måndag 18 januari 2016

JANUARI 2016.


SNADDER.
Ja just det, snadder.... När ni läst inlägget så förstår 
vi vad snadder betyder.
Gjorde något gott till jul
Brigadeiros.
Såå goda.
Recept?
Vassegoa.
Ingredienser till ca 35 stycken.
I burk kondenserad mjölk ca 400 gram.
50 smör
3 matskedar Kakao
1 kryddmått salt.
Strösocker att rulla dem i, eller strössel i olika färger. 

Så här gör du.
Häll den kondenserade mjölken och smöret, kakaon och saltet i 
en tjockbottnat gryta/kastrull.
Sätt plattan på högsta värme och RÖR HELA TIDEN, 
med en trägaffel. När smeten tjocknar, så sänk plattan till
medeltemperatur.
Blir det klumpar, rör under några sekunder med en visp.
Smeten är klar när den är tjock. Tar ca 10 minuter.

Låt den kallna i rumstemperatur i 1-2 timmar. Min stog nog 
i två timmar tror jag.
Sen formar du kulor av smeten och rullar dem i strössel/ströscoker.
Ha dem i kylen i en burk med lock.
Smakar absolut bäst kalla.
Kommer göras flera gånger kan jag säga.

Pepparkakor. Jag gör alltid egen deg.
Blir absolut bäst.
Finns några kvar i burken ännu. Men de åker med
till kaffet. Smakar lika gott nu som innan jul.
Jag använder mig av ett recept i Sju Sorters Kakor.
Skansen julpepparkakor. Säg till om någon vill ha. 
Har inte provat att äta dem så här då...
Undrar om man kan ha brigadeiros i en fralla?
Jansson äter vi till jul och påsk.
Men varför till dessa högtider?
Vi har små behändiga formar som vi köpte 
på IKEA. Passar utmärkt till att göra jansson i till en person.
Eller potatisgratäng.
Vi gör två olika Jansson.
En vanlig med grädde som jag äter.
Så gör vi en med öl i till maken.
Blir såå gott. Prova.
Lägg potatis skuren i stavar i formen först.
Skiva lök och lägg ett lager.
Så lägg några ansjovisfileer på det.
Vi använder ansjoviskryddad sill. Går lika bra. 
Så varvar du lagen med potatis, lök och ansjovis/sill...
Lite peppar fungerar bra med.
Salt är onödigt då sillen/ansjovise är ganska salt i sig.
Toppar med lite smör i tunna skivor, ströbröd och så grädde eller öl.
Gräddas i varm ugn. Tror vi har den på 225 grader
i 40-50 minuter. Känn efter så potatisen är klar.
ÄT och NJUT.
Kylan har kommit.
Det har varit ner mot 26 minus här nu några nätter.
Rutan vid ytterdörren blir så otroligt vacker med frostrosor.
Så här blir det. Otroligt vackert mönster.
Frosten och kylan lägger ett vackert täcke av
flortunn spets över allt.
Sparrisen ser ut så här. Så vackert.
Ogräss, frost och lite sol....
Vintern är vacker....
Kristall som glittrar och glimmar. 
Granarna är tunga av kottar. Vilket är bra för djuren nu när
det är så extremt kallt. 
Det gör sig på bild med. 
Snön var ren och vit.
Inte så djup... Än!
Där borta bor vi.
Nuguren ligger vit och tyst.
Isen håller för att gå på. Väntar på
att få se alla som brukar pimpla. 
Mera snadder. 
Hembakad pizza.
Degen gör du så här.
3 dl ljummet vatten. En halv (knappt) påse torrjäst.
Jodå färsk jäst går bra. Men bara en knapp halva.
0,5 dl olivolja. 
En nypa salt och så blandar du vetemjöl/manitoba cream och Durumvete.
ha gärna i en tesked bakpulver med.
Blanda, låt jäsa länge. Ett par timmar är helt ok.
Du kan göra degen på kvällen och kalljäsa. Men då tar du KALL 
vätska. Blandar och plastar in och ställer i kylen över natten.
Den här gången blev fyllningen kyckling, räkor, hemgjort
tomatsås, champinjoner, jalapeno och så ost.
Cheddar, vällagrad och hushållsost.
Vek den som ett vikingaskepp den här gången.
Hmm... ja skulle bli det då...
Grädda på pizzasten i 250-275 graders värme.
Ta ut när den är klar.
Pensla med olivolja och strö på oregano.
ÄT.
Bakade bröd med.
Limpa.
5 dl kall mjölk. Knappt en halv påse torrjäst.
Så 3-4 dl vetemjöl.
Kör ihop i maskin. Låt det gå länge.
Den ska vara lös.
Plasta och låt stå på köksbänken. Gärna över natten.
Jag lät min stå hela dagen och gräddade på kvällen.
När fördegen stått sina modiga timmar,
ta av plasten. Tillsätt rågsikt, 100 gram rumsvarmt smör 
i små bitar. Här hade jag i 2 dl brunfarin, lite salt.
Kryddor som nejlika, pommerans, anis, fänkål och kummin.
Malda kryddor.
Kör ihop degen, låt jäsa en timme till.MINST.
Så har du ut degen på mjölat bakbord.
Delar den i två. Knådar lite och lägger i formar.
Jäs igen, en timme.
Så gräddar du i 200 grader runt 40 minuter.
Sen har du två KNALLGODA limpor.
Jag vet det tar tid, men med fördegen så blir brödet saftig 
och gott. Det får jäsa länge och det gör det också saftigare.
Smular inte så lätt. Smakar såå gott med en god ost på.
Går att frysa.
Den här gången slutade det med en liten katastrof.
Min älskade mortel i marmor får nu vila.
Pistillen gick av! Helt plötsligt stod jag med den lilla
biten i näven. Fick kasta alla kryddor som jag höll
på att mortla då jag inte visste om det kommit några
flisor i. Sorgligt är det... 
Vårat kära äppleträd gillar oss inte tror jag.
Den inringade grenen speciellt har något emot oss.
Jag slog i skallen där en dag, så hårt att jag stod och svajade
en bra stund. Tur man hade mössa på sig.
En riktigt bula fick jag kan lova. Bulan är borta, men det gör 
ont när jag kliar mig i skallen... Skulle visa gubben så han kunde
undvika den där grenen. Men vad hjälpte det. Den tog ut sin hämnd
på honom med. Mössan for av, men han fick ingen bula. 
Hoppas ni inte tröttnat på snadder.
Här kommer mera.
Gjorde några goda bakelser eller vad man ska
kalla dem. En smet som består av 
4 dl havregryn som jag kör i en foodproffesor, hihi.
Så har jag i 100 gram rumsvarmt smör.
1 dl socker, 3 tsk kakao. 200 gram mandelmassa/marsipan, och
0,5 dl julmust.  Kör ihop smeten. Ställer kallt en stund. 
Tar fram min färgade marsipan. Kavlar ut den.
 Gör små bollar som jag plattar till, av den kylskåpskalla smeten.
Lägger sen marsipan över, inte runt hela, och tar en trissa 
och rullar ut smala remsor som jag formar till rosetter.
Ställ i kylen i en burk med lock.
Vid serveringe strör jag lite florsocker på.
Så gott till fikat.
Ja som sagt, kallt är det ute, vi har varmt om än lite kyligt i de rum 
vi inte vistas i så ofta. Men jag skulle se på tvn en kväll
och då boltrade jag mig rejält i varma plädar.
Så gött. Det är inte så kallt alltså. Men det är skönt när man ska 
sitta en stund vi tvn. 
Ute fallar skymningen på. Det är blåtimmen.
Älskar det här blå skenet. Borde gå ut och fota.
Men det är 21 minus ute nu och innan man fått på 
sig alla kläder så är det mörkt. Får passa på i morgon.
Ha nu en fabelaktigt måndagskväll.
Själv ska jag fixa middag.
Kram i vinterkylan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

När du ändå är här, så lägg gärna igen ett tassavtryck så jag kan besöka dig och din blogg.

When you are here, so please write a comment, then I know who Im going to visit.

Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails