead bread.

Har bakat ett bröd idag som jag aldrig provat förut.
Det heter No knead bread.
Jag hittade receptet här hos
bloggen Mat PÅ bordet.
Hon har gjort en video som ligger
på bloggen så du kan dit och se.
Ina har många fina recept där.

Du behöver inte knåda degen.
Behöver egentligen inte ens bli kletig
och mjölig om händerna.
Så här gör man:

Man tar:
500 gram vetemjöl.
1/4 dels påse torrjäst.
1,5 tsk/ts salt
400 ml vatten. Ljummet/lunka.
Blandar samman allt i en bunke. 

Du behöver inte värma vattnet.
Sätt lock på degbunken, eller täck med
plast. Låt den jäsa länge. 
Har läst på hennes blogg att de är dem som haft i russin, kanel och andra kryddor med. 

Jag gjorde min deg i går eftermiddag. 
Bakade ut den nu.
När du sen tar degen ska den se ut så här.
Ta sen ett bakplåtspapper som du strör ut 
vetemjöl över.
Så tar du degbunken och skrapar ur degen på bakplåtspappret.
 Degen blir lös så bli inte rädd.
Vik ihop den 4-6 gånger från varje ände.
Med degspaden.
Du kan även använda händerna om du tycker
det är lättare.
KNÅDA INTE!
 Så tar du degen i ena handen och strör 
på mera vetemjöl på
bakplåtspappret, och lägger degen 
med vikningen ner mot mjölet.
 Ta degbunken du hade degen i och
lägg den upp och ner över degen och
jäs... i 2 timmar....
 Så tar du din järngryta med lock.
Har du ingen går det bra med en form.
Men du måste ha folie över, 
som täcker så ångan/dampen blir kvar i formen.
Järngrytan måste tåla ugnsvärme.
Locket lika så.
Du stjälper upp degen i den förvämda
grytan. Skakar lite på grytan så degen hamnar 
mitt i botten.
På med lock och in i en 250 grader varm ugn i 
30 minuter. Efter de 30, tar du av locket,
sänker värmen till 220 grader och gräddar klart i
ytterligare 15 minuter.
  Så tar du upp brödet ur grytan, lägger det på
ett galler/rist för att det ska svalna.
 När du sen skär i det ser det ut så här.
Smakar helt ljuvligt kan jag säga.
Enkelt att göra är det med.
 Jag gjorde två.
Delade upp påsen med torrjäst och gjorde i två bunkar.
Enklast tror jag.
Så prova vet jag.
Enkelt och smidigt.
Och gott...
Kram

Related Posts with Thumbnails