Translate

onsdag 20 januari 2016

Januari är kall och blå.....

Ja kallt har vi haft en stund nu.
Ner till minus 26-27 grader.
Men man överlever. Klä sig varmt, och bara
gotta sig åt fina dagar med kall klar luft och sol.
Men ibland måste man iväg.
Gubben går ner och startar bilen, skrapar is och 
borstar snö. Det är nått han är noga med.
Ser allt för många som bara skrapat ett litet hål så de
tror de ser ut, eller som har en halv meter snö på taket som
far av och träffar bilar bakom. Det är då olyckor kan ske.
Ta er heller den tiden extra det tar att göra bilen ren från snö och 
is innan ni åker. Blir ni stoppade kan det kosta fläsk!
Vi skulle en sväng in till stan.
Älsklingen var tvungen att ha nytt klockarmaband.
Så in for vi. Snön låg vit. inget blask och det var så skönt.
Här ser man upp mot Holtberget och masten där. 
Vi har en stor fin parkering här som det är gratis att stå på
i två timmar. Runt om här har vi så många fina hus.
Tyvärr är det fina huset tomt. Var en bank där.
Tror det var hotell innan. Hoppas det sker något
för det är synd om det ska stå tomt.
Lite av parkeringen och några av de fina husen.
Det här är på sydsidan av Glomma.
Som på nått vis är Kongsvinger för mig.
Vi gick in på Gågata. Ännu en dag 
där det var tomt här. Det är så trist.
Få butiker kvar. Hur ska man få kunderna hit?
Här finns klädaffärer, en butik som jag tror är som Panduro.
En butik där du kan få sytt fina klänningar.
En urmarkare med jättebra service.
Ett fik. Går du ut, har du bank, en butik som säljer jaktutrustningar
och bra kläder. Vinmonopolet och Mega.
Nille och Kid. Ett fik till och en butik som säljer skor.
På Mega har du post i butik dessutom.
Jag trivs på den här sidan. 
Här är det fint utanför Panduro. Mycket fint här ska jag säga.
Urmakaren ligger lite ner här. Dit skulle vi.
Bra service där ska jag säga.
Urmaker Anker Sötvedt. Dit ska ni gå om ni vill ha service. 
När vi var färdiga där fotade jag mera ute.
Det var så fint ljus.
Upp mot Holtberget igen.
Visst är det vackert.
Inte Pentagon, men PentaCon.
I botten där har vi Williams.
En second hand butik som har massor av fina kläder, 
och prylar. Samt ett fik som är billigt och serverar
de godaste våfflor som finns i stan.
Älskar det här ljuset....
Massor av fina hus här. Längre upp ligger det mängder 
av nybyggda hus. Man kan komma till 
Kongsvingers badplats som finns där uppe.
Bæreia. En fin plats, stor fin sandstrand, rullstolsramp ut i vattnet tror
jag till och med det finns. Gräsmatta, mycket träd runt om, toaletter
och papperskorgar. En fin plats.
Så for vi vidare. Mot are sia ta elva.
Här till höger ligger Gullsmed Kristoffersen.
Där har du så bra service. Lämnade in mina vigselringar
där för nått år sen, då den ena gick av.
De fixade den och den blev som ny. Inte dyrt heller.
Så jag tycker det är en kanonbutik.
Till vänser ligger ett rött hus. Där finns det en storkiosk.
Med tips, trav och lotto. Du kan få dig en korv med bröd.
Här möts många människor varje dag.
Väl över på are sia ta elva, parkerade vi här.
Här är det inte gratis. Tror det är 17 kr i timmen.
Inte en enda parkeringsplats har samma taxa.
Jag har föreslagit att man ska införa p-skiva.
Men det går INTE!
Allt för många markägare skulle förlora massor av pengar då.
Och det går ju inte....
Maken gick in och gjorde det som skulle göras, jag tog en fototur.
Gick på en bro under en annan bro.
På väg mot resterna av kvarnen som ligger i Glomma.
Vände mig om och fotade bron som går över bron jag gick på.
Kongsvinger Bru, samt lite av bebyggelsen på andra sidan.
Jo det är vackert. 
Här är inte Glomma frusen, men längre upp har isen lagt sig. Här 
är det så strömt så den lägger sig inte.
Det är fin när man ser mot andra sidan. Himlen var
så läcker. I det lilla gula huset ska det bli något.
Men vad.....
Huset där var en dansresturang förr. Hette Palace.
Så tog danstiden slut, det såldes, såldes igen och stod
och förföll. Det var en stor skamfläck då. Nu är det nya ägare.
De har renoverat hela bygget. Det är lägenheter som jag förstår till
uthyrning, kontorslokare och något mer. Det har blivit 
jättefint där nu. 
Ja jag vet... jag tjatar... men.. Det är vackert.
Så började jag gå tillbaka. Det maken skulle göra 
tog inte så långt tid.
Kongsvinger Bru och bron som går under. Vet inte
om den har något namn faktist.
Kongsvinger bru är en hängbro som byggdes och
blev färdig 1949. Vacker är den. 
Är glad för att de inte tagit bort all vegetation här.
Träden är med på att göra det vackert.
Både med vitt och i gröna kläder.
På are sia ta elva ser man "nyvägeg" som blev klar 1991 TROR jag.
Det var i alla fall då som nya bron öppnades.
Det är ju faktiskt en bro det med.
Det sitter en skylt under Kongsvinger bru på vad den heter.
Men det finns inte en chans att se det när man kör på vägen.
Dels är skylten så skitig och den sitter ju helt fel. 
Närmade mig parkeringen igen.
Såg den här killen. Han var ute på jobb.
Han ser till så att papperskorgar och skräp tas om hand.
Han gör ett bra jobb.
Pratade med honom en stund medans maken var på
väg ut. Sen stod vi alla tre och pratade lite.
En trevlig kille och en bra representat för Kongsvinger kommun. 
På vägen hem tog jag den här bilden.
Det är strax efter Roverud.
Ser ut som det är två fjäll, men det är en synvilla.
Titta noga ovanför det lilla bruna huset. På toppen av det "lilla" fjället...
Där har ni ett torn.
Det är det gamla brandtornet på Rafjell.
Där har vi varit många gånger.
576 meter över havet står det. Man ser ut över minst
halva Hedmark. Här satt det förr en man och tittade ut
över hela härligen för att upptäcka skogsbränder.
Idag används det inte. Det är lov att klättra upp där.
Jag har aldrig varit uppe på högsta, dels är jag höjdrädd och när det blåser
så gungar det kraftigt. Det fixar jag inte.
Det "stora" fjälletdå.. ja det är ett moln. 
Det var en gång en gubbe och en gumma.....
Det möttes och blev kära i varandra.
De bytte ringar med varandra efter en tid...
Bröllopsklockorna ringde för de två...
De flyttade ut på landet, där det var många 
djur som de fick besök av.. 
De hade lite frukträd med äpplen och annat som man kan odla.
Efter en tid fick det små barn. Deras änglar sa dem, för så snälla
var alla barnen.
De levde ett bra och tryggt liv. Satt ofta och tittade på stjärnorna
när himlen var mörk.
Kärleken frodades och de levde lyckligt i alla sina dagar.
Japp.. jag köpte nya pepparkaksformar, hihi..
Bakar gör jag ju titt som tätt.
Här blev det tekakor. Lite grövre. 
Här kommer receptet.
5 dl kall mjölk
100 gram rumsvarmt smör
1 påse torrjäst
1 halv tesked salt.
1 tesked mald kummin, mald ingefära, nejlika, pommerans och anis-
1/2 tesked muskot.. Alla kryddor ska vara malda.
1 tesked bakpulver.
3 matskedar sirap.
3 dl vetemjöl och resten rågsikt. Ta rågsikt tills du sera
att degen släpper bunken, blank och fin. INTE för mycket.

Blanda alla torra ingredienser.
Ha på mjölken, kall, och sirapen.
Kör igång maskinen och klicka i det rumsvarma smöret, klick för klick.
Kör i 15 minuter. Jäs sen några timmar med bunken täck av plast.
Ha degen ut på bakbordet. Kavla den ca 1 cm tjock. Ta ut tekakor i valfri storlek.
Lägg på bakplåtpappersklädd plåt, nagga och jäs i ca 30-40 minuter.
Grädda sen i 225 grader tills de fått fin färg.
Låt de svalna på galler under handduk.
Går fint att frysa.
Frosten på framrutan med solen mot, får avsluta dagens blogg.
Vackert och kallt.
Men vad då då..
Det ÄR vinter. Det ÄR januari.

Nu ska jag klä mig och gå ut. Ska se hur mycket mat
fåglarna har ätit och om jag ska fylla på.
Ska ta några bilder.
det är 19 minus just nu.
Så mössa och vantar på.
Var rädda om varandra och ha en fin onsdag.

KRAM....





måndag 18 januari 2016

JANUARI 2016.


SNADDER.
Ja just det, snadder.... När ni läst inlägget så förstår 
vi vad snadder betyder.
Gjorde något gott till jul
Brigadeiros.
Såå goda.
Recept?
Vassegoa.
Ingredienser till ca 35 stycken.
I burk kondenserad mjölk ca 400 gram.
50 smör
3 matskedar Kakao
1 kryddmått salt.
Strösocker att rulla dem i, eller strössel i olika färger. 

Så här gör du.
Häll den kondenserade mjölken och smöret, kakaon och saltet i 
en tjockbottnat gryta/kastrull.
Sätt plattan på högsta värme och RÖR HELA TIDEN, 
med en trägaffel. När smeten tjocknar, så sänk plattan till
medeltemperatur.
Blir det klumpar, rör under några sekunder med en visp.
Smeten är klar när den är tjock. Tar ca 10 minuter.

Låt den kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Min stog nog 
i två timmar tror jag.
Sen formar du kulor av smeten och rullar dem i strössel/ströscoker.
Ha dem i kylen i en burk med lock.
Smakar absolut bäst kalla.
Kommer göras flera gånger kan jag säga.

Pepparkakor. Jag gör alltid egen deg.
Blir absolut bäst.
Finns några kvar i burken ännu. Men de åker med
till kaffet. Smakar lika gott nu som innan jul.
Jag använder mig av ett recept i Sju Sorters Kakor.
Skansen julpepparkakor. Säg till om någon vill ha. 
Har inte provat att äta dem så här då...
Undrar om man kan ha brigadeiros i en fralla?
Jansson äter vi till jul och påsk.
Men varför till dessa högtider?
Vi har små behändiga formar som vi köpte 
på IKEA. Passar utmärkt till att göra jansson i till en person.
Eller potatisgratäng.
Vi gör två olika Jansson.
En vanlig med grädde som jag äter.
Så gör vi en med öl i till maken.
Blir såå gott. Prova.
Lägg potatis skuren i stavar i formen först.
Skiva lök och lägg ett lager.
Så lägg några ansjovisfileer på det.
Vi använder ansjoviskryddad sill. Går lika bra. 
Så varvar du lagen med potatis, lök och ansjovis/sill...
Lite peppar fungerar bra med.
Salt är onödigt då sillen/ansjovise är ganska salt i sig.
Toppar med lite smör i tunna skivor, ströbröd och så grädde eller öl.
Gräddas i varm ugn. Tror vi har den på 225 grader
i 40-50 minuter. Känn efter så potatisen är klar.
ÄT och NJUT.
Kylan har kommit.
Det har varit ner mot 26 minus här nu några nätter.
Rutan vid ytterdörren blir så otroligt vacker med frostrosor.
Så här blir det. Otroligt vackert mönster.
Frosten och kylan lägger ett vackert täcke av
flortunn spets över allt.
Sparrisen ser ut så här. Så vackert.
Ogräss, frost och lite sol....
Vintern är vacker....
Kristall som glittrar och glimmar. 
Granarna är tunga av kottar. Vilket är bra för djuren nu när
det är så extremt kallt. 
Det gör sig på bild med. 
Snön var ren och vit.
Inte så djup... Än!
Där borta bor vi.
Nuguren ligger vit och tyst.
Isen håller för att gå på. Väntar på
att få se alla som brukar pimpla. 
Mera snadder. 
Hembakad pizza.
Degen gör du så här.
3 dl ljummet vatten. En halv (knappt) påse torrjäst.
Jodå färsk jäst går bra. Men bara en knapp halva.
0,5 dl olivolja. 
En nypa salt och så blandar du vetemjöl/manitoba cream och Durumvete.
ha gärna i en tesked bakpulver med.
Blanda, låt jäsa länge. Ett par timmar är helt ok.
Du kan göra degen på kvällen och kalljäsa. Men då tar du KALL 
vätska. Blandar och plastar in och ställer i kylen över natten.
Den här gången blev fyllningen kyckling, räkor, hemgjort
tomatsås, champinjoner, jalapeno och så ost.
Cheddar, vällagrad och hushållsost.
Vek den som ett vikingaskepp den här gången.
Hmm... ja skulle bli det då...
Grädda på pizzasten i 250-275 graders värme.
Ta ut när den är klar.
Pensla med olivolja och strö på oregano.
ÄT.
Bakade bröd med.
Limpa.
5 dl kall mjölk. Knappt en halv påse torrjäst.
Så 3-4 dl vetemjöl.
Kör ihop i maskin. Låt det gå länge.
Den ska vara lös.
Plasta och låt stå på köksbänken. Gärna över natten.
Jag lät min stå hela dagen och gräddade på kvällen.
När fördegen stått sina modiga timmar,
ta av plasten. Tillsätt rågsikt, 100 gram rumsvarmt smör 
i små bitar. Här hade jag i 2 dl brunfarin, lite salt.
Kryddor som nejlika, pommerans, anis, fänkål och kummin.
Malda kryddor.
Kör ihop degen, låt jäsa en timme till.MINST.
Så har du ut degen på mjölat bakbord.
Delar den i två. Knådar lite och lägger i formar.
Jäs igen, en timme.
Så gräddar du i 200 grader runt 40 minuter.
Sen har du två KNALLGODA limpor.
Jag vet det tar tid, men med fördegen så blir brödet saftig 
och gott. Det får jäsa länge och det gör det också saftigare.
Smular inte så lätt. Smakar såå gott med en god ost på.
Går att frysa.
Den här gången slutade det med en liten katastrof.
Min älskade mortel i marmor får nu vila.
Pistillen gick av! Helt plötsligt stod jag med den lilla
biten i näven. Fick kasta alla kryddor som jag höll
på att mortla då jag inte visste om det kommit några
flisor i. Sorgligt är det... 
Vårat kära äppleträd gillar oss inte tror jag.
Den inringade grenen speciellt har något emot oss.
Jag slog i skallen där en dag, så hårt att jag stod och svajade
en bra stund. Tur man hade mössa på sig.
En riktigt bula fick jag kan lova. Bulan är borta, men det gör 
ont när jag kliar mig i skallen... Skulle visa gubben så han kunde
undvika den där grenen. Men vad hjälpte det. Den tog ut sin hämnd
på honom med. Mössan for av, men han fick ingen bula. 
Hoppas ni inte tröttnat på snadder.
Här kommer mera.
Gjorde några goda bakelser eller vad man ska
kalla dem. En smet som består av 
4 dl havregryn som jag kör i en foodproffesor, hihi.
Så har jag i 100 gram rumsvarmt smör.
1 dl socker, 3 tsk kakao. 200 gram mandelmassa/marsipan, och
0,5 dl julmust.  Kör ihop smeten. Ställer kallt en stund. 
Tar fram min färgade marsipan. Kavlar ut den.
 Gör små bollar som jag plattar till, av den kylskåpskalla smeten.
Lägger sen marsipan över, inte runt hela, och tar en trissa 
och rullar ut smala remsor som jag formar till rosetter.
Ställ i kylen i en burk med lock.
Vid serveringe strör jag lite florsocker på.
Så gott till fikat.
Ja som sagt, kallt är det ute, vi har varmt om än lite kyligt i de rum 
vi inte vistas i så ofta. Men jag skulle se på tvn en kväll
och då boltrade jag mig rejält i varma plädar.
Så gött. Det är inte så kallt alltså. Men det är skönt när man ska 
sitta en stund vi tvn. 
Ute fallar skymningen på. Det är blåtimmen.
Älskar det här blå skenet. Borde gå ut och fota.
Men det är 21 minus ute nu och innan man fått på 
sig alla kläder så är det mörkt. Får passa på i morgon.
Ha nu en fabelaktigt måndagskväll.
Själv ska jag fixa middag.
Kram i vinterkylan.



fredag 1 januari 2016

NYÅRSDAGEN 2016.

Så var det nytt år.
2016.
Hur ska det bli?
Vad ska hända under året?
Ja, mitt tips är att det fortsätter i 2015 års
fotspår. Visst kommer det hända saker...
Men det som sker det sker.
Mycket kan vi ju inte göra något åt.
Nåväl...
2015 avslutades med gott vin.
Att bara dricka det här för njuta blev fel. Det 
var lite strävt, men smaken var god.
Det här vinet passar gott till nötkött, viltkött och
hårdostar.
Det blev på kvällen.
En Gryuere de reserva, en ost med päronkonjaksmak, 
två cheddarostar från Engelmans.  Klicka på länken så ser du.
En med Whiskysmak och 
en vällagrad.  Lite oliver och kex.
Måste man ha mera?
Fin etikett..
2011 produktionen.
Gott och prisvärt...
185 kr på systemet. 
Prova.
Klicka på länken så får läsa mer om det. 
Nyårsdagen... Eller 1 januari.
Vaknade till ett mera vitt landskap än när vi la oss.
På isen låg snön, bara några fläckar 
med våt is syntes.
Gick ner en bit på åkern.
Vackert på något vis. 
Snön som låg var ganska kram.
Fick lust att "leka" lite...
Så jag gjorde en gubbe.
En Digernesgubbe. Tur ingen såg mig.
Har intagit middagen nu. 
Picnicbog på vitlökspotatis me gräddsås.
Klicka på länken så kommer du till receptet.
Så underbart gott.
Det är inte det man köper i burk. Utan riktigt kött.
Enkelt och smidigt. Sköter sig själv.

Nu blir det en stund vid datorn, så blir det väl lite tv senare.
Önskar er alla en riktig god fortsättning på 2016.
Kram...

Related Posts with Thumbnails