fredag 15 februari 2013

Kebab med körsbärsblom!


Ja idag blev det nästan det.
Jag gjorde kebab till middag igår.
Med hembakat kebabbröd och 
hemgjort kebabkött.
Det var inte så vanskeligt som man
kunde tro faktiskt.
Brödet var enkelt.
Pitabröd. 16 port. (Står i receptet, men jag gjorde dom lite större tror jag)

5 dl vatten. 
ca 850 gram vetemjöl special.
25 gram jäst.
2 msk olivolja.
10-15 gram salt.
2 msk honung.

Gör så här:
Lägg mjöl, honung, jäst, och vatten (kallt) samt olivoljan i din köksmaskins bunke.
Har du ingen får du jobba för hand.

Arbeta degen smidig och glansig i ca 16 minuter, utan salt! Tillsätt så saltet
och kör i 2 minuter till!
Låt degen jäsa under plast i 2 timmar.
Jäser den upp över kanten så tryck 
ner den igen.
Dela så degen i 16 bitar. (valfritt beroende på hur stora man vill ha dom, jag gjorde på
hälften av receptet, och gjorde 4 bröd)
Kavla så ut bitarna till runda kakor.
De ska bli ca 3 mm tjocka.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Jäs till dubbel storlek.
Så gräddar du i 4-5 minuter i 250 grader.
Låt dem sen svalna på galler och 
under en handduk!
Så här blev dem när man öppnade dom.
Stora, fina med plats för mycket snadder!
Så var det kebabköttet då.
Hemsnickrat blev inte så dumt kan jag säga!
500 gram nöt eller lammfärs. (jag tog nöt)
1 tsk salt.
2 kryddmått nymalen svartpeppar.
1-2 teskedar malen spiskummin.
1 vitlöksklyfta, riven.
1 ägg.

Blanda färs med ägg, vitlök och kryddor, till
en smidig färs.
Så tar du fram bakplåtspapper.
Två stycken. Penslar dem bägge två med
lite olja. Lägg så en klick färs
på ena halvan, vik den andra över och
så tar du en brödkavel och kavlar ut smeten 
ganska tunt!
Så steker du i lite smör.
Tar bakplåtspappret och liksom vänder ner
den platta smeten i stekpannan.
Stek på varje sida, ca 1/2 minut.
När all färs är stekt, så strimmlar 
du den i lagom stora bitar!
Så ordnar du med grönsaker som du vill ha.
Din egen favoritsås eller dressing.
Fyller det hembakta pitabrödet
med allt detta snadder och NJUT!
Helt klart ett mycket gott alternativ till
de olika sorters frysta kebabkött
som finns i handeln. Lika så med
brödet. Gör du det lite tjockare 
så är det ypperligt att ha till hamburgare!
Jag bakade frallor med. Men
det recepet ligger redan ute på
bloggen, några inlägg tidigare. Så
det är bara att leta sig fram dit.

Tog in några kvistar med körsbärsgrenar för några veckor sen.
Har ni sett....
Våren står på mitt köksbord!
Både bildligt och bokstavligt talat!
Kommer flera blommor på de
här två kvistarna så jag ska njuta 
av dom länge!
Efter en otrologt spännande
vm-staffet i skidskytt som
inte såg så lovande ut från
start så blev det till slut guld 
för våra fyra tjejer, Hilde, Ann Kristin, 
Synnöve och Tora!
Vet inte vad man ska säga om Tora, 
hon är bara helt RÅ!
Grattis till guldtjejerna!
Blir snart en kopp te och en fralla
här i huset. Det är skönt att
koppla av med GOTT te.
Hoppas ni andra där ute får en 
helt fabelaktig fredagskväll.
Kram...





2 kommentarer:

  1. Gott recept vännen, det ska jag prova!
    Jag är full av beundran för era tjejer, dom är väl värda guldet!!!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Mums den där kebaben gick inte av för hackor, Fint med blommorna, undrar om man kan göra så med syrener? Sådana fall skall jag ut på innergården och snatta till mig ett par kvistar. Ha en fin kväll du med den mysigaste bloggen på nätet, Kram Helena Melwin.,

    SvaraRadera

När du ändå är här, så lägg gärna igen ett tassavtryck så jag kan besöka dig och din blogg.

When you are here, so please write a comment, then I know who Im going to visit.

Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails