tisdag 18 januari 2011

^^Semla^^

Eller som Ture Sventon säger Temla.
Ja, då har jag också ätit min första semla för i år.
Har varit frestad av så många bloggare 
så nu kunde jag inte motstå längre.
Vi var på en kort utlandstur i lördags.
Då passade jag på. 
Märkligt att man måste fara till utlandet för att
få tag i dessa väldigt typiska delikatesser....
Färsk bulle, lagom söt grädde och
sammetsmjuk mandelmassa i.
Samt gott kaffe till.
Då är det som bäst.
Maken däremot avstår semlor.
Av princip!
Han tycker som jag gör egentligen.
Att traditionerna går in i varandra numera.
Förr var det inte semledax förren 
innan påsk. 
Nu får man köpt dem redan i mellandagarna.
Det blir fel tycker jag.
Undrar om det är vi konsumenter som
kräver att det ska säljas, eller om det är handlarna som
ser sitt snitt till att tjäna en extra slant på
detta snadder?
Men gott är det.
 Så gjorde vi kalops till söndagsmiddag.
Hade i en julöl och smaken blev helt underbar.
Som ni ser så redde vi inte av såsen
den här gången.
Mandelpotatis till.
Heminlagda rödbetor hör till.
 Så har jag bakat igen.
Den här gången blev det UBÅTSBRÖD.
Varför det heter så?
Jo jag läste i VG eller Dagbladet här
för några månader om en kocka som jobbar
på en av våra utbåtar. Hon bakar detta bröd 2
gånger om dagen till manskapet ombord.
Därav namnet.
Recept lyder som följer:
UBÅTSBRÖD.
2 kg vetemjöl.
0,5 kg vetemjöl special. (går bra med vanligt vetemjöl det med)
1 msk salt.
1 dl olivolja.
2 dl pistagenötter.
2 dl solroskärnor.
4 matskedar honung.
4 påsar torrjäst. 
Ljummet vatten tills degen blir fast och fin.

Blanda allt det torra i stor skål, eller köksmaskin.
Tillsätt honung och olja.
Ha till slut i vattnet och
arbeta ihop tills degen blir fast och fin.

Låt den jäsa i 30 minuter under handduk, till
dubbel storlek.

Rulla ut degen och forma den till 6 bröd.

Låt dem jäsa på bakplåtsklädd plåt till 
dem är så stora som du vill ha dem.

Gräddas mitt i ugnen på 180 grader i 25 minuter.
Eller till de blir bruna och fina.

Kan säga av egen erfarenhet att 25 minuter 
är lite kort tid. Räkna nog med 40-45 minuter i stället.
Men det märker du.
Har fått prova mig fram.
Men jag gör bara på hälften av ingredienserna.
Tre bröd räcker långt. Har heller inte plats
i frysen just nu.
Gott blir det, gott att rosta är det med.
Så prova på.
Vi har haft några dagar med regn och mildväder.
Snön har sjunkit undan väldigt fort.
Men det blir så sörjigt och vått nu då istället.
Det har plogats här under dagen för att 
få bort den här modden och allt vatten.
För det ska bli kallt igen.
Fryser det här då så blir det 
väldigt knaggligt att gå på.
Livsfarligt att ramla när
det blir vassa knaggler. Så nu är
det mesta av sörjan bortplogad.
Skönt det.
Men som ni ser så har vi tillräckligt med snö att ta av
ännu ett bra tag.
 Hade glädjen att möta granntjejen vid
skolbussen idag när pappa var ute 
och plogade vägar.
Men som vanligt så får jag ju INTE gå ensam.
Har min ständige följeslagare med mig.
Men kan väl säga att hon INTE gillar
att bli blöt om tassarna.
Försökte i det längsta att
gå på kanten. 
Men till slut blev det för tungt
att hela tiden sjunka ner i djupsnön, 
så det var bara att ta sig ner
på den våta vägen.
Så satt vi oss och väntade....
Jag på sparken.
Erri på backen....
Vi njöt av solen, de ljumma vindarna 
och utsikten.
Det var rena rama vårstämningen....
Tills man såg på datumet.....
Vi var tvungna att åka in till stan.
Så hon följde med.
In på Coop för att handla och där
hittade jag fröken med den här
lilla bamsen....
Stor, mjuk och go...
Jag förstår hon gärna hade tagit den med hem.
 På kvällen så ropade gubben på mig.
Jag skulle komma och se ut genom vardagsrumsfönstret 
sa han....
När det låter så är det bäst att ta med sig kameran....
Så den här bilden är tagen genom fönstret.
Men det var så fint...
Nu är det tidig morgon.
Sitter här, men får snart krypa i säng.
Har pratat med en god väninna i natt.
Hon satt hemma och väntade medans hennes 
man och mor körde en moster till
legevakta i Bergen.
Hon har antagligen fått slag.
Men de har suttit i många, många timmar
på legevakta utan att få hjälp!
Linda, jag tänker på dig. 
Hoppas du får sova några timmar nu innan det 
är dags att få upp barnen till skolan.
Vi hörs av senare under dagen.
Kramen.

Har en liten sak till.
Är det någon som är intresserad av en liten hund ska
ni titta här....
Det är min syster som har den hemma.

Nu önskar jag er andra en skön tisdag.
Ska titta in till er under dagen.
Börjar bli dags för ett besök hos er nu.

21 kommentarer:

  1. Du e rdig du på att baka!! Verkar vara ett bröd i min smak o kalops är det inte många längre som lagar !!Gott o rejält!! Här töar det så får åka o hämta vatten nu för det har kommit ner i brunn o inte fräscht men men man kan inte få allt!!Önskar dej en bra vecka..Kram=)

    SvaraRadera
  2. Semlor, även för mej lite för tidigt, men visst är det gott. Härliga bilder som vanligt. Där din följeslagare sitter och väntar också, gillade jag.
    Ha det gott
    Kram Birgit

    SvaraRadera
  3. Hej Synnöve, jag brukar hålla hårt på traditionerna, men i dag föll även jag för frestelsen och köpte två semlor.
    Jag måste beundrar dig för de fina bilderna och allt du skrivit, det är så kul att läsa
    Ha en skön kväll
    Monkan

    SvaraRadera
  4. jag törs inte köpa den där förat semlan fär då vet jag att det är klippt sen - då kan jag inte motstå att gå förbi dom i fortsättningen o det blir en var o varannan dag - Nej jag väntar någon vecka till (el dag ) ´.
    men jag vet en sak o det är att jag ÄLSKAR SEMLOR
    ska nog prova brödet du bakat - om du garanterar att det är gott -
    kram

    SvaraRadera
  5. Mye god mat hos deg i dag! Mmmm... Og så ser jeg at du har sol i ditt vinterland. Så deilig!

    Jeg venter fortsatt på at solen skal komme over de høye fjellene. I fjor kom solen inn kjøkkenvinduet det 16.januar, så det er nok like før den kommer og hilser på.

    Takk for hilsen på bloggen min i dag. Endelig er jeg tilbake i blogglandia. Jeg har jo savnet "å reise" på besøk. Har fått låne en gammel laptop inntil ny PC er i hus.

    Men du Synnøve, hvis noen av naboene mine leser kommentaren din blir de nok fornærmet... Jeg bor i Romsdalen og ikke på Sunnmøre!!! Men jeg ER sunnmøring i hjerte, dvs Ålesunder ;-))

    KLEM

    SvaraRadera
  6. Vem har inte redan fallit för semlan. Men jag skyller på jobbet, för det var dom som bjöd på dom. Brödet ska jag prova, men halvera som du. Här ser man asfalten och gruset nu. Vi har oxå haft milddagar. Men nu ska det visst bli minus igen.
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  7. Det gjorde lite ont i mig när jag såg annonsen..tycker alltid det är sorgligt när inte hundarna kan få vara kvar i sina hem..men jag vet...det kan ju vara utav olika skäl så att det en del gånger är det bättre för hunden med en omplacering,

    Här har det slakskat i flera dagar, känns som att mars är här men nu vänder det och blir lite kallare igen, hoppas ni haft en fin dag,

    stor kram VIOLA

    SvaraRadera
  8. Åhh, har det vært sol hjemme? Her ligger tåka tjukk. Men siden jeg er inne i "helvetsmåneden" med 4 helgearrangement på rappen som skal organiseres, så er det greit med tåke. Så slipper jeg å lengte ut...

    Semlor. Gøttgøttigøttgøtt! Vi spiser fastelavensboller...om jeg er hjemme på Brandval ved de tider. Jeg husker også tilbake, da jeg var lita var clementiner til for jula, julegodis også. Og så venta man på fastelavensboller, påske-egg og is på sommeren.

    Søt hund. Synd jeg bor i blokk. Når jeg blir stor, skal jeg bo i hus, ha dyr - og en mere "normal" jobb slik at jeg kan ha dyr. Drømme drømme...

    En fin uke til dere på Digernes ønsker Siv på Hamar

    SvaraRadera
  9. mmmmm.... slurp... slurp...:O)

    SvaraRadera
  10. Oh en semla ska jag nog kosta på mig jag oxå idag när väninnan o jag far till Köpingen. Ubåtsbröd, de ska jag kopiera o ge till gubben, de e ju han i vår familj som gillar att leka med degar om de inte gäller bullar o kakor för då tar jag över ratten.
    Du vi hörs imorra.
    Kramiz

    SvaraRadera
  11. Hej vännen!
    Vad fint du har härinne. Snyggt med blåa bakgrunden, känns så fräscht! Lite vårkänsla faktiskt :-)
    Semla har jag inte ätit - än. Försöker hålla igen lite på sötsakerna. Men, till helgen kanske :-)

    Kram,
    Eva

    SvaraRadera
  12. Hej
    Jag har ännu inte fallit för frestelsen...att äta semla. Jag ska vänta i det längsta.
    Jag ska prova på att baka u-båtsbrödet det verkar väldigt gott.
    Kram

    SvaraRadera
  13. jag fick en ½ semla i dag, sonen fick den andra halvan (maken flög till Finland)

    SvaraRadera
  14. Oj vad du frestar med godsaker!!! Jag som verkligen försöker motstå all mjöl och kolhydratmat ;D så nu glömmer jag att jag varit här ;)

    SvaraRadera
  15. Hej på dej :o)

    Så många godsaker du visar! Låter jättegott med semla. Jag har inte testat årets ännu. Men före jul fikade jag en saffrans semla. Något jag aldrig ätit tidigare. Det var faktiskt riktigt gott.

    Min svärmor äter alltid sina semlor med varm mjölk. Men jag föredrar nog en kopp gott kaffe.

    Ha det gott!

    Kram

    Monika

    SvaraRadera
  16. Hej IGEN...fast nu med hjälp av tangenterna då..hihi. Trevlig vi hade men oj vad fort tiden går, när man har trevligt.

    Jo, jag behöver lite namntips till min nya "morotskille" så titta gärna in o ge förslag...fniss...fniss.

    Kramiz o goe helg nu

    SvaraRadera
  17. Oj, har du fått dig en semla, inte jag än. Får väl bli till veckan...
    Ha en bra helg önskar jag Dig!
    Carin

    SvaraRadera
  18. Här blev man hungrig. Gott... och mysigt.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  19. Hej!

    Har också sett semlor i butikerna, men har inte varit frestad att köpa några ännu. Håller med din man att det bör faktiskt gå ett tag mellan traditionerna, jag har knappt hunnit smälta julmaten, ännu mindre gå ner viktuppgången. :)

    Baka är himla kul! Jag är just nu på besök hos dottern i Stockholm och idag bakade vi scones till soppan som vi hade som kvällsmat. Vi hade lite saffran i och de blev jättegoda!

    Känner mig lite förkyld men hoppas att det inte bryter ut.

    Läggdags här, hoppas att du också sover gott!

    Kram

    SvaraRadera
  20. Å vad det låter gott med semlor ! Själv har jag inte smakat på någon ännu. Jag burkar hålla mig till rätt dag för att hålla lite på traditionen... men det är frestande att köpa semlor redan nu.

    Ha en fortsatt trevlig lördag !

    SvaraRadera

När du ändå är här, så lägg gärna igen ett tassavtryck så jag kan besöka dig och din blogg.

When you are here, so please write a comment, then I know who Im going to visit.

Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails