Translate

tisdag 7 oktober 2014

En höstdag på Kongsvinger Festning och sommarminnen......

 Utanför verandan växte cikorian.
Man såg de vackra ljuslila blommorna
och funderade på vilken del de använde
av växten under kriget som 
kaffesurrogat?
Mötte ett gäng mystiska figurer en dag när vi var
ute och körde bil.
Men de var väldigt lugna och snälla.
Faktum är att idag, 7 oktober så blommar
denna petunia fortfarande.
Jag är så glad, för jag gillar den verkligen.
Den här kommer nog inte igen med sina
skira blomster förren till våren.
Båten ligger kvar ännu....
Stigen med, men den är inte lika grön nu....
Inte heller de här har gett upp ännu, men 
den här bilden är från juni månad.
Dessa har jag ätit upp!
Satte 6 skivor av körsbärstomat.
Skar alltså ett par körsbärstomater
i skivor. La dem i en blomkruka, hade lite
jord över. Vattnade.... det tog ett par veckor så
tittade plantorna upp. För några veckor
sedan plockade jag 10 solmogna tomater
från plantorna. Så till nästa år
ska jag sätta tomater på samma sätt, fast redan i januari.
Vår badplats var flitigt använd under den långa 
varma sommaren. Nu är den öde.... Men till nästa
år igen så....
Vackra Nuguren.
En favorit. Raps.
Jag älskar raps som blommar.
En blå sommarhimmel, lite molntussar
och den gula, doftande rapsen.
Nej jag badade inte här....
Vacker vitklöver på stigen....
Rapsen igen, och vägen upp från sjön.
Brant är det, men det är bra för magmusklerna.
Snart dags att ta in bänken. Dynorna är redan inne.
Blomsterstapeln ska in med. Blommorna frodas
ju ännu, så de får stå så länge tills de fryser ihjäl.
Sommarblommor.
Som man vattnade och vattnade....
Oskar är på väg mot vattenskålen.
Den används flitigt av den vite tussen.
Vårat vattenhål i sommar.
Verandan med ALLA våra inneväxter som
fick komma ut på sommarlov.
Gissa att de trivdes.
Nackabesök, grannen från andra sidan sjön och vår 
hyresvärd med familj.
Fullt på badplatsen med andra ord.
Rain or shine...
Regnbågen kom fram....
Älskar färgerna här....
Försökte hinna bort för att hitta guldkrukan.....
När det INTE gick så 
tog jag mig en GOD öl istället.....
Såååå good.
Nu har hösten verkligen kommit.
Alla löv är gula och många träd har tappat 
sina löv redan.
En dag på Kongsvinger Festning såg det ut så här!
Kastanjeträden är knallgula.
Utsikten från Festningen är makalös.
Har nästan inte varit nederbörd i september och
det syns på vattenstådet i Glomma.
I sommar var det många som badade där på
sandbankarna.
Vackert....
Ser långt in mot Sverige här.
En del träd var nästan nakna redan.
Inte kanonerna på Navarone direkt.
Men kanon på Kongsvinger Festning.
Den och flera till skulle skydda Kongsvinger
mot de hemska svenskarna på 1600 talet.
Mot norr.....
Även här ser man en sandbank som
drar mycket badfolk om sommaren.
Norrut.
Jag kan strosa här hur länge som helst....
Nu är hotellet öppet här uppe med.
Det heter Königsvinger.
Det är ett måste att besöka Festningen när man
kommer till Kongsvinger.
Glomma närmast och så Vingersjön bakom.
Jag är kanske tjatig. Men det ÄR vackert.
Utsikten över stan, fast de höstvackra träden
skymmer utsikten här.
De tjocka murarna har fått sig en överhalning 
under de sista åren och de gjorde ett bra jobb.
Kommandantboligen.
Där är det restaurang och cafè nu. Man
kan sitta ute och njuta kaffet.
Vingersjön igen.
Alla de vackra träden i bakgrunden, 
de ger mig så mycket glädje.
De tjocka murarna med gräs på, man
kan gå på dom, men man ska vara försiktig!
Det är fort gjort att tappa balansen och ramla ner.
Här kom ingen in förr! Innan det blev hotell
så stängdes porten klockan 21 varje kväll.
Ut genom valvet....
Hästkastanjen där blev planterad 1795 och
är det sista kvar av en allè som
blev planterad då. 
Det är en så härlig känsla att stå under de här träden.
På våren när de börjar grönska.
På sommaren när de blommar och är gröna.
På hösten när kastanjerna ramlar 
som övermogna frukter ner på backen och
på vintern när grenarna sträcker sig vita av snö mot himlen. Det är så vackert....
Allèn från parkeringen ner till övrebyn är 
ett vackert syn med sina höga, vackra träd 
i full grönska. Men se här...
Alla dessa färger... Hösten ÄR vacker....
En tidig morgon i oktober....
Dimman ligger som en krans runt Kongsvinger Festning.
Man tänker och funderar på om det var så här de
soldater som bodde och levde på Festningen 
från 1680 talet.
Var det kallt och fuktigt inne i stenbyggnaderna?
Säkert. Var nog inte något drömjobb att
vara soldat på den tiden.
Festningen har stått här och ruvat över Kongsvinger 
i 340 år. Jag tror baske mig den står här
till Dovre faller med.
Nu är det sängdax här.
Ute regnar och blåser det.
Inne är det varmt och gott.
Vi lever dock kanske i en mer orolig värld än vad 
de gjorde på 1680 talet.
Vet inte vilket jag skulle ha föredragit!
Jag vet i alla fall att jag är VÄLDIGT 
tacksam över att jag kan gå ut på morgon,
njuta av fågelsång, regn, sol, snö, kyla, värme 
och allt det här utan risk att bli ihjälskjuten
av en krypskytt. Eller att en bomb smäller
av när vi startar bilen.
Tänker på alla de som lever under ständigt hot.
Förstår dem som flyr från sina hemländer för
att komma till ett land de kan leva i fred i.
Med de orden säger jag godnatt.
Kram....

fredag 26 september 2014

Från marknad till marknad.


Ja så kan man väl nästan säga om
det här inlägget.
Vårmarknaden i Kongsvinger gick
av stapeln i maj månad.
Bra väder var det, om än lite
småkyligt.
Ballonger....
Hoppborgar och rutschkanor.....
Ruggiga karuseller.....
Stora vikingaskepp som gungade 
bra på vågorna i Glomma.....
En lite speciell bil såg jag med.
 Det här är nog lite speciellt med.
Vi köpte en pastamaskin som används 
flitigt. Det är lättare att göra egen pasta än
vad jag trodde.
Lång deg....
Köra genom maskinen ett par gånger.
Veva på......
Sen är det bara att koka pastan.
Ha olivolja på, och ät och njut!
Recept?
Kommer här....
Till ca 1 kg pasta.
700 gram durumvete.
1 tsk salt.
7 medelstora ägg.
1 matskedar olivolja.
Lägg mjölet på bakbordet.
Gör en grop och knäck äggen i.  Ha i olivoljan och saltet.
Använd en
gaffel och rör sakta in äggen ihop med mjölet.
Till en början är degen lös och kladdig, men 
efterhand som du arbetar den blir den mjuk och smidig. Packa in degen i en plastpåse och låt och vila 30 minuter i kylksåp.
Sen kan du göra pasta.
Och månen vandrade tyst över himlen.... 
Bakat bröd med.
Duvebröd kallar jag det.
Recept på det kommer här:
Duvebröd.

400 gram durumvete.
600 gram manitoba cream.
7dl vatten.
50 gram jäst.
2 msk olivolja.
2 tsk salt.

Gör så här:
Värm vattnet till 40 grader. Häll det över mjölet
och torrjästen. Ha i salt och olja.
Kör degen i 10 minuter i maskin.  Både
durumvete och manitoba cream behöver 
längre tid. Men degen ska var lite kladdig.

Jäs 30 minuter. Ha degen på mjölat bakbord.
Dela i två bitar och knåda lite och så forma till 
två rektangulära bröd.

Strö lite mjöl över bröden, gör mönster med en skarp
kniv. jäs i 30 minuter under bakduk.
Ugnen ska vara varm. 275 grader. Låt gärna plåten bli varm innan bröden läggs på. När du
ställer plåten i ugnen så sänker du till 220 grader.
Kasta in lite vatten innan du stänger luckan.
Grädda i 30 minuter.
Låt svalna på galler.
Tårtan med gjorde jag men det är ett tag sen.
Tårtbottnar.
En fyllning som består av lemoncurd och den andra med smörkräm smaksatt med päron.
Kavlat ut marsipan och lagt på. Smakade gott
faktiskt. Så den gör jag flera gånger.
De här bröden gör jag ofta.
25 gram jäst.
25 gram smör.
3 dl mjölk.
0,5 tsk salt.
3 msk sirap.
3 dl rågsikt.
4 dl vetemjöl.
Värm mjölken och smält smöret. Smula jästen
och häll den fingervarma vätskan över.
Tillsätt resten och blanda till en deg.
Jäs i 30 mimuter.
Så tar du degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 10-14 bitar.
Trilla bullar som du sen kavlar ut, gärna med
kruskavel. Stek på en steketakke eller en
varm stekpanna UTAN fett.
Låt dem svalna under handduk.
Går utmärkt att frysa.
Jag gör gärna både dubbel och tredubbel sats.
Nu är hösten här.... Men snart...
Då blommar åter körsbärsträdet.
Träffade på en argsint, tandlös paprika häromsistens.
Den var så arg så den var röd i ansiktet, fniss....
När man ser körsbärsträdet så här går det INTE
att vara arg. Man blir varm i hjärtat.
Det blommade och blommade, var alldeles vitt!
Det blev minst lika mycket körsbär som blommor.
Så nu kan jag koka saft i vinter.
Blomsterfärgringen var stor hela sommaren.
Prästkragarna längst med vägen fick vara 
modeller många gånger.
Andra modeller var lupinerna.
Mitt i allt det blå, två vita och två rosa...
Till och med glassen var solig denna
varma och vackra sommar.
Med goda svartavinbär i....
Men regn och åska följde...
Vägen hem var mycket lång....
Det gröna på åkrarna och vägen i mitten...
På väg in i de mörka molnen.
Vi hann hem innan det kom.....
Ja, fika  måste man.... Men snart får man
 njuta det hemma.
Denna bakelse och två kaffe kostade 136 kronor!
När vi for förbi Sigernesjöen så 
såg vi glada människor som badade.
Jag har nog ALDRIG sett så många här förut som i år.
Vi badar inte här. Vi har vår egen sjö...
Hade nog kännt mig liten där....
När jag står bredvid den här tröskan så känner
jag mig absolut liten!
158 cm över havet är jag..... då förstår ni....
Den har gjort sitt för i år. Så idag fick den det
årliga badet för att sen få sin välförtjänta vila.
Vi ses nästa år!
Jag bakar på....
Den här gången är det
ANISKRINGLOR.
50 gram jäst. jag kör med torrjäst. En påse.
5 dl mjölk.
1,5 dl socker.
2 tsk hel anis.
ca 12 dl vetemjöl.
Pensla med ägg och ha på anis.

Smält smöret. Ha i mjölken och värm det fingervarmt. 40-42 grader OM du har torrjäst.
Blanda de torra ingredienserna i degbunken.
Så häller du över mjölken och smöret.
Blada och jäs i 45 minuter.

Ha så degen på mjölat bakbord. Knåda och dela i 24 lika bitar, som du sen trillar ut och formar som en kringla.
Lägg på bakpappersplåtklädd plåt och jäs i 35-45 minuter.
Så penslar du med uppvispat ägg och 
strör anis över. HEL anis.
Grädda i 225 grader, mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under duk.
Dela dom, ha smör på och en god ost.

Och när jag ändå höll på...
WHISKEYBOLLAR.
125 gram smör.
1,5 dl socker.
5 dl havregryn.
1,5 tsk kakao
1 dl Mackmyra Bee whiskeylikör.
Blanda allt och rulla i strössel och kokos
blandat. Låt ligga en stund i kylen. Ät och njut!
Men det här är INTE för barn alltså....
Efter allt ätande borde man ut och jobba lite...
Men jag orkade inte....
Så var det marknad igen.
Ja det här är ju gubben förstås....
Vi gick över gamlebron, och jag passade 
på att fota lite. Så vackra färger.
Inte så mycket vatten just nu. Men det är
vackert vid ruinen i alla fall.
Sentrum videregående tittar fram bakom
färgsprakande träd.
Ligger vackert där vid Glommas strand.
Här kan jag stå och njuta länge.....
Undrar hur det var här för 200-300 år sedan....
Street Art.... 
klicka på länken.
Hört talas om det?
Här har vi haft konstnärer och elever
från skolorna runt om som målat.
På hus.....
På trottoarer....
Ja, jag har alltså inte målat, men tycker det här är
så härligt. Man blir så glad när man möts av färger.....
Som här....
... och svansen....
Eller är det framdelen?
Inte säker, men roligt är det.
En annan figur som inte var street art var
den här gula bamsen.....
Jag betalade INTE för att bli fotat kan
jag säga med en gång.
Liv och rörelse på sydsidan den här gången.
Våren är marken på "are sia elva" och på
hösten här. 
Inne på gågata var det full kommers.
Loppisar och stenar... 
Ja sådana där magiska  och vackra.
Här var det korv i långa banor.
Älgkorv med blåbär.
Salami och jag vet inte allt. 
Här spelar ett bluesband som heter
Blues Drivers. Killarna är mycket unga.
Sångaren som även skrivit en del låtar är
bara 14 år.
Så bra.... 
Här kunde man köpa svele.
Inte MRF svelene då, utan Romedalssvele.
Det var russ som sålde för att tjäna pengar till
bilen de ska ha till russefirandet.
Gott var det i alla fall.
Tyvärr så hade de inte kaffe... gick in på
gågata för att låna toalett.
Det kostade 10 kronor.
Jag köpte en kopp kaffe för 25 att ta med,  och frågade om att låna toa... men nix...
Men svelen var jättegod.
Gick bort till Mega och lånade toaletten där senare.
Gratis!
Väl hemma hörde jag ett otroligt tutande på himlen.
TRANOR....
De flög i cirklar över mig, liksom
för att ta säga farväl....
Hoppas de kommer fram till sitt vintermål...
Så skulle jag ju prova på en sak.
Köpte Kung Markattas lakrispulver när vi handlade sist. Fick för mig att jag skulle baka muffins och
så ha det på.
Sagt och gjort! Vanliga muffins, men de blev som
kladdkakemuffins. Så smörkrämen på.
Jag VET! Det ser inte vackert ut, men jag har ingen
sprits! ÄGER ingen.... har ni något bra tips
på en så hojta till....
En plastpåse fick duga...
Resultat som synes...
Gott, jovars, men så mastigt!
Gubben och jag delar på en, jag får inte i mig en hel.
Men den här var god!
Fast dyr....nästan 45 kronor.
Vill du ha en Synnöve?
21 september såg det ut så här hemma
hos oss. Så vackert....
Så höstligt....
Nu är den här.
Hösten...
Om ni orkat läsa så här långt, så vill jag bara 
säga tack och hoppas ni får en fin helg.
Kram......


Related Posts with Thumbnails