Translate

onsdag 9 april 2008

Speglingar

Har varit på biltur idag igen.
På samma ställe som sist så det blev inga nya bilder.
Jo fast inte från bilturen.

Företaget han jobbar åt har sina lokaler precis vid älven Glomma.
Jag tog en tur ner idag när jag väntade på att maken skulle lossa det sista.


Tog några bilder på strandkanten. Det var så skönt att se ner i vattnet
och se det som fanns där nere.


Längtar till sommaren när man kan sitta med fötterna i vattnet och vaspa som vi sa hemma hos mormor. Det är norskt, och jag kan inte förklara vad det heter på svenska.....
Fast då gick man i saltvatten och badade fötterna och det var iskallt hehe....

Annars så har det regnat och snöat här hela dagen. Just nu vräker regnet ner, och det trummar så mysigt mot taket. Rogivande är det.


Känner att ögonen håller på att ramla ihop så det är väl bäst att avsluta det här innan man somnar med huvudet på tangentbordet/tastaturet.
Man får så konstigt mönster på kinderna........

Nu får jag hoppas ni får sova gott. Jag kommer göra det ialla fall.
Godnatt vänner där ute i ingemansland.
Synne :)

Tänd ett ljus......


OCH LÅT DET BRINNA......

För lilla Engla.
För Englas mamma och pappa som sitter igen utan svar på vad som hänt.
För alla de människor som är ute och letar efter henne.


Hoppas du kommer hem.......
Snart......
Kram Synne......

tisdag 8 april 2008

Tilslørte bondepiker

Här kommer en mycket god efterrätt som jag lovade Carina på bloggen "Carinas bloggvärld"
Håll till godo......

Disse bondepikene er ikke bare tilslørte; de er søte og gode og mettet med minner fra bestemors kjøkken. Pass på; her er det lett å forspise seg! Har du tilgang på en eplehage, så ta med deg en kurv og plukk den full. Vil du spare tid, kan du kjøpe ferdiglaget eplemos. Det er lov å jukse litt. Men epleslang ( att palla äpplen) er ikke lov, selv om det er spennende.



Til fire porsjoner:
7 stk. kavring, knust ( skorpsmulor)
3 ss sukker ( ss = matsked)
2 ss smør
½ ts. malt kanel
2 ½ dl kremfløte (vispgrädde)

Lag eplemos av:
½ kg eple
2 ss sukker
3 ss vann


Fremgangsmåte:
Rens og skjær eplene i biter som kokes i vann og sukker til de er møre. Moses og avkjøles. Du kan også bruke ferdig eplemos.

Bland knust kavring, sukker, smør og kanel i en stekepanne. Rør hele tiden ved svak varme, til blandingen blir sprø og får en gylden farge.

Pisk kremfløte. Legg eplemos, stekt brød/kavring og krem lagvis i en egnet dessertbolle. Tilslørte bondepiker bør serveres så nylaget som mulig.


Här kommer ett försvenskat recept.
De här bondepikene är inte bara beslöjade utan även söta och goda,och mättade med minnen från mormors/farmors kök.
Var försiktig, det är lätt att föräta sig.
Har du tillgång till en trädgård med äppleträd så ta med dig en korg och plocka den full.
Vill du spara tid kan du köpa äpplemos. Det är lov att fuska lite.
Men palla äpplen är inte lov, även om det är spännande.

Till 4 port.
7 st skorpor som smulas, söta skorpor. kex går bra med.
3 matskedar socker.
2 matskedar smör,
1/2 tesked mald kanel.
2 1/2 dl vispgrädde.

Gör äpplemos av
1/2 kg äpplen
2 matskedar socker.
3 matskedar vatten.

Gör så här.
Skala och skär äpplena i bitar som kokas i vatten och socker tills de är mjuka.
Mosas och avkyls.
Eller använd färdigt äpplemos.

Blanda skorpor, socker, smör och kanel i en stekpanna.Rör hela tiden och ha svag värme tills blandningen blir crispig och får en guldgul färg.

Vispa grädden. Varva äpplemos, den crisipga blandingen och grädde i en dessertskål och servera helst genast.
Hoppas det smakar.
Kram Synne :)
Related Posts with Thumbnails