torsdag 21 februari 2008

Trailerkolisjon og måneformörkelse.

Idag har jag några dystra tankar inombords.
På riksväg tre här som går mellan Elverum och Tynset hände det en mycket tragisk olycka i onsdags. Två långtradare frontkolliderade. Bägge förarna omkom momentant.

Riksvei 3 har varit och kommer alltid att vara en väg som kopplas ihop med många bilolyckor och oftast med tragisk utfall.
Lokalpolitikerna har i många år försökt att få stortingssittarna att fatta att vägen är en dödsväg. Men nej då, inget sker. Pengar finns i det här landet. Massa pengar.....
Men det saknas politiker får ärslet ut vangnen och gör nått innan fler och fler omkommer där. Vägen är en åder för dom som ska till Trondheim och inte kan köra E6. Vägen är smal och krokig. Den är 6 meter bred bara så du har inte mycket väg att hålla dig på. Så har de en standard här att inte bygga vägar med vägren.
Det går många stora tunga transporter där.
Nu var det en dansk og en norsk sjåför som omkom.

Den 27 februar skal den norske sjåfören begraves og da kommer all tungtransport at stoppe opp i to minutter.

Vi har en stortingsrepresentant som heter Eirin Faldet. Hun har sagt citat "Hun er livredd å kjöre riksvei 3".
Så nästa citat "Hon får rysningar när det nu skett en ny olycka på riksväg 3"
Men se då för helvete till att få bygga en ny väg eller bygga om den befintliga!!! Att det ska vara så jävla svårt att förstå.Pengar finns så vad väntar ni på där nere i ert trygga säkra Storting!
Ursäkta svordommarna. Men jag blir så arg och förtvivlad. Jag har en make som har sin arbetsplats på vägen. En "syster" vars man jobbar på vägen. En väldigt god vän i Oslo som har sitt jobb på vägen. Hur länga får jag behålla dom?
Så blir jag vansinnig när en del privatbilister ger låntradarsjåförerna skulden för alla olyckor mellan vogntåg-personbil. En av våra kompisar fick en självmordspilot i fronten på lastbilen..... Var det hans fel det med?
Ursäkta att jag blir så upprörd. Men dessa män och kvinnor med sin arbetesplats på vägen gör ett formidabelt jobb. Se ser till så att vi andra kan köpa mjölk, grönsaker, säng, bil, bilderar, medicin blöjor och annat. De ser till så vi får värme i våra hus, att vi kan köra våra bilar, ja tanka alltså. Utan dessa stolta yrkesmänn/kvnnor så stannar både Norge och Sverige.
Jag kan hålla på ett tag till, men jag tröttar nog ut er.
Till alla er jag har i familjen som kör tungtransport, till alla er andra jag känner som kör tungtransport och sist men inte minst alla ni andra okända som kör tungtransport. Var rädda om er, vi som är hemma vill ha er lika hela hem efter arbetsdagens slut, som ni var när ni gick ut genom dörren på morgonen.
Så vill jag bara tillägga att jag tänker på de anhöriga till alla som omkommer i trafiken när de ska utföra sitt jobb. Ett jobb de gör för oss alla andra.
Tänk på det nästa gång ni ser och svär över en tungtransport......

Nu till något helt annat.

Månförmörkelse.
Nej jag gick inte upp klockan 4 för att försöka fota. Det var dimma så det var liksom inte någon ide hehe.
Så jag fuskar igen med några bilder jag fann på nätet idag.
Hoppas det går lika bra.

Men det är ett vackert skue.
Jag märker nu när jag skriver att det blir mycket svorsk. Hoppas att ni förstår det hehe. Annars får ni säga till så får jag sända ut en översättning haha :D

Det regnar och blåser idag. Runt 2 plus så det är ett varierande väder dessa dagar.

Nu ska jag upp på övervåningen och bädda upp två sängar, plocka undan tvätten och dammsuga hehe.
Så allt är klart till i morgon. Då smäller det....hehe.

Hoppas tåget kommer i tid och att ungarna kommer ihåg de ska gå av i Kongsvinger och inte i Charlottenberg hehe.
Ha en bra dag och krama varandra i trafiken :D
Synne :D

16 kommentarer:

 1. Har jag missat något? Vad är det som smäller i morgon?? =)

  SvaraRadera
 2. Hej Ejmis.
  Då blir det sportlov i nabolandet.Då kommer styvsonen och guddottern äntligen! Så det är det som smäller hehe.

  SvaraRadera
 3. Tragiskt och sorgligt... Tragiskt för chaufförerna som fick böta med sina liv, tragist för deras anhöriga, tragiskt för alla deras kollegor och vänner. TRAGISTK att inte Norge kan satsa mera pengar på vägar, vård och skola. Inte mycket till välfärdsstat egentligen....
  Oerhört sorgligt med alla olyckor som inte hade skett om vägen varit generöst tilltagit och inte bara på centimetern uträknat, allt för att göra det så billigt som möjligt. Men hur billigt blir det då? Ur ett mänskligt perspektiv kan vi inte snacka om kronor och ören. Men samhällsekonomiskt då? Vad kostar det att bygga en väg, som bara några år senare inte uppfyller kraven på säkerhet och trafikmängd? Tänk bara sträckan från Oslo till Lillehammer, som till stor del bygdes ut till OS i Lillehammer för exact 14 år sen. Varför inte lägga på några miljoner och bygga en RIKTIG huvudväg när man ändå var igång med sprängningar och markarbete i övrigt? Vägen har för längst föråldrad kapacitet....

  Upprörd blir man över norska statens snålhet!!! Min pappa som legat flera månader på sjukhus efter ett mislyckat ingrepp, fick inte ta taxi hem då hemsjukvården skulle ta över. Han blev liggande 4 månader till hemma innan ett annat sjuhus tog över och rättade till det hämska misstaget som ett sjuhus på Hedmark gjorde. Snacka om snålhet. Hur mycket är ett människoliv värd egentligen??

  Aha, så du har hittat bilder på månförmörkelsen. Bra! Jag har inte kollat efter det än, och nu slipper jag, tack vare dig!

  Ha en fin dag, och mys med att förbereda och glädja dig inför mogondagen :-D

  Kram Gry

  SvaraRadera
 4. Äntligen en arg Synne,nu känner ja igen dej från debatten. Men du har RÄTT,som gammal chaufför själv så vet ja hur det är.Längtar inte tillbaks.
  Nu gäller hitta jobb o sen läsa till undersköterska på distans.Kram Brorsan

  SvaraRadera
 5. Morrn

  Jag ser en likhet med mitt inlägg från i tisdags,
  olyckan var söndagkväll.
  Läste i blaskan att vid möte så
  har en tradare max en halvmeter i vingelutrymme. 2x50 ton i 70 km/t
  som mötes, heja Norge.
  Mvh Hasse
  08-i-exil

  SvaraRadera
 6. Har med åldern blivit så skiträdd för att åka bil som jag inte alls var innan.
  Har Stefan tur så somnar jag eftersom jag inte alls kan koppla av längre.
  Bästa vägarna är ju de med mitträcken på mitten, då känns det rätt okey. Just det du skriver om som jag är så skiträdd!
  Kram på dig :-)

  SvaraRadera
 7. anesa123Hej Synne!

  Hemskt tragisk olycka, har ju pendlat mkt själv och sett så många idioter på vägarna så jag blir mörkrädd, har alltid beundrat människor som klarar och orkar köra tung trafik, dessa borde verkligen framhållas och tas hänsyn till i trafiken.
  Fanns en tråd på Nt som väl försvann snabbt som "synden" hette "syndernas förlåtelse", bad webbmastern om ursäkt för att jag varit och kommer att bli arg på honom..........
  Imorgon är det dags för sportlovsbarnen att komma, får verkligen hoppas dom går av på rätt station, önskar Er allihopa en kul och trevlig vecka.
  Kram//annette

  SvaraRadera
 8. Jag sa just till min man att "hon är nog upprörd, det började på svenska och sen blev det norska" :)
  Men jag förstår att du är upprörd, och rädd för att det ska hända dina nära något. En gammal vän till min man arbetade som lastbilschaffis när en mötande bilist somnade vid ratten och körde rakt in i honom. Han dog förståss, men han i lastbilen klarade sig fyskt. Men han kör inte lastbil längre...

  Jättevacker måne, den skulle man velat se!

  Den svarta ljusstaken är på översta bilden :)
  Hade boken varit en film hade den nog kallats "drama/komedi". Snart halvägs in och jag tycker den är väldigt mysig och läsvärd! Återkommer på bloggen om den när jag läst klart.

  Sov så gott!

  SvaraRadera
 9. Fy,vilken otäck väg det vrkar vara.
  skamligt att det inte görs något när så många liv har fått gått till spillo där :/
  Gubben min brukar hjälpa sin bor ibland med att köra timmerbil på natten efter sitt eget kvälls skift, något som jag inte allas tycker.
  Hoppas nu att ni får riktiga mysdagar framöver med barnen.

  SvaraRadera
 10. Hallå Gry.
  Ja det det tragiskt och sorligt.Har skrivit insändare om det till lokalavisa med.Är nog en riktig satkärring många gånger, men när jag bränner för nått så blir jag ivrig.
  Ja de säger att pengarna som finns på oljefonden ska sparas till nästa generation.VILKEN nästa generation. När varenda skola är nedlagd, när alla sjukhus och vårdhem är så nerkörda och det inte finns nån personal. När vägarna smuldrats sönder och folk inte kan köra på dom.När vi inte kan få fram varor och annat nödvändigt för det inte finns vägara att köra på. Det lär inte bli många kvar i den NÄSTA GENEREATIONEN! Ja jag är lite upprörd hehe.
  Färdig hehe.
  Som du själv säger så har du ju råkat ut för det med tanke på din far. Hur mår han förresten? Hälsa honom :D
  Ett människoliv är inte värdt nått idag. Skrämmande är det.....
  Jod¨, månen fick jag med mig. På nätet hehe.
  Ska fixa det sista nu. Gler meg til i kveld. Ska bli så kos :D
  Håper du får en flott fredag du og.
  Klems fra Synne.

  Hej brorsan.
  Jo jag blev lite upprörd där ett tag.På ALLA trailersjåförers vägnar.
  Dom jobbar och sliter och får bara skit. Det skulle vara obligatoriskt vid körkortstagning att ALLA fick en dag i en trailer som passagerare så de fick se hur jävligt det kan vara många gånger.Hur idiotiskt många privatbilister bär sig åt i trafiken. Så det så.....
  Kommer nog aldrig att ske.Men bra vore det.
  Hoppas du snart hittar ett jobb så du kan komma igång med pluggandet.
  Finns ju jobb på den här sidan gränsen då :d
  Ha en förtrtäfflig dag,och "busa" inte för mycket på NT nu.
  Kram syster yster.

  Hej Tjohalia.
  Välkommen in till mig. Hoppas att du fann något som passade.
  Du är hjärtligt välkommen tillbaka :D
  Ja det är oftast sådana följder det blir när det sker en frontalkrock mellan två tunga fordon. Ända trösten i allt elände är att bägge förarna omkom på en gång.
  Tänker på deras anhöriga ja....
  Hoppas fredagen bjuder på något trevligt för dig.
  Kram Synne :D

  Hej Hasse.
  Bra att att du korrigerar mig. Var så ilsken efter att ha läst alla nätbilagor att jag höll på att krevera. Var inne och läste ditt inlägg. Där fann jag det du skrev om stortingsrepresntanten.
  Undrar om vi som är små i samhället kan göra nått för att påverka dessa soffsittare på "tinget" i Oslo? Vad tror du?
  Det är en stor skam att detta föregår i europas rikaste land!
  jag är ganska upprörd eftersom jag har familj och många nära och kära vänner som har sitt jobb på vägen.
  Kommer du på nått så hör av dig om det.
  Hoppas du har kommit trygdt avgårde till Feiringkliniken nu och att det går bra.
  Håller tummarna.
  hälsningar Synne :D

  Hej Carina.
  Du ska inte vara rädd. Det är oftast då det går galet.
  Var själv med i en kjedekollisjon för snart 3 år sen. vi blev som första bil i en bilkö påkörda bakifrån. Vi stog stilla. Jag satt i framsätet och vänninans man körde.Hon satt bakom honom.
  Smällen var så kraftig att bilstereon flög ut! Inte helt, satt kvar med några cm i gluggen.
  Hon som orsak till allt, en 19 årig tjej, körde pappas blåa Berlingo. Pratade i mobiltelefon, slulle ha in en cd skiva i stereon samtidigt.
  Det hade regnat och var våt asfallt. Det var en 60 son.det sista jag kommer ihåg klart är att ser Bs hand på väg mot växelspaken för trafiken började rulla. Så säger det PANG!
  Hon höll för hög fart och var som sagt ganska oupmärksam.
  han bakom såg vad som var på väg att hända. Men det gick inte att undvika. Vänninas bil blev totalvrakad senare. Han bakom var glad han inte hade hundarna med sig i buren i bagaget, för bagageluckan gick inte att öppna. Han var lika glad att ungarna inte satt i baksätet för dom hade heller inte kommit ut efter den smällen.
  Tjejen som var orsak till allt klarade sig utan skador. Hon hade dessutom körkortet på prov i två år. Det är så i norge. Det rök!
  Efter den smällen får jag noja om vi kommer för nära framförvarande bil.MAken undrar ibland vad jag gör. Spänner mig och lutar mig bakåt i sätet. Som om det skulle hjälpa hehe.
  Så nu prövar jag att tänka på nått annat.För jag älskar att åka bil.
  Det blev långt det här hehe. Blir så ibland.
  Nåväl, jag hoppas att du får en fin fredag ialla fall.
  Sköt om dig och försök slappna av i bilen. Njut av bilresan.
  Kram Synne :D

  Hej Assistenten :D
  Ja en mycket tragisk olycka och egentligen helt onödig olycka.
  Man blir lite rädd och specielt när man ser hur många kör idag, och på våra vägar här.
  Funderar på hur lång tid det ska gå innan man kommer igång och protestera ordentligt så dom nere i Oslo ska förstå att Norge fortsätter norr om Sinsenkrysset. Det ruggigaste är egentligen att många av dom på tinget är från det så kallade distriktsnorge så dom vet vilka problem som existerar.Men väljer att blunda! Se på Sverige,som bygger nya stora fina och säkra vägar.Utan en massa miljarder på bok!
  Skamligt är det,det som sker här!
  Så ursäkten blev borta? Hmm,dom är fega på NT!
  Japp idag kommer dom. Jag längtar....
  Halv åtta ikväll kommer tåget.
  Så jag ska fixa det sista på övervåningen nu.
  Sköt om dig och ha en fin fredag.Hörs säkert under dagen.
  Kram från Ambassadören ;D

  Hej där ute på landet.
  Jo var nog ganska upprörd.
  Hade plöjt igenom varenda tidning jag fann på nätet.
  Det jag blir mest arg på är att det det går ut över folk som försöker att göra sitt jobb och det förstår inte många. De ser tungbilstransporter som nått fult och som ska bort.
  Inte vet jag hur de ska få sina varor då? Blir nog ett jädra liv när mjölken tar slut i affären.....
  Dom finns där för oss!
  Men det skiter folk i. Jag blir så ledsen hmm.
  Det du tog upp är dessverre ganska vanligt, många slutar köra efter en sån sak.
  Månbilderna var fina. Tyvärr inte jag som är fotograf hehe.
  Jag fick inte fram den bilend, hmm....får gå in till dig igen och se.
  Ja, jag vill gärna veta. Är så enkelspårig när det gäller böcker. Bara krim haha....
  Hoppas annars att fredagen blir bra hos där på landet och att ni har fin utsikt mot skogen.
  Klems fra Synne :D

  Hej Carina :D
  Vanskligt att hålle isär er två... Måste komma på nått bra för det hehe.
  Jo det väl den mest olycksdrabbade väg vi har här tror jag.
  Det var inte mycket hel bil kvar på bilden.
  Säg att jag tänker på din gubbe och hans bror. Beundrar dessa vägens riddare.Har alltid gjort det.Har nog haft en hemlig dröm om att köra stora bilar själv. Hihi, jag har ju inte ens körkort haha.....Men drömma får man.
  Ja nu ser jag fram mot mysdagar. Har inte sett guddottern sen i början av december, styvsonen var ju här i jul så det är inte så länge sen då. Men han är inte mycket för att mysa då. 18 år vet du.....
  Strunt samma. Vi ska ha det gott ialla fall.
  Hoppas du får det med.
  Kram Synne :D

  SvaraRadera
 11. Att oljemiljarderna skulle sparas till nästa generation sa de redan på min tid som barn i Norge. Nu finns den nästa generation som de talade om då, så det är dags att punga ut!!

  Det är nästan så jag glädjer mig lika mycket som du till ditt besök idag, tihi... Har förstått (vilket snille va´?) vilka det är som kommer på besök. Tycker ni har en fantastisk relation och är ytterst imponerad! Ni är en förebild! Och jag förstår att det är äkta, riktig och varm vänskap. Håll fast vid det :-D

  Ha så mysigt i dag, och en finfin helg och vecka. Fast jag hoppas ju att du har tid att sticka inom din blogg någon gång, ha,ha...

  Kram Gry

  SvaraRadera
 12. Hej Gry.
  Ja de har sagt det länge nu. Den dagen de börjar spendera oljepengar kommer inte jag att få uppleva ialla fall. Så tror jag det blir.
  Du är ett snille du hihi. Ja vi ha känt varandra länge. Haft våra diskutioner och varit osams och gud vet allt. Men Cattis är min allra bästa vännina.
  Det är så underbart att ha henne och inte minst alla fem barna. Dom blir liksom lite "mina" ibland. Jag älskar att ha dom här. Nu kommer dom som sagt till påsk hela gänget. Julen 2006 firade vi ihop här med. Så nu vet du :d
  Om nu klockan bara kunde bli 19.30 hehe.
  Var helt lugn. Jag kommer att vara inne här fast barna är här. Får väl sitta på nätterna hehe. För nu blir det kamp om datorn.
  Har ett gäng inkl mig som spelar Wow. Maken ska sköta sitt med. Så vi får fixa kölappssystem hehe.
  Hurra äntligen fredag.
  Kram från Synne :D

  SvaraRadera
 13. Oj, jag måste förtydliga en sak ang husvagnen! Den jag visar är absolut INTE aktuell för oss!!!! Men den stod där hos husvagnsförsäljaren och vi kunde inte låta bli att drömma bort oss för ett tag. Plockar du bort en nolla på summan, så vet du vilken nivå vi är på i verkligheten, ha,ha...

  Kram Gry

  SvaraRadera
 14. Oj långt inlägg om otäck sak. Nu vet jag inte hur vägarna är just där, har åkt MC genom Norge, det var fina släta vägar, mycket fina kurvor. Men kurvor är inte det bästa vad gäller tunga lastbilar...Här uppe i Svedala så är vägarna urusla, guppiga, kurviga, smala, trots detta går mycket tung (malm) trafik dagarna i ända på dessa vägar, plus då alla fraktlastbilar....nu vill jag inte kasta skit, men i 90% kan jag påstå att det går alldeles för fort för dessa bilar, som har en maxhastighet på 80..det vinglar på ordentligt bra i deras tunga släp, för att inte tala om dessa vackra stenskott de berikar ens bil med...

  Tragiskt på flera sätt är det i vilket fall.

  Hoppas ni får en fin sportlovsvecka! Att det kommer nån snöflinga...:)

  SvaraRadera
 15. tjingeling!!
  Det går så bra med snorsk sååå...
  lättare för mig att förstå!!

  jo fjällen, de har nog bar kollat upp över telefon/nätet..vem kunde tro att det skulle se ut sååå!!!

  Nej , vilken fruktansvärd olycka...alltid otäckt när sånt händer!!!!

  Ha en riktigt skön helg!!♥♥Kram♥Millan♥♥

  SvaraRadera

När du ändå är här, så lägg gärna igen ett tassavtryck så jag kan besöka dig och din blogg.

When you are here, so please write a comment, then I know who Im going to visit.

Bakgrund.

Related Posts with Thumbnails