Translate

onsdag 12 mars 2008

# # Oslo. Igen och smörgåstårta.....# #



Skulle till Kongsvinger igen.
For med maken in på morgon.
Följde med honom i lastbilen. Vart skulle vi? Jo Oslo.
Det är ok, men INTE att åka lastbil i en av universums bökigaste städer. Nämligen Oslo. Vad försigår där då undra ni. Jo överallt är det vägarbeten! De gräver upp
gator och gräver igen gator....
Trångt mellan spårvagnsspår och trottoar.Inte lätt att
stanna och lossa en stor bil där nej.....
Jag fattar inte att de som kör storbil har nerver till att
köra där inne......

Men vi for från Vinger efter att ha fyllt diesel i lastbilen. Det går fort trots att tanken rymmer en ansenlig mängd disel.
Pumpen som de använder ligger på en plats som heter Langeland. Det är ett industri område som ligger vid infarten till Kongsvinger när man kör Riksvei 2 från Oslo.



Vilken trafik det är in i Oslo då.....
Köer och idioter som bara måste fram
En sträcka på några kilometer tar ju en hel dag.
Säg nu inte att det är lika dant andra platser för så illa som det är här vet jag inte om det är någonstans ellers. Blir säkert värre när det är dåligt väder med, för då använder flera säkert bilen.


In till centrala delarna av den stora staden får man köra genom en mängd tunnlar.
Det är inte så kul när det är mycket trafik, det blir så mycket avgaser inne i dom.


När vi väl kommit fram där vi skulle lossa inträffar nästa problem. Nerfarten till parkeringen där vi ska lossa är bar 3,8 meter hög. låter högt och bra. Men INTE om man har en bil som är 4,10 hög! Inte mitt i Oslo där det är trångt att vända, backa och köra ......
Inte där kunderna förstår att det är trångt. En del tror man kommer med en liten Morris minor....
Varför kan de som planerar inte tänka på att det ska fram varor till butikerna? Varför ska det vara så svårt att bygga en ordentligt lastramp där det går att komma till med bilarna?
Är det jag som är dum bara eller?

Många blänger surt på lastbilarna när de måste parkera på trottoarer för att inte hindra spårvagnar och annan trafik. Men säger maken. Sånt får man strunta i....

Gissa om jag var glad när vi var klara i Oslo och började rulla hemmåt igen.
Men idag blir det samma vända för maken......

Har ju pratats smörgåstårtor på en mängd bloggar sista tiden. Jag fick lust att bidra med min. Den är smarrig. Ska värmas i ugnen. Här kommer receptet.

VARM SMÖRGÅSTÅRTA.

En Formfranska.

Fyllning 1.
2 msk smör eller margarin.
1 gul lök
1 grön paprika.
1/2 burk krossade tomater à 400 gram.
1/2 buljongtärning.
172 tsk salt.
vitpeppar
1 krm oregano.

Fyllning 2.
50 gr margarin eller smör.
1/2 dl klippt persilja.
1 kr, vitlökspulver.

Fyllning 3.
3 hårkokta ägg.
6 msk kaviar.
1 dl finhackad purjolök.ca 1 dl majonäs.

Gör så här.
1. Skär bort kanterna på formfranskan. (här har använts en hel formfranska inte färdigskivad.)
Skär det i skivor, 4 stycken på längden. ca 1-1 1/2 cm tjocka.
Lägg ett lager på en plåt.

2. Gör fyllning nr 1 .
Strimla lök och paprika fint, dtek dem mjuka. Späd med tomaterna.Tillsätt buljongen. Koka ihop blandningen tills den är "torr".Krydda.

3. Blanda till fyllning nr 2.

4. Hacka ägg och blanda med kaviar, purjo och majonäs.

5. bred fyllning nr 1 underst.
nr 2 i mitten.
Fyllning nr 3 läggs på de två översta skivorna.

Gratinera i ugnen i ca 10 min på 200 grader.
ÄT och NJUT.

Ja det här var receptet. Något som oklart så fråga bara.
Nu är det snart sängdax igen. Maken kom ner nu. Han ska snart åka han hehe.
Men vi höres under dagen.
Klems från Synne :D

24 kommentarer:

  1. Anonym07:28

    Alldeles för länge sedan jag var i Oslo känns det som.
    Syrrans dotter bodde där ett tag så jag hade tänkt hälsa på henne men hon flyttade hem till Gävle igen och jag belv utan Oslobesöket!

    Ha en bra dag :-)

    SvaraRadera
  2. Skulle vilja säga att så är det i varje stad med vägjobb i varje gatuhörn. Just nu är Söderleden avstängd här, och då blir det ännu mer trafik inne i stan. En annan åker ofta cykel, kommer nästan fram överallt :-) Men det kanske är för jä...gt i Oslo. Smörgåstårtan lät god. Men våra formfranskor som inte är färdigskivade är ju så små. Tror du det fungerar med hönekaka?? och så ska det väl inte vara 172tsk salt. Skojade bara, jag förstår att du missat på knappen

    SvaraRadera
  3. Det är nog inte bara i Oslo som de bökas - här i Sthlm håller de på jämt med något, för att inte tala om Peking - du skulle se passagen vid St.Johannes där har de hållit på i månader och det lär inte bli klart än på länge!
    Det är ju värre när man har en stor lastbil och de inte har räknat med det liksom...hur dum får man vara?!!! Jag förstår verkligen din irritation.

    Smörgåstårtan blir liksom plåster på såren - den verkar ju jättesmarrig! Tackar för receptet!

    Ha en skön onsdag!

    Kram

    Lisa

    SvaraRadera
  4. Godmorgon ambassadören :)
    Nu har jag läst ifatt mig på dina inlägg... Du har verkligen kommit i gång med bild och ord. Underbara inlägg... och man blir hungrig av dem oxå ;-)
    Nu ska jag dricka dagens första kopp kaffe.
    Ska du ha?

    Kram
    Cattis

    SvaraRadera
  5. "Hon och jag, hon och jag, träffas ändast tolv minuter varje dag", ha,ha.... Jaha, är det det dig och maken det handlar om, fniss...Bra att du kan följa med i bilen då, så ni hinner umgås lite :-)

    Oslo är en bökig stad. Den är vacker och trevlig på många sätt. Och läget vid fjorden underbart. MEN det grävs och det grävs. Så har det varit i alla år. Kommer ihåg från jag var liten och körde igenom Oslo, att det var otroligt mycket vägarbete. Sen har det ju fortsatt på samma sätt. Tur ändå att alla tunnlar har kommit till, Synne. Det gjorde faktiskt en hel del i förbättringsvägen!

    Din smörgåstårta låter jättegod. Måste prova! Jag kanske slår till med en sånn på tordag när vi firar maken med släkten! Kan man ha skinka i, tror du? Det borde bli gott, vill ju ha lite kött också, fniss....Har aldrig ätit varm smörgåstårta så det ska bli spännande. Ska överraska maken med det :-) Tack för tipset!

    Kan du inte prova med låglaktos eller laktosfritt till fläskfilén? Vår minsting använder laktosfritt smör och mjölk. Mest reagerar han om han dricker mjölk på tom mage, men även gräddtårtor och annat kraftigt kan han få ont i magen av. Fläskfilén har han inte klagat över magont, vilket är konstigt då den innehåller mycket både grädde och creme fraiche. När jag gör pannkakor till honom använder jag laktosfri mjölk (och glutenfritt mjöl, för min del)- och då får han inte ont. Konstigt! Men poängen är att du borde prova laktosfritt i fläskfilén (för du är laktosintolerent?). Se till att den är kokbar, annars blir det inget bra.

    Fick du din törnrosasömn? Nu är det i alla fall fint väder ute, så jag ska hänga ut tvätt sen :-)Kanske en kopp i solhörnan me`. Ha det så gott idag, Synne.

    Kram Gry

    SvaraRadera
  6. ja verkligen en annolunda smörgåstårta men verkar god,ska prövas helt klart,må gott!=)

    SvaraRadera
  7. Längesedan jag var i Oslo jag med..var mycket liten då..bara några år,så jag minns bara tunnlarna,jo den fantastiska naturen har jag såklart en minnesglimt av.=)I Stockholm kan det vara hemska köer som står stilla,jag vet inte hur länge..tar timtal att komma fram dit man ska..
    Vilket smarrigt recept på smörgåstårta,det måste jag prova,tack för receptet!Önskar dig en fin och solig dag!

    Kram Maria

    SvaraRadera
  8. Men vännen om jag sätter 172 tsk salt,blir nog ganska så salt det..och ett hårkokt ägg..ägg kokat i hår låter inte så aptitligt,hihihi..skojade bara söta du..förstår att du råkat skriva fel,men det blev lite skojigt..tror nog att du har en hel del humor,du är för rar!=)

    Massor av kramar!

    SvaraRadera
  9. Hei Synne :-)

    Takk for tipset med kjøttbollene! Og nå har du jo kommet med en oppskrift på smørbrødterte også, den må prøves! Jeg pleier alltid å lage smørbrødterte til bursdager, men har aldri prøvd varm før. Skal den pyntes like fint som de kalde?

    Oslo ja, det er riktig som du sier, det graves og graves og graves... Jeg har bodd i Oslo 1/2 år for en del år siden og hatet det! Men det er også riktig som Gry sier, at det finnes mange perler rundt omkring i Oslo by, du må bare vite hvor du finner dem! Akershus festning, Frognerparken, Bygdøy, Holmenkollen, Nordmarka osv. Og det er koselig å gå på Karl Johan om sommeren; spise is og gjerne vindusshoppe litt :-)
    Kjøre bil i Oslo er derimot alltid et lite helvete! Skjønner problemstillingen med lastebil. Med en mann som er entreprenør har jeg vært med og kjørt lastebil i Oslo, men det er heller ikke lett med en stor Chevrolet Surburban som jeg har selv altså. Kommer ikke inn i parkeringshus og slikt, så jeg unngår helst å bruke den bilen når jeg er i Oslo. Bortsett fra når jeg er på IKEA da :-)
    Håper du får en flott dag i Kongsvinger!

    Klem fra Britt

    SvaraRadera
  10. Ja, latbilschafför är inget arbete som jag skulle vilja ha!

    Varm smörgåstårta låter spännande! Det måste jag prova nå´n dag!

    Smultronstället hoppas jag på att besöka i sommar! Vi har inte så fasligt långt dit, och har pratat om att åka dit och smaska glass :)

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  11. Hej Carina. Du har inte missat nått. Föredrar Stockholm framför Oslo. Blir kanske negativt inställd till en plats när man har haft dålig erfaring från den. Men vi åker nog dit igen ialla fall....
    Kommer mail.
    Kram Synne ;D

    Hej Mamma C.
    Har förstått att det pågår mycket i Norrköping med. Men jag har aldrig upplevt något som är så illa som Oslo....
    Pröva med hönökaka du, de borde gå. Eller färdigskivad formfranska. (roststorleken hehe)
    Glömde att trycka capslocken när jag skrev tal hehe.....Tröttheten var märkbar om jag säger så....
    Smaklig spis då....
    Bamsekramen Synne :D

    Hej Lisa.
    Måste nog ta mig en sväng hem låter det som. Vad gör dom i stan....bygger om till och om igen.....
    Nej de som är arkitekter har inte fattat att man måste ha plast för de som ska leverera varor.Helt ofattbart alltså....
    Pröva smörgåstårtan. Men var obs på saltet hihi....Kan lätt bli för salt om du följer receptet haha....
    Ta en halv tesked där du.
    Kos dig i storstan idag. Jag ska städa och påskpynta lite tror jag.
    Kram Synne :D

    Hej Cattis.
    JA TACK.
    Kram Synne :D

    Hej Gry.
    Ja det är nog nästan så det kan stämma in på oss. När vi träffas mest så sover vi haha.
    Jag fattar inte att de aldrig blir klara någon gång. Nu håller de på vid Oslo S....allt är avspärrat. suck!
    Ja, skulle tro den går hem när ni firar maken. Hade eventuellt tänkt ha den en dag i påsk här. Passar perfekt när man är många....
    Pröva med skinka i, men i vilken fyllning vill du ha den? Skriv och berätta....
    Maken säger han inte tål mjölk så vi undviker det mesta av mjölk produkter. Han blir väldigt dålig i magen av mjölk. Men låglaktos bör väl gå....Ska pröva!
    Sov helt till halv 11. Det var skönt.
    Nu ska jag nog ha mig en fika, sen städa. Jobba 13-15 med så jag vet vad jag gör....
    Solen var här, men det var väl någon annan som behövde den för nu är den borta....
    Kos dig med kaffet du. Och häng ut tvätten.....
    Kramis Synne :D

    Till anonym.
    Då du ej skrev en signatur så tar jag bort ditt inlägg. Om du läst så undanber jag mig anonyma kommentarer utan signatur.

    Hej Pixi.
    Ja, pröva och se vad du tycker.
    Den ska jag göra i påsk när vi får storfremmat från Stockholm hehe. Nu vet dom det redan då, men strunt samma hehe.
    Ha en fin dag du med.
    Kram Synne :D

    Hej Maria.
    Nej snälla inte 172 tsk salt....då mår du inte bra. Jag skulle bara se om ni var vakna hehe.
    Pröva inte att koka äggen i hår heller. Det luktar så hemskt av brännt hår.....
    Hårdkoka dom istället. Det tror jag mera på....
    Jodå, jag har en hel del humor. Det måste man ha annars så går det inte bra här i livet hehe.
    Hellre Stockholm än Oslo säger jag bara.....
    kramis tillbaka till dig och katterna.
    Ha en fin onsdag.
    Kram Synne :D

    Halloen Britt.
    Bra du likte oppskriften på köttbullarna. Dom blev som sagt goda.
    Ja Oslo er som sagt en historie for seg sjöl.... Men eg må vel bare finne di rette plassane å besöke. Er litt lei den skittne delen av byen vid Oslo S må eg inrömme.
    Klart du kan pynte smörgåstårtan, men det må etter at du tatt den ut av steikeovnen. Men eg har aldrig gjort det. Bare spist den som den er.... Den forsvinner fort.
    Så pröv den. Enten om du bruker en hel fromloff som du sjöl skjärer langs med.Förstog du den? hehe.
    Eller om du kjöper formloff i skiver, den som har i brödristern.
    Vi har prövd litt grov loff. Funker det og.
    Olso er sikkert en meget fin by, men eg har ikke oppdaga det ennu. Sikkert värt på feil plasser eg. Men Oslo får nye sjanser å vise seg frem for meg. Det lover eg.
    Hvordan går det med Astrid, (var det ikke det hesten din het)
    Håper det går fremover ialla fall.
    Ja når man ska til IKEA trenger man STOR bil... det veit eg alt om haha.
    Ha en fin ondsga da...
    Klems fra Hedmark.
    Synne :D

    Hej vännen på landet mot skogen.
    Jag beundrar ALLA som kör stor bil inne i våra stora bökiga städer, fattar inte att dom vill.
    Tårtan är jättegod.Fick receptet av syrran för några år sen. Används flitigt.....
    Ja, åk till Smultronstället.....skulle önska att det låg lite närmare här för då kunde man vara där oftare....eller inte kanske....
    Tänker på vikten haha....
    Ha en fin onsdag du med.
    Kram Synne :D

    SvaraRadera
  12. Det där receptet lät riktigt gott =)
    Jag har precis piggnat till, vaknade med migrän i morse och har legat hela dagen =(

    SvaraRadera
  13. Hej Ejmis.
    Inget vidare med migrän. Har själv en helt j..lig huvudvärk nu. Men den kommer från nacken. Ska ta mig en kopp kaffe så får vi se om det går över.
    Ha en go bedring idag nu då.
    Kram Synne :D

    SvaraRadera
  14. Anonym21:32

    SYNES DU HAR EN BRA BLOGG ,SÅ BARE AT DU SKREV 172 TSK SALT,KOMMENTERTE BARE FORDI JEG SÅ AT DET VAR EN SKRIVEFEIL OG SYNTES DET VAR EN MORSOM SKRIVEFEIL
    ER DET NOE Å TA PÅ VEI FOR ????
    DU BRUKTE DET JO SOM OVERSKRIFT PÅ BLOGGEN SENERE OGSÅ

    SvaraRadera
  15. Till Anonym.
    Tackar för att du gillar min blogg. Men jag gillar inte anonyma kommentarer. Tycker du kan skriva en signatur i din kommentar.
    Anledningen till att jag undanber mig anonyma kommentarer är att jag fått en massa otrevliga sådana. Det hoppas jag du kan förstå. Du är välkommen in till mig här ialla fall ska du veta.
    Hoppas du vill fortsätta läsa men då gärna under en signatur.
    Hälsningar Synne :)

    SvaraRadera
  16. Anonym23:25

    den er grei,men min kommentar var overhodet IKKE ufin

    SvaraRadera
  17. Anonym17:53

    snakker om å lage storm i ett vannglass

    SvaraRadera
  18. Hei anonym.
    Eg skreiv at det var greit du las bloggen min. Men eg hadde vært meget takknemlig om du ville skrive ett navn.Hvorfor gjør du ikke det?
    Har hatt en masse trøbbel med anonyme kommentara som eg har sletta og som faktikskt vært meget ubehaglige så du må nok ha meg unskyld for min frustaration!
    Eg lager ikke storm i ett vannglas, vill bare vite hvem som skriver kommentarer. Håper du kan skjønne det.
    Sa det igår og sier det igjen du er velkommen her men skriv gjerne ett navn.
    Klems Synne :D

    SvaraRadera
  19. Anonym14:15

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  20. Anonym08:59

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  21. Anonym22:20

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  22. Anonym06:33

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  23. Anonym07:13

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  24. Anonym03:32

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

När du ändå är här, så lägg gärna igen ett tassavtryck så jag kan besöka dig och din blogg.

When you are here, so please write a comment, then I know who Im going to visit.

Related Posts with Thumbnails